Innr Bridge BG 220-test: en ZigBee och Wi-Fi-brygga som förlitar sig på kompakthet

Innr Bridge BG 220 © Innr

Världen av Internet of Things svämmar över av tillbehör av alla slag. Vissa använder en Wi-Fi-anslutning och en mobilapplikation som är specifik för tillverkarens varumärke, andra utnyttjar ett annat protokoll och vill vara kompatibla. Detta är löftet om så kallade “ZigBee-kompatibla” enheter, och det är för dessa som Bridge BG 220 är inriktad på.

Clubic-redaktionen har redan testat flera produkter som tillhör Innr-familjen. I huvudsak anslutna glödlampor, av vilka några ympas på hemnätverket antingen via en enkel Wi-Fi-anslutning eller genom Zigbee-teknik. Det är mer exakt till anslutna enheter som använder den senaste tekniken som vi kommer att fokusera här.

Fram till nu har tillverkaren haft vissa svårigheter (av logistiska skäl) med att skicka oss Innr Bridge BG 220, mer känd som en “ZigBee-bro”. Och dessutom är denna BG 220 ganska ny i märkets katalog. Som ett resultat var alla som var intresserade av Innr-produkter tvungna att förlita sig på användning med en annan ZigBee Bridge, som Philips Hue Bridge.

Nu har vi det i våra händer, möjligheten att publicera ett test av någon som naturligt kan kommunicera med varumärkets ZigBee-produkter, men även med andra tillverkares. Här är vårt omdöme om en produkt som Innr också positionerar till det ganska attraktiva priset 40 euro.

Sammanfattning

Innr Bridge BG 220 datablad

Sammanfattning

Anslutningsprotokoll som stöds
ZigBee

Kompatibla röstassistenter
Alexa, Google Assistant

Kompatibla mjukvarumiljöer
Google Home, Amazon Alexa

Anslutningsmöjligheter

Antal tillbehör som stöds
30

Anslutningsprotokoll som stöds
ZigBee

Frekvensband
2400 – 2483 MHz

Trådlös
Ja

ethernet
Nej

Kompatibla röstassistenter
Alexa, Google Assistant

Kompatibla mjukvarumiljöer
Google Home, Amazon Alexa

Tekniska specifikationer

typ av användning
Interiör

Utfodra
5V-1A

Energiförbrukning
1,5W

Fysiska egenskaper

Längd
6,4 cm

Längd
6,4 cm

Höjd
2,4 cm

Vikt
175 g

IP-certifiering
IP20

Enkel installation med Wi-Fi

För designen av sin Bridge har tillverkaren Innr gjort val som har påverkan från installationen av produkten. Den första, kommer du att ha märkt, gäller storleken på den här bron. Den här mäter cirka 6 cm i kvadrat och är lite mindre än 2,5 cm tjock.

Innr Bridge © David Nogueira

Det lämnar inget utrymme för krusiduller, så förvänta dig inte att hitta något annat än små lysdioder för att informera dig om fallets aktivitetsstatus.

Som jämförelse mäter Philips Hue-bryggan 9 cm i kvadrat och 2,6 cm hög och drar nytta av en blå gloria i mitten. Hur som helst, med ett så kompakt format kommer Innr BG 220 att vara väldigt diskret där den ska installeras.

Innr Bridge © David Nogueira

Andra goda nyheter, Innr-bryggan drivs av ett enkelt USB Type-C-uttag och dess 5V 1A nätadapter som levereras. Som jämförelse återigen använder Philips lösning en proprietär strömförsörjning. Förutom att det finns en hake här.

Innr Bridge © David Nogueira

Faktum är att den medföljande strömkabeln inte riktigt mäter 1 meter. Det är lite och i slutändan ganska restriktivt att installera bron. Den goda nyheten är dock att det här är en klassisk USB-kabel: en typ A-kontakt i ena änden och en USB typ C i den andra. Du kan därför byta dem enkelt och till en lägre kostnad om du så önskar.

Innr Bridge © David Nogueira

Observera att två andra lösningar är tillgängliga för dig. Installera den på väggen eller gör som vi och anslut den till USB-kontakten på din operatörsbox. Förutsatt att nämnda box har ett sådant uttag och att den levererar 5V och 1A. Detta kan lösa alla fysiska installationsproblem för produkten.

Innr Bridge © David Nogueira

Speciellt eftersom det förefaller oss vara en idealisk installation eftersom BG 220 på detta sätt är så nära Wi-Fi-källan som möjligt. För ja, en annan speciellhet, till skillnad från Bridge från Philips, inkluderar inte denna Innr n-brygga ett Ethernet-uttag – detta förklarar också dess mindre storlek.

Den ansluter till ditt hemnätverk via en Wi-Fi-länk, så för att dra nytta av fördelarna med ZigBee-tekniken – och i synnerhet dess låga latens – är det bättre att optimera anslutningen till ditt nätverk.

Innr Bridge © David Nogueira

Processen för anslutning till Wi-Fi-nätverket styrs av mobilapplikationen i en mycket enkel steg-för-steg-procedur. Var dock försiktig, som med de allra flesta IoT-produkter är den här bryggan inte kompatibel med 2,4 GHz Wi-Fi-nätverk. Så om du använder en Wi-Fi-installation som inte sänder ett 2,4-nätverk annat än 5 GHz, kan du stöta på vissa konfigurationsproblem.

Mot en interoperabel teknik

Som vi sa ovan är ZigBee-teknikens främsta styrka att den låter dig kommunicera och kontrollera olika uppkopplade produkter från olika märken inom din Smart hem.

Dessutom blir varje ZigBee-enhet som installeras i nätverket en åtkomstpunkt för andra närliggande enheter, vilket skapar ett mesh-nätverk som inte lider av samma täckningsbegränsningar som Wi-Fi.

zigbee CSA © CSA

För att säkerställa denna förväntade interoperabilitet under bästa möjliga förhållanden, har de stora namnen i denna bransch som Apple, Google, Amazon, Signify (Philips Hue), Legrand eller till och med Somfy skapat en allians som historiskt är känd som ZigBee Alliance, sedan i år har blivit Connectivity Standard Alliance (CSA). Som namnet antyder sträcker sig nu dess roll och uppdrag att standardisera språk mot ett tillförlitligt interoperabelt protokoll bortom ZigBee.

Men för den här tekniken som intresserar oss här har CSA nu uppgiften att distribuera ett pålitligt, säkert protokoll vars interoperabilitet mellan varumärken inte lämnar något utrymme för tvivel. Ett nätverk som heter “Matter” som gradvis kommer att ersätta ZigBee, även i logotyperna som är fästa på lådorna.

Och om vi ville förtydliga dessa saker så är det att varumärket Innr ännu inte har anslutit sig till alliansen och för närvarande drar nytta av ZigBee i sin version 3 som det är idag. Det betyder inte att märkets produkter aldrig kommer att bli det. Hemautomatiseringsstenen förblir (förmodligen) densamma och en enkel mjukvaruuppdatering kommer att säkerställa full interoperabilitet. Fortsättning följer…

Innr Bridge © David Nogueira

Som det ser ut fungerar Bridge Innr BG 220 naturligtvis mycket bra med märkets produkter, men det finns uppenbarligen fortfarande mycket att göra med andra tillverkares produkter.

Var dock försiktig, de ZigBee-kompatibla produkterna vi har testat är få till antalet, och det är svårt att dra bestämda och definitiva slutsatser. Vi kunde associera, inte utan svårighet, vår Philips Hue LightSrips Gradient LED-remsa. Genomgången i Innr-appen är ganska enkel, men den är också väldigt generisk. Innr-applikationen förklarar inte vid något tillfälle för dig hur du gör dina ZigBee-enheter tillgängliga för upptäckt och du kommer att behöva konsultera (eller känna till) proceduren för var och en av dem du vill associera med BG 220.

Hur som helst har Philips LED-remsan upptäckts, men som du kan se i skärmdumpen ovan lånar dess identifiering en otydlig beteckning. Således, även om det då är möjligt att byta namn på produkten, förblir processen i stort sett perfekt.

Innr Bridge BG 220 © David Nogueira

Det bör noteras att vi inte alls kunde associera våra ZigBee-produkter från Livarno, som marknadsförs under varumärket Lidl. Vi försökte med ett LED-band, ett anslutet uttag och flera anslutna glödlampor, men inget fungerade, de två lösningarna kommunicerar inte med varandra.

Slutligen var det inte möjligt för oss att använda en tredjepartsapplikation som Tuya Smart eftersom det den här gången är Bridge Innr som inte känns igen i associeringsprocessen. Kort sagt, det verkar som att tillverkaren fortfarande har arbete att göra och det är av denna anledning som den ännu inte är bland medlemmarna i CSA-alliansen som arbetar med Matter-protokollet.

Slutligen, applikationen som erbjuds av Innr förknippad med bron erbjuder många möjligheter och funktionaliteter, som inte alltid är särskilt väl utnyttjade, vilket vi också förklarar i vårt test av Innr Outoor Flex Light.

Innr Bridge BG 220: yttrande från Clubic

Det råder ingen tvekan om att denna ZigBee accesspunkt från tillverkaren Innr har vunnit oss på många sätt. Det lilla formatet gör den till en mycket diskret produkt i hemmets elektroniska utrustning. Dess Wi-Fi-anslutning är mindre restriktiv än en trådbunden anslutning som kräver en Ethernet-port, vilket redan är för få på våra internetboxar.

För alla som är lojala mot varumärket Innr är det viktigt att även specificera att mobilapplikationen erbjuder en snabb och enkel konfiguration av enheterna. Oavsett om de är baserade på ZigBee-protokollet eller om de ansluter via Wi-Fi, har de alla i samma mjukvarugränssnitt och deras funktion är helt enhetlig.

Våra försök att koppla ihop andra ZigBee-produkter har dock i stort sett misslyckats. Ett problem som kan hänföras både till Innr och till de andra tillverkarna av ZigBee-produkter, men det måste man ha i åtanke. Vi kan inte vänta på att den här lösningen ska bli Matter-certifierad, så att interoperabilitetsproblem försvinner.

Innr Bridge BG 2207

Med BG 220 erbjuder tillverkaren Innr en kompakt, diskret och lättanvänd ZigBee accesspunkt tack vare sin Wi-Fi-anslutning.Den tillhörande mobilapplikationen är också ganska komplett och rik på funktioner, även om vissa borde vara lite lättare att använda. Ändå, på interoperabilitetssidan, har tillverkaren uppenbarligen fortfarande arbete att göra.

Mest

  • Den lilla storleken på fallet
  • Wi-Fi-anslutning till nätverket
  • Enkel installation
  • Skapa ett mesh-IoT-nätverk
  • USB-strömförsörjning

De mindre

  • Tveksam kompatibilitet med andra produkter

Enkel installation8

Hårdvara ergonomi9

Software ergonomi9

Kompatibilitet5

39,99 €

39,99 €


Innr Bridge BG 220 till bästa pris

Amazon 39,99 € Se erbjudandet
Bagare 39,99 € Se erbjudandet
Marknadsplatsen Rue Du Commerce 39,99 € Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button