IFA: Sennheiser Ambeo Plus och Ambeo Sub, den kompakta återkomsten av en stor soundbar

Sennheiser Ambeo Plus

Släpptes för några år sedan nu, den första soundbar från Sennheiser är Ambeo Max (Ambeo Soundbar) fortfarande en av de få på marknaden som övertygar när det gäller 3D-ljud. Men dess pris och dess exceptionella volym förblir anmärkningsvärda bromsar. Det är med detta i åtanke som den tyska tillverkaren reviderar sin kopia något och tillkännager Ambeo Plus soundbar och subwoofer Ambeo Sub.

Ambeo Plus är en mycket mer kompakt soundbar, men ändå Dolby Atmos. Helt meny också, Ambeo Sub tillåter några ganska intressanta avancerade inställningar.

Ambeo Plus, samma i miniformat?

Det finns nästan ingenting som kopplar Ambeo Plus till sin storasyster, än så länge är dess design. Den nya modellen är mycket mindre och lättare (105,1 x 7,7 x 12,1 cm för 6,3 kg), och satsar på en trevligare allrounddesign med rundade kanter. Observera att denna soundbar skapades i samarbete med Fraunhofer Institute, ett mycket stort namn inom ljudbehandling och skapandet av codecs.

Sennheiser förpliktar, den riktar sig till hemmabioentusiaster, men även till audiofiler. Tack vare sin Ambeo OS-plattform kan modellen ansluta till de flesta streamingtjänster, samtidigt som den är kompatibel med protokollen Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, Connect, Chromecast och UPnP. För kontrollerna finns, förutom den dedikerade applikationen, en ganska diskret touchpanel på ovansidan.

Sennheiser Ambeo Plus

Anslutningen är ganska standard: 1 HDMI, 1 HDMI eARC, 1 optisk, 1 stereo RCA, 1 RJ45, 1 USB-A för laddning.

Ambeo Soundbar Plus är kompatibel med Dolby Atmos, DTS:X, 360 Reality Audio (Sony) och till och med MPEG-H Audio. Denna soundbar låter dig ocksåuppskalare stereo eller flerkanaligt innehåll till en 3D-representation.

Ljuddelen är ganska nära den hos Ambeo Max, med dock en lägre del av spektrumet. Vi hittar 7 fullregisterhögtalare på 2″ (5 cm) med aluminiumkon (3 fram, 2 på sidorna och 2 ovan), samt 2 bashögtalare på 4″ (10 cm) vid cellulosakon. Allt drivs av 9 oberoende klass D-förstärkare, för en effekt på 400 W och ett frekvenssvar på 38 Hz – 20 kHz.

Sennheiser Ambeo Plus

Via ett rumsjälvkalibrering och strålformningssystem kan Ambeo Plus skapa sju virtuella surroundhögtalare och fyra virtuella Atmos-högtalare. Kommer renderingen att vara lika trovärdig som på Max-versionen? Det skulle vara ett minimum.

Ambeo Sub för att inte tappa bas

Miniatyrisering har med nödvändighet en kostnad: en mindre omfattande botten av spektrumet. För att övervinna detta presenterar Sennheiser sin Ambeo Sub-subwoofer.

Ganska kompakt också, den är baserad på en enda 8-tums (20,3 cm) cellulosakongivare, som drivs av 350 W klass D-förstärkning, vilket gör att den når 27 Hz. Denna låda innehåller även självkalibrering, för att anpassa sig till akustiken i rummet.

Sennheiser Ambeo Sub

Slutligen, dess teknik multi sub array tillåter upp till fyra Ambeo Subs att anslutas samtidigt, vilket är användbart i vissa hemmabiokonfigurationer.

Båda tillgängliga från 22 september, Sennheiser Ambeo Plus och Ambeo Sub kommer att säljas för 1 499 euro respektive 699 euro. Förbeställningar är redan öppna.

Källa: Sennheiser pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button