Hyundai presenterar sin elektriska Ioniq 5 med solcellstak och som kan ladda andra fordon

Ioniq 5 © Hyundai

Nya Ioniq 5, som presenterades igår i Korea av Hyundai, har en ny stil mycket nära bilderna av konceptbilen A45 som har cirkulerat de senaste månaderna. Den moderna stilen är inspirerad av den lilla ponnyn, och dess originalitet överraskar: Hyundai signerar en trevlig introduktion för sin nya elektriska serie.

För att lansera denna nya serie av fordon grupperade under namnet Ioniq, har tillverkaren beslutat att ta itu med marknaden direkt genom att presentera en ny 100% elektrisk SUV. Ioniq-serien bör kompletteras senare av Ioniq 6, en sedan, sedan av Ioniq 7, en stor elektrisk SUV.

Läs också:
ID.5: Volkswagen bekräftar att dess elektriska SUV-coupé har kommit in i produktion

En rymlig stuga

Nya Ioniq 5 är en SUV 4,63 m lång och nästan 1,90 m bred. Hjulen är placerade i ändarna av Hyundais E-GMP-plattform, som erbjuder en mycket lång hjulbas på tre meter; det är förknippat med höjden på en SUV-mall, 1,60 m, som erbjuder ett särskilt rymligt passagerarutrymme.Fordonet är baserat på 20-tumsfälgar. Bålen är stark med en kapacitet på 531 liter som kommer att kompletteras med en liten främre bål på 57 liter.

Ioniq 5 © Hyundai

Denna stuga erbjuder ett ljust utrymme tack vare ett solglasat tak (även om solcellsversionen är tillval), allt på ett minimalistiskt sätt. Frånvaron av en transmissionstunnel är synlig från framsätena eftersom basen på instrumentbrädan är skild från mellansäteskonsolen. Den senare kan glida 14 cm framifrån och bak.

Instrumentbrädan har en 12″ dubbel skärm placerad på samma sätt som den som finns på den senaste Mercedes-Benz. Den första skärmen som är vänd mot föraren fungerar som en instrumentbräda, som visar den information som krävs för körning, och den andra låter dig styra bilens funktioner, komma åt navigering och det integrerade infotainmentsystemet.

Två motorer, två batterier att välja mellan

Ioniq 5 kan konfigureras efter önskemål med en 160 kW (215 hästkrafter) motor med ett vridmoment på 350 Nm, allt i framdrivning. För den som föredrar fyrhjulsdrift kommer det att vara möjligt att välja en dubbelmotorversion som kombinerar en effekt på 173 kW (231 hästkrafter) med ett litet batteri eller 225 kW (300 hästkrafter) med ett stort batteri. I samtliga fall utvecklar motorn med fyrhjulsdrift 605 Nm i vridmoment.

Ioniq 5 © Hyundai

Batterierna som erbjuds av Hyundai är antingen 58 kWh eller 72,6 kWh. I framdrivning ska Ioniq 5 nå 0 till 100 km/h på 8,5 sekunder medan den kraftfullaste versionen klarar det på 5,2 sekunder. Den maximala räckvidden bör nå 475 km WLTP.

Läs också:
RS e-tron GT: elektrifierande möte med Audis sportiga GT

Ioniq 5 tillgänglig före sommaren

Tekniken i Ioniq 5 är baserad på en 800 volts arkitektur som gör att den kan laddas mycket snabbare. Tillverkaren tillkännager en laddning på 10 till 80 % på bara 18 minuter och 100 km autonomi på bara fem minuter. Bilen kommer också att integrera V2L-teknik för att ladda en annan enhet med en uteffekt på upp till 3,6 kW. Bilen kommer att ha två V2L-kontakter, en under baksätet och den andra nås via det yttre laddningsuttaget.

Ioniq 5 © Hyundai

Utrustningsmässigt kommer Ioniq 5 att kunna ha utöver den dubbla 12”-skärmen, kallad Dual Cockpit, head-up-displayen i augmented reality samt ett komplett utbud av körhjälpmedel. Dessa sträcker sig från motorvägsassistenten som hanterar hastighet och körfältshållning till adaptiv farthållare, till att övervaka förarens vaksamhet eller döda vinklar via kameror.

Parkeringshjälpen kommer att lägga till en snygg funktion som låser de bakre dörrarna automatiskt om en annan bil närmar sig. Passagerare bak och fram kommer att ha USB-portar samt induktiv laddning för smartphones.

Ioniq 5 © Hyundai

Nya Ioniq 5 bör komma ut på marknaden före sommaren till ett attackpris på 41 900 euro i framdrivning med 58 kWh-batteriet. Versionen med stort 72,6 kWh-batteri och fyrhjulsdrift bör marknadsföras under 60 000 euro.

Källa: Ars-Technica

Relaterade Artiklar

Back to top button