I Texas förbereder SpaceX SuperHeavy-prototypen och dess 29 Raptor-motorer för sin första flygning

Starship SuperHeavy booster BN4 på plats © SpaceX/Elon Musk

Uppskjutningsområdet är ännu inte komplett eftersom SpaceX-teamen redan har överfört den nya SuperHeavy “BN4”-prototypen till sin nya bas. Detta är första gången som företaget har försökt att montera helt, inklusive det slutliga antalet motorer. Imponerande logistik och en titanisk byggarbetsplats.

Take-off är dock inte ännu i morgon.

Läs också:
Super Heavy, SpaceX:s största booster, klarar sina första motortester

Vackrare SuperHeavy

BN3-exemplet hade redan fått mycket bläck att flöda förra månaden, eftersom det var det första SuperHeavy-steget i full storlek som nådde test- och lanseringsplatsen i Boca Chica (Texas). Den senare genomgick dock bara ett fåtal trycktester och fyllde sedan sina tankar innan en första statisk tändning… Men den var bara utrustad med tre motorer och verkar lite försummad.

De senaste dagarna har dess efterträdare BN4 stulit showen, med expressinstallation (på mindre än 48 timmar) av 29 Raptor-motorer på produktionsplatsen, innan en överföring i början av veckan till områdeslanseringen. Spektakulära bilder som Elon Musk, närvarande på sajten, skyndade sig att vidarebefordra och som sedan dess har turnerat världen över.

Teamen fortsatte sina stora arbeten i juli, och BN4 presenterar flera förbättringar jämfört med sin föregångare, utöver sitt riktiga kluster av motorer som “sticker ut”, SuperHeavy-scenen är inte utrustad med en skyddskjol som Starship.

Det finns särskilt närvaron av fyra stabiliseringsgaller, som är mycket lika de som är installerade på Falcon 9-raketerna, med en anmärkningsvärd skillnad i skala. På SuperHeavy kommer dessa att förbli utplacerade hela tiden, för att undvika risker och komplexitet under flygning. Enligt Elon Musk är den aerodynamiska påverkan mycket begränsad.

Läs också:
Den här gången landar det! SpaceX genomför framgångsrikt Starship SN15 testflygning

balansgång

Stödet som SuperHeavy transporteras på (70 m högt) är också specifikt, som kan omsluta basen av scenen samtidigt som det skyddar framdrivningsviken. Det finns en relativt liknande struktur som bildar lanseringsbordet på den nya startplattan. Installerad tack vare en av de enorma kranarna på plats den 4 och 5 augusti 2021 verkar SuperHeavy BN4 redan vara redo att lyfta…

Trots allt måste åskådare och SpaceX-team ha tålamod. Å ena sidan eftersom det verkar som att infrastrukturarbetet inte har slutförts på plats för att rymma alla nödvändiga anslutningar och fortsätta med en lansering. Å andra sidan, eftersom Starship fortfarande saknas, för att installeras för första gången ovanför en SuperHeavy-scen.

Tillsammans kommer de att bilda en titanisk bärraket 120 meter hög. Det är SN20-prototypen som ska äga rum på BN4, och den senare håller för närvarande på att få sin sista hand förberedelse på produktionsplatsen, i synnerhet en komplett beläggning av termiska plattor på “buken”, fenorna och canardplanen, i för att kunna motstå friktion under dess framtida atmosfäriska återinträde.

Starship SuperHeavy booster BN4-motorer © SpaceX

Läs också:
Rymdskepp: efter hoppen förbereder SpaceX sig för omloppsbana

Snart dags för test

Det återstår dock fortfarande kritiska steg innan det första försöket till omloppsflygning kan äga rum. I synnerhet kommer det att vara nödvändigt att fylla tankarna och försöka tända de 29 motorerna samtidigt (även om det i själva verket är väldigt lite sekvenserat) för att bedöma kvaliteten på gränssnitten och motorrören samt kontrollen för första sekunderna av flygningen.

Sedan kommer det naturligtvis att bli nödvändigt att ta tillbaka Starship för att montera det på SuperHeavy och för att klara fyllningen av tankarna på ett Starship placerat så högt och på stålkonstruktionen… I varje steg i väntan på den framtida flygningen kommer det att vara en hel svärm checkar, och du kan potentiellt förvänta dig en lång testkampanj… Eller till och med brott. För att inte tala om en hel mängd tillstånd, som ska erhållas innan man lämnar området via himlen.

Läs också:
SpaceX avslöjar sin nya bärraketsåkningspråm: A Shortfall of Gravitas

Vi söker blankett A-38

För denna första uppskjutning i omloppshastighet (i verkligheten en mycket lång parabel mellan Texas och Hawaii), måste SpaceX återigen övertyga den mäktiga amerikanska flygfederationen (FAA) om att allt är på plats för arbetarnas och anställdas säkerhet. allmänheten, särskilt i tider av katastrofer.

Och situationen för uppskjutningstornet är inte heller löst: SpaceX skulle ha byggt den höga strukturen utan att ha ett förhandsgodkännande av en ekologisk konsekvensutredning. Som en påminnelse är Boca Chica-området beläget mellan två skyddade naturområden. Vissa ser alltså slutmonteringen av bärraketen på dess uppskjutningsområde som en direkt vädjan till byrån, vars administrativa långsamhet Elon Musk upprepade gånger har fördömt… En uppgörelse är inte önskvärd för dem som önskar se en dag som Starship lyfter, det kommer att ta en dag för de två parterna att komma överens!

Källa: Teslarati

Relaterade Artiklar

Back to top button