I Australien, ett “oändligt tåg”-projekt som kan ladda sina elektriska batterier… under körning

Tåg

I Australien har gruvjätten Fortescue meddelat att man startar utvecklingen av ett elektriskt tåg som kan ladda sina batterier automatiskt med hjälp av gravitationskraften från delar av sluttande järnvägsspår. En första för en teknik av detta slag som bör utvecklas inom två år.

De mål som företaget satt upp är tydliga: minska kostnaderna, fasa ut diesel till 2030 och visa att användningen av förnybar energi är möjlig på alla nivåer.

Svagt sluttande till oändligheten

Korsar den vita oändligheten av en evig och isig vinter, från ena änden av planeten till den andra, rullar ett tåg som aldrig stannar “. Dessa verser hämtade från Rochettes framgångsrika serietidning, Den Transperceneigekan mycket väl bli verklighet inom en snar framtid (åtminstone för tåget, vi hoppas verkligen att så inte är fallet för resten av händelserna) tack vare det australiensiska företaget Fortescue, specialiserat på utvinning och transport av mineraler av järn.

Gruppen tillkännagav i början av månaden att den hade satt upp en plan på 50 miljoner dollar för att utveckla oöverträffad teknik som kommer att utrustaInfinity tåg, det oändliga tåget: regenererande elektriska batterier. Projektet utvecklas i samarbete med Williams Advanced Engineering, som Fortescue förvärvade i januari förra året, och ska vara klart om två år.

Konkret, vad gruvjätten erbjuder är batterier som kan ladda sig själva med hjälp av gravitationskraften från lastade tåg på de sluttande delarna av företagets järnvägsnät för att eliminera laddningstiden. Uttalat mål: att drastiskt sänka drift- och underhållskostnaderna och påbörja en utfasning av diesel, som ska vara klar 2030.

Gott ekologiskt samvete

Elizabeth Gaines, vd för gruvjätten döljer det inte: ” Regenerering av elektricitet på nedförsbackar kommer att ta bort behovet av förnybar energiproduktion och laddningsinfrastruktur, vilket gör det till en effektiv och kritisk lösning för att eliminera diesel och utsläpp från vår järnvägsverksamhet. “. The Infinite Train är inte en storslagen plan för att tjäna mänskligheten, även om företaget planerar distribution på en mer global nivå när allt är igång.

Men det bör noteras att utvecklingen av denna teknik kommer att kraftigt minska kostnaderna och koldioxidutsläppen i framtiden.2 tåg från Fortescue. Företaget har en imponerande flotta på 54 lok som vardera kan dra 16 vagnar och transportera totalt cirka 34 400 ton järnmalm på hela sitt järnvägsnät. Detta kräver miljontals liter diesel per år, vilket framgår av de 82 miljoner liter som rapporterades under räkenskapsåret 2021.

Andra australiska företag har också börjat utveckla elektriska transporttåg som BHP eller Rio Tinto, men Fortescues teknologi är unik för denna sektor.

Om samma ämne:
De franska jättarna Plastic Omnium och Alstom går samman för att utveckla vätetåget

Källa: Förnya ekonomin

Relaterade Artiklar

Back to top button