Igor’s Lab applicerar sin termiska pasta med “korv” för att minska GPU-temperaturen med 5 %

NVIDIA GPU Ampere (RTX 3000) © NVIDIA

Frågan om att applicera termisk pasta återuppstår i debatten om kylning av CPU och grafikkort.

För några dagar sedan gjorde Noctua en snabb uppdatering om appliceringen av termisk pasta för att kyla processorer och i synnerhet för att förutse lanseringen av Ryzen 7000s. Igors Lab uppehåller sig mer vid våra grafikkorts grafikkort.

Pensel, klump eller korv?

Igor Wallossek tog därför upp frågan om GPU-kylning på våra grafikkort, och noterade i förbigående att situationen är lite annorlunda än den för processorer, med tanke på integrationen av chips.

GPU termisk pasta © Igor's Lab

Till exempel, GPU:n tar inte plats i en PGA- eller LGA-typ-sockel, och detta medför lite andra begränsningar. Igor Wallossek har därför testat flera metoder för att applicera termisk pasta för att komma fram till slutsatsen, med stödjande bilder och mätningar, att det är bättre att göra en sorts “korv” med termisk pasta.

Appliceringen blir då så enhetlig som möjligt och temperaturen kan sjunka med cirka 3°C jämfört med en applicering i form av en ”blob”. Denna appliceringsmetod skulle inte vara ett problem för små chips och är fortfarande mycket bättre än att slänga hela GPU:n genom att sprida pastan över hela ytan.

Några “bulk” råd

Att sprida ut degen skulle vara det värsta för en GPU att göra, om man ska tro Igor Wallosseks fynd. Han förklarar att om man tar hänsyn till trycket som utövas så hindrar det faktiskt pastan från att spridas ordentligt över hela chipet, vilket skapar områden med “blockering”.

GPU termisk pasta © Igor's Lab

Utöver enbart appliceringsmetoden, utnyttjar Igor Wallossek sitt test för att ge några ytterligare råd. Till exempel utesluter han väldigt snabbt all flytande pasta som Arctic MX-2 eller MX-4, och föreslår mer trögflytande referenser som Alphacool Apex eller Subzero.

Igor Wallossek specificerar att pastan måste vara minst 20°C, eller till och med mellan 30 och 40°C innan den appliceras. Detta möjliggör en jämnare fördelning, och det är därför som grafikprocessorn inte heller ska frysa. Bättre att till exempel värma den något med en hårtork i förväg.

För att lära dig mer om Igor Wallosseks testteknik och de resultat han får baserat på sina olika tester, föreslår vi att du klickar på källan nedan. Notera dock att detta innebär att demontera grafikkortet: en manipulation som vi inte – och med rätta – är redo att göra.

Källa: Igors Lab

Relaterade Artiklar

Back to top button