Inför iOS antispårning föreslår Facebook en freemium-modell

Facebook Clubic © Clubic.com

Facebook
planerar att lägga till ett informationsmeddelande till sina iOS-applikationer (inklusive Instagram) för att uppmuntra användare att tillåta spårning av deras aktivitet och användning av deras data. Målet, enligt företaget: att hålla dessa två sociala nätverk fria.

I slutet av 2020 åtog sig Apple att fullständig transparens angående användningen av personuppgifter som samlats in av applikationer installerade från AppStore. Denna nya antispårningspolicy (Transparens för appspårning eller ATT) implementerades för några dagar sedan, med 14.5-versionen av iOS. Men för många företag är tillståndet att använda data av marknadsföringsintresse, till exempel för reklamändamål. Detta är fallet med Facebook som därför försöker hitta en parad.

Läs också:
Hur inaktiverar man appspårning i iOS 14.5?

Fri användning mot personuppgifter

Enligt Gränsen, skulle skärmen från Facebook vara synlig redan innan Apples systeminformation. Budskapet är enkelt: användningen av data (för) mer riktad reklam” deltar i att stötta företag som använder denna typ av marknadsföringsstrategi. Framför allt är det detta som gör Facebook gratis.

Sedan starten 2004, och efter några falska rykten, lovade Facebook på sin hemsida ” Det är gratis, och det kommer det alltid att vara.. Denna slogan försvann 2019 till förmån för “Det går snabbt och enkelt”. Dessutom verkar det nya systemet för auktorisering av användningen av data förutsäga att Facebook kan bli betalande utan hjälp av användarna (eller snarare utan deras data!).

Läs också:
Facebook lanserar åtgärder mot Apple för missbruk av dominerande ställning, svarar Tim Cook

Lever Facebook upp till Apples engagemang för transparens?

Apple, å sin sida, tillåter användning av skärmar före sitt eget varningssystem, så länge de inte innehåller direkt uppvigling och inte blockerar funktioner eller innehåll. Facebook har planerat allt sedan knappen implementerad för att skicka meddelandet har bara en enkel “Fortsätta“. Den här nya skärmen uppfyller därför de begränsningar som Apple har infört.

Uppmärksamheten på uppmaningens form lämnar dock inga tvivel om att Facebook avser att kringgå Apples öppenhetspolicy. Dessutom hade Mark Zuckerberg startat ett mediekrig mot Apple och ATT för några månader sedan. Äntligen verkar han ha släppt taget med tanke på att han till och med skulle kunna dra fördel av Apples antispårningspolicy för Facebooks och Instagrams intressen.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button