Hyundai presenterar två elektriska superbilar, snart på våra vägar?

RN22e © Hyundai

Företaget presenterar två högpresterande koncept under N-märkningen, RN22e och N Vision 74, veritabla “rullande laboratorier” som banar väg för IONIQ 5 N.

I mars förra året tillkännagav Hyundai sin ambition att lansera 17 elbilsmodeller till 2030. Dessa kommer säkerligen att inkludera elektriska sportbilar; den koreanska tillverkaren hade retat en tidigare denna månad i väntan på sin N-dag. Slutligen presenterade Hyundai inte bara en sportbil, utan två: RN22e och N Vision 74.

Rullande laboratorier

Om du är bekant med märkets katalog bör RN22e få dig att tänka rasande på IONIQ 6. Med rätta, eftersom detta fordon baserat på den elektriska modulära E-GMP-plattformen tar upp sin exteriördesign.


När det gäller N Vision 74, presenterar märket den som en högpresterande vätebränslecellshybridmodell, direkt inspirerad av Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo och 1974 års Hyundai Pony Coupe-koncept.

För tillfället planerar Hynundai inte någon serietillverkning av dessa två fordon. Företagets första helelektriska högpresterande modell kommer nästa år, 2023. Dess namn: IONIQ 5 N.

Dessa modeller är prototyper och kommer att tillåta Hyundai att testa och bevisa sina mest avantgardistiska teknologier i syfte att sedan överföra dem till märkets framtida produktionsfordon.

Thomas Schemera, Executive Vice President och Head of Customer Experience på Hyundai, sammanfattar:

”RN22e och N Vision 74 spelar en nyckelroll i den strategiska utvecklingen av hela vårt produktsortiment, inklusive våra högpresterande elektrifierade fordon. Våra mobila laboratorier speglar den kontinuerliga utvecklingen av våra mest avancerade teknologier. Detta exklusiva tillvägagångssätt kommer att göra det möjligt för oss att möta morgondagens utmaningar genom att ge oss möjligheten att flytta tillbaka våra gränser. »

RN22e, en modell utskuren för kretskörning

Dess design avslöjar sitt syfte, RN22e är en modell utskuren för körning på kretsen. Fordonet är 4 915 mm långt, 2 023 mm brett och 1 479 mm högt med en hjulbas på 2 950 mm. För att öka sina färdigheter på banan fokuserade teamen på Hyundais N-avdelning sitt arbete på tre nyckelelement: optimering av kyl- och bromskapacitet och uthållighet.

RN22e © Hyundai

Konkret är RN22e till exempel utrustad med monoblock bromsok med fyra kolvar och hybridskivor på 400 mm i diameter som gör att den kan motverka vikten av sitt elektriska framdrivningssystem (PE). Dessutom planerar ingenjörer också att använda RN22e för att undersöka hur man producerar dynamisk rörelse via regenerativ bromsning för att exakt hantera girhastighet och kurvtagningsattacker.

Hyundai hävdar också att RN22e behåller en viss svängbarhet trots sin vikt genom att utnyttja vridmomentvektorstyrning via en dubbelkoppling.

Rn22e © Hyundai

De viktigaste egenskaperna hos fordonet visas ovan. Toppfarten är drygt 250 km/h. Autonomi är inte specificerad.

N Vision 74, arvet

Detta är en annan filosofi som råder för N Vision 74. Denna bil med en längd på 4 952 mm, en bredd på 1 995 mm och en höjd på 1 331 mm för en hjulbas på 2 905 mm, är en hyllning till 1974 års Hyundai Pony Coupe-koncept , utvecklad av designern Giorgetto Giugiaro.

NVision74 © Hyundai

SangYup Lee, Executive Vice President och Head of Design Center på Hyundai, sa: Den futuristiska designen av N Vision 74 visar den respekt och hänsyn vi har för det engagemang och passion med vilken Pony Coupe-konceptet utvecklades. “.

N Vision 74 kombinerar en batteridriven elmotor med ett bränslecellssystem. Enligt tillverkaren möjliggör detta förbättrad kylkapacitet (trekanalskylsystem), samtidigt som båda energikällorna kan användas beroende på körförhållanden.

Maxhastigheten är alltid över 250 km/h medan räckvidden beräknas till drygt 600 km.

N Vision74 © Hyundai

Ett sista klargörande: Hyundai hävdar att alla N-modeller är ” designad för alla typer av förare och behov, och inte reserverad för krets- eller motorvägskörning “.

Källa: Pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button