I skulder går FC Barcelona in på försäljningen av NFT

Fotboll FC Barcelona © © Eurosport

FC Barcelona letar till varje pris efter sätt att rädda sina kassor och verkar nu vilja satsa på NFT
.

Den katalanska klubben vill rida på den nuvarande vågen runt icke-fungibla tokens och satsar på snabb framgång tack vare sin långa och rika historia.

På avstånd går Barça ihop med Ownix

En av de största fotbollsklubbarna i världen, på himlavalvet av sitt arbete under Pep Guardiola-eran (2008-2012) och i synnerhet vinnare av Champions Leagues 2006, 2009, 2011 och 2015, är nu bara skuggan av sig själv. Efter att nyligen separerat från sin holländska tränare och tidigare husägare Ronald Koeman, vill Barça, som saknat resultat redan (för) länge, också försöka få tillbaka pengar.

För det finns det verkliga problemet med klubben, skuldsatt till ett belopp av 1,5 miljarder euro (!). Detta hade redan orsakat en jordbävning på fotbollsplaneten den 5 augusti då klubbens legendariske spelare, Lionel Messi, inte kunde förnya sig på grund av i synnerhet klubbens ekonomi i kombination med La Liga-reglerna om löneräkningar. Kan NFT hjälpa till att få tillbaka dessa pengar som saknas så mycket i den katalanska klubben? Detta är vad Barça verkar hoppas på.

Som en del av ett partnerskap med Ownix ​​kommer NFTs att skapas från ikoniska ögonblick i FC Barcelonas historia med hjälp av foton och videor. Ownix, vars marknad är baserad på Ethereum-blockkedjan, kommer att välja ut produkterna via en särskild kommitté som först kommer att erbjuda dem på unika auktioner, och sedan öppna begränsade samlingar i olika kategorier genom att dra ur Barcas 122-åriga historia.

Bidra till att återställa (ekonomisk) trovärdighet för klubben

Kommer operationen att lyckas? Barças president Joan Laporta, som nyligen återvände till verksamheten 2021 efter en första mandatperiod 2003 och 2010 och som också hade gjort Messis förlängning till sin prioritet, vill räkna med klubbens stora fanskara runt om i världen. Med 400 miljoner kumulativa prenumeranter på sina officiella sociala mediekonton är poolen av potentiella NFT-samlare verklig.

I samband med utnämningen av en ny tränare – som borde vara Xavi, en av de mest produktiva före detta mittfältarna i klubbens historia (mer än 770 officiella matcher) och spansk fotboll mer allmänt – är det också en fråga om lugna supportrarna och i synnerhet Socios, de sistnämnda äger en del av klubben och röstar bland annat för att välja ordföranden för FCB. Inte säker på att det räcker för att underhålla dem länge, eller för att få Messi tillbaka till klubben.

Källor: FC Barcelona
, Le Figaro
, Eurosport
, Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button