I en enda tank vätgas skulle Alstoms nya tåg kunna länka Marseille till Saint-Malo

Coradia iLint record © Alstom

Alstom är nöjd med det nya rekordet som Coradia iLint har uppnått. Hans vätebränslecellståg färdades 1 175 kilometer utan att tanka.

Lite Marseille-Saint-Malo ombord på ett vätgaståg, någon? Det är i alla fall en resa som ligger i linje med mycket lovande Coradia iLint. Världens första passagerartåg som körde på en vätgasbränslecell lyckades tillryggalägga den imponerande sträckan på 1 175 kilometer utan att stanna, vilket förbinder Bremervörde med München i Tyskland på fredagen.

Alstom, denna pionjär inom vätgastransporter på järnväg

Alstom bevisade i stor skala Coradia iLints effektivitet i samband med denna långa resa till Tyskland, genom att endast släppa ut vattenånga, och detta, på ett mycket diskret sätt, varvid tåget hade cirkulerat med en lägre ljudnivå. För en gångs skull hade det franska företaget gått samman med Linde, ett irländskt företag specialiserat på teknik och gas, för att förse tåget med vätgas.

Tack vare denna resa har vi återigen bevisat att våra vätgaståg har alla egenskaper som krävs för att ersätta dieseltåg. “, gladde ordföranden och VD:n för Alstom, Henri Poupart-Lafarge.

Coradia iLint © Alstom

Det måste sägas att genom att korsa Tyskland, från Niedersachsen till Bayern via Hessen, bekräftar Alstom, som blev det första företaget att introducera vätgas, sin status som en pionjär inom införandet av vätgas inom järnvägstransporter.

Ett populärt vätgaståg

Coradia iLnt, ett nollutsläppståg, producerar den energi som krävs för dess framdrivning tack vare sin vätebränslecell. Tyst, som vi sa, den avger bara vattenånga och kondens. Flera innovationer kännetecknar det, såsom lagring av energi i batterier, omvandling till ren energi och intelligent hantering av drivkraften och den energi som finns tillgänglig.

Detta vätgaspassagerartåg, som kan användas på icke-elektrifierade linjer, kan färdas i hastigheter från 80 till 120 km/h. Det är till och med möjligt för honom att vänta i 140 km/h.

Alstom har redan tecknat flera stora kontrakt kring hållbar mobilitet. Företaget kommer att leverera 14 Coradia iLint-tåg till det tyska järnvägsbolaget LNVG (som trafikerar Niedersachsen), och 27 tåg till Frankfurt-regionen. I Italien kommer företaget att tillverka sex Coradia Stream-vätgetåg (som kan köra i upp till 200 km/h) för Lombardiet.

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button