I Concordes fotspår: United Airlines köper 15 överljudsplan från Boom Supersonic

Boom Supersonic

Medan Concorde togs ur drift för nästan 20 år sedan, har det berömda flygbolaget United Airlines precis meddelat att de har för avsikt att förvärva mellan 15 och 50 nya generationens överljudsflygplan, under utveckling av Boom Supersonic.

Detta är den första fasta beställningen av Boom Overture-flygplanet, som ännu inte har slutfört sin första flygning.

Läs också:
Boom presenterar sin XB-1, ett överljudsflygplan som startupen vill ha “helt koldioxidneutralt”

I Concordes fotspår

Hittills har bara två överljudsflygplan haft en kommersiell karriär: den sovjetiska Tu-144, som drogs tillbaka från reguljär trafik 1978, och den fransk-brittiska Concorde, som avslutade sin karriär 2003. Mycket bullriga och förorenande, verkade dessa enheter fram till nu olämpliga för de massresor som praktiserats i nästan tre decennier.

Men flera företag, inklusive Boom Supersonic, är övertygade om något annat. Boom Supersonic, ett varumärke för Boom Technology, skapades 2014 kring en galen satsning: att göra överljudsflyg överkomligt och kompatibelt med nya miljöutmaningar. För detta har den amerikanska startupen designat Overture, ett mer blygsamt flygplan än Concorde, men som är mycket modernare.

Om Overture ska erbjuda dimensioner som är jämförbara med Concorde, kommer layouten på dess kabin att vara orienterad mot de nuvarande standarderna för affärssortimentet, med två rader av enstaka extra breda säten, mot två rader med två säten på dess ärevördiga äldste. Där det fransk-brittiska flygplanet kunde bära 128 platser (100 i kommersiell drift), kommer Overture att nöjas med maximalt 88 passagerare (troligen ett femtiotal i kommersiell drift).


Tack vare tre reaktorer, under utveckling av Rolls-Royce, kommer Overture att snurra på Mach 1,7, nästan dubbelt så snabbt som ett konventionellt flygplan. Tillräckligt för att koppla New York till London på 3,5 timmar, eller San Francisco till Tokyo på 6 timmar.

För att nå en sådan hastighet blir bränsleförbrukningen troligen titanisk, men Boom vill vara lugnande och bekräftar att hans plan kommer att förbruka 100 % hållbart bränsle, från alger, använda oljor eller bearbetat hushållsavfall.

Läs också:
Startupen Exosonic avslöjar sitt koncept för de amerikanska presidenternas framtida överljudsjet

United Airlines till Booms undsättning

Under 2017 hade Boom redan tecknat ett utvecklingskontrakt med flygbolaget Japan Airlines, som då hade lagt ut en option att köpa 20 flygplan. I slutet av 2020 tecknade det amerikanska flygvapnet ett avtal med Boom Technology för att studera möjligheten att omvandla Overture till ett Air Force One-presidenttransportplan. United Airlines tillkännagivande i går är dock det första för en fast order på 15 överljudsflygplan, med option på 35 till.

För Boom är detta tillkännagivande en riktig frisk fläkt, som kommer bara några dagar efter att dess huvudkonkurrent, Aerion Supersonic, gick i konkurs. Om United Airlines order ska lugna investerare kommer allt nu att bero på Booms tekniska framgång, och i synnerhet dess XB-1 demonstrator, vars första flygning väntas i år. För om företaget inte respekterar sina deadlines och sin budget kan United Airlines perfekt avbryta sina beställningar.

Källor: Gränsen
, AirCosmos

Relaterade Artiklar

Back to top button