Infomaniak, det gratis schweiziska alternativet till Gmail och Google Drive kommer till Frankrike

Sammanfattning
 • Låt oss lära känna Infomaniak
 • Mail + kDrive: den vinnande kombinationen
 • Infomaniak: utan reklam och med datasuveränitet
 • Ett ekologiskt förhållningssätt

Datacenter 4 Infomaniak © Infomaniak

Gratis, skydd av personuppgifter, respekt för integritet, miljöansvar, garanti utan annonser… Med sitt erbjudande ik.mig
tresidigt (e-post/samarbete/lagring) kan Infomaniak ha lagt grunden för en framtida konkurrent till de digitala jättarna, Google i täten.

Infomaniak är känd som en aktör inom webbhotell och molnet i Europa och i synnerhet i Schweiz. ik.mig med energi i fyra fransktalande länder: Belgien, Luxemburg, Monaco och, cocorico, Frankrike. I Frankrike vill företaget, som vill vara ett suveränt europeiskt alternativ till GAFAM genom att vägra att tjäna pengar på sina användares personuppgifter (vi ska prata om det senare), distribuera två av sina huvudprodukter: sin meddelandeklient, med ett generöst lagringsutrymme, och dess kDrive-samarbetande molnlösning, som bör tilltala målen för detta erbjudande, nämligen individer, studenter och föreningar. Clubic inbjuder dig att gå in lite mer i detaljerna i detta kompletta erbjudande.

Låt oss lära känna Infomaniak

Infomaniak grundades 1994 i Schweiz och kan stoltsera med mer än 25 års erfarenhet, och tjänar sina användare och sina många partners (media, välkända varumärken, stora globala koncerner eller internationella institutioner). För ordens skull är det Infomaniak som driver platsen för den prestigefyllda RTBF. Företaget är också värd för streaming av mer än 150 radiostationer i Europa.

Med mer än 170 anställda, en omsättning på 24 miljoner euro 2020 (40 % i Europa) och en miljon e-postadresser under ledning, är det schweiziska företaget, som tillhör sina grundare och anställda och inte är noterat på börsen , har verklig expertis och behärskar sina ämnen perfekt: webbhotell, webbplatsskapande och molnet, men inte bara. Dess utbud sträcker sig till andra tjänster som “talar” ännu mer till allmänheten, som vi sa, som Mail, som låter dig skapa en gratis e-postadress, samarbetstjänsten kDrive, men även SwissTransfer , WeTransfer eller Smash du chocolate country , vilket ger möjlighet att skicka filer som väger upp till 50 GB, eller till och med kMeet, videokonferenslösningen, och kPaste, för bättre onlineskydd.

Skriva ett Infomaniak-e-postmeddelande © Infomaniak

Sammanfattningsvis är Infomaniak ett multitjänstföretag som i huvudsak tillåter:

 • Skapa din webbplats (Wordpress; med ett CMS av typen Joomla, PrestaShop och Drupal; eller med en webbbyrå).
 • För att skapa en e-postadress (Gmail-stil) gratis för livet, med ett lagringsutrymme på 20 GB och 3 GB kDrive ingår.
 • Och för att lagra data och utföra kontorsarbete online, tack vare kDrive (Google Drive-stil): synkronisering, arbete och onlinedelning (Word, Excel, PowerPoint) finns på menyn.

Låt oss nu se vad ik.me-erbjudandet har att erbjuda.

Mail + kDrive: den vinnande kombinationen

Infomaniak lanserade ik.me i Frankrike den 8 februari 2021. Den här gratislösningen erbjuder alla sina användare 20 GB lagringsutrymme för sina e-postmeddelanden. Det har många fördelar, som synkronisering av kontakter och kalendrar på de olika enheter som du använder lösningen på.
I detta avseende kunde hanteringen inte vara enklare eftersom en mobilapplikation tar hand om allt på Android och det räcker för att hämta en konfigurationsprofil på iOS.
Sedan är konfigurationsguiden ansvarig för att synkronisera dina olika e-postmeddelanden. Praktisk aspekt är det också fullt möjligt att direkt hämta e-postmeddelanden från en annan e-postadress, oavsett om det är Gmail, Yahoo eller annat.

Infomaniak Kalender © Infomaniak

Infomaniaks ik.me-lösning erbjuder därför många andra verktyg, som Google Workspace (tidigare G Suite). Du hittar alltså:

 • E-post (mail.infomaniak.com), som vi redan har diskuterat i denna presentation.
 • Kalender (calendar.informaniak.com), som som namnet antyder, erbjuder en kalenderlösning. Observera att det senare är kompatibelt med Gmail- eller Outlook-aviseringar, vilket bör underlätta adoptionen av tjänster vid migrering till ik.me-alternativet.
 • Bredvid hittar vi kontakter (contacts.infomaniak.com), lösningskatalogen.
 • kMeet (kmeet.infomaniak.com) är ik.mes videokonferensplattform. Den är också gratis, den erbjuder behaglig ergonomi och tillåter, som Zoom, att spela in konversationer. Det är också möjligt att skapa onlinemöten direkt från Kalender. För att göra detta klickar du helt enkelt på den tidpunkt då du vill organisera mötet och klickar sedan på knappen “Lägg till ett kMeet-konferensrum. » Och voila.

Infomaniak lovar användarna en dedikerad mobilapplikation för 2021. Under tiden är det en bra idé att gå igenom den mobilapplikation du väljer, och gynna IMAP-protokollet.

Vid sidan av dessa olika tjänster har ik.me sin egen suveräna molnlösning: kDrive. Detta inkluderar initialt 3 GB gratis lagring, men kan utökas till en kapacitet på 2 TB för en användare, för 4,99 euro per månad. Hos Google erbjuds 2 TB i utbyte mot ett månatligt abonnemang på 9,99 euro per månad. Skillnaden beräknas snabbt.

Infomaniak online-samarbete © Infomaniak

Fortfarande utan att spendera en enda euro tar kDrive formen av en svit av samarbetsverktyg, allt tack vare tjänsterna från OnlyOffice som är 100 % kompatibla med Microsoft Word, Excel och PowerPoint. ”Vi får regelbundet förfrågningar från föräldrar, elever, små föreningar och privatpersoner som vill ha ett suveränt och lokalt alternativ till de lösningar som webbjättarna erbjuder. Med ik.me kan alla kommunicera och arbeta online med integritetsvänliga och annonsfria tjänster”kommenterar Boris Siegenthaler, medgrundare och direktör för strategi på Infomania.

Det är då möjligt att skapa offentliga delningslänkar. Mottagarna av filerna kommer att kunna, när länkarna har tagits emot, konsultera och till och med ändra filerna, om dessa filer är Office-dokument. Allt utan att ha skapat ett Infomaniak-konto. Mobilapplikationen kDrive (tillgänglig på Android och iOS), också gratis, låter användare hantera och dela sina dokument när de är på språng.

Synkronisering av Infomaniak-filer © Infomaniak

Dessutom tillkännager det schweiziska företaget lanseringen av sitt kassaskåp för andra kvartalet 2021. Detta gör att du kan kryptera filerna du väljer med den nyckel du väljer. “Som standard är all data redan krypterad på våra servrar”anger dock Infomaniak.

Infomaniak: utan reklam och med datasuveränitet

Du förstod, ik.me-erbjudandet är gratis. ”Men alla dessa verktyg och tjänster, hur finansieras de då? Genom våra personuppgifter? » kan man fråga sig. Svaret är “Nej. » Den ekonomiska modellen för det schweiziska företaget är mycket enkel. Alla gratistjänster som erbjuds allmänheten som vi kunde nämna i föregående avsnitt finansieras av Infomaniaks betaltjänster. Strävan efter extrem vinst är alltså inte, och detta är sällsynt nog att understrykas, företagets ledmotiv. Användarnas personuppgifter analyseras därför inte eller delas med tredje part. ”På Infomaniak är användarna inte produkten. Vår affärsmodell är att skydda data, inte sälja den. Vi utvecklar vårt eget ekosystem så att vi aldrig behöver kompromissa med våra värderingar”, anförtror Infomaniaks chef, Marc Oehler. Företaget tillhandahåller också end-to-end-kontroll över säkerheten och konfidentialiteten för data och dess mjukvaru- och hårdvarulösningar.


Om Infomaniak har valt att vara gratis så är det för att låta människor välja en tjänst som syftar till att respektera integriteten. Den data som överförs förblir lagrad i Europa, i schweiziska datacenter med speciella egenskaper, vilket vi kommer att diskutera i den sista delen. Datasuveränitet och integritet går hand i hand här.

Infomaniaks oberoende synsätt går ännu längre eftersom företaget hanterar sin egen infrastruktur och utvecklar sin mjukvarudel internt, för att säkerställa verkligt oberoende från stora globala grupper, som är lättare utsatta för cyberbrottsrisk i dessa dagar. Det gynnar lokala tjänsteleverantörer och stödjer den lokala ekonomin.

Hållbar och kompromisslös när det gäller integritet, verkar Infomaniak kryssa i flera strategiska rutor på vägen till att bli ett företag med sunda värderingar. Och av goda skäl!

Infomaniak stående skrivbord © Infomaniak

Ett ekologiskt förhållningssätt

Precis som allt fler företag de senaste månaderna har även Infomaniak gröna argument att presentera. Det indikerar först att alla dess C02-utsläpp är dubbelkompenserade. I detalj har företaget gjort sitt bidrag till ett hållbart klimatskydd genom att kompensera för mer än 770 ton CO2-ekvivalenter i Schweiz och Nicaragua.

Infomaniak meddelar att de använder 100 % energi från förnybara källor, vilket bevisas av SIG-certifikatet: 40 % baserat på solenergi och hydraulisk energi, och 60 % från schweizisk förnybar energi, “främst hydraulisk”står det i dokumentet.

Som webbhotell och stor aktör inom molnet i Europa har Infomaniak egna datacenter. Intressant nog är deras datacenter, som kan besökas virtuellt från din soffa, inte kyls med luftkonditionering utan med naturlig luft. Företagets nästa datacenter, som ska öppnas 2024, kommer bara att använda energi en gång för att köra servrar och en andra gång för att värma upp ett helt område med byggnader.

Datacenter Infomaniak © Infomaniak

Infomaniak anländer alltså till Frankrike genom bakdörren men med stora intentioner och principer. Att nu se var dess potential och dess lösningar kan leda den.

Relaterade Artiklar

Back to top button