Hur Zataz upptäckte 200 000 hackade och övervakade datorer

Hacker © © Mika Baumeister / Unsplash

Den franska sajten för övervakning av datorbrott och förseelser Zataz har meddelat att den har upptäckt hackningen av 200 000 privata datorer. Det var hans vakttjänst som gjorde denna oroande upptäckt.

Zataz övervakningstjänst fungerar på grundval av privata abonnemang som sträcker sig från 15 till 750 euro. För varje prenumeration övervakar företaget potentiella dataläckor om sina användare och ger dem råd om vad de ska göra om de utsätts för hacking.

Undercover hackare

Mer än 200 000 hemdatorer har infiltrerats av en grupp hackare som Zataz valde att inte namnge. Denna grupp använder datorinfiltration för att nå individers personuppgifter. Zataz meddelade att offren var franska, schweiziska, belgiska, marockanska, ivorianska, kanadensiska … och alla fransktalande.

Metoden som används är relativt enkel. Pirater låter internetanvändare använda knäckt programvara eller falska applikationer som låter dem, när de är installerade på datorn, infiltrera. Väl in behöver de bara dumpa alla filer och på så sätt få lite konfidentiell information, som ditt passnummer, lösenord, e-postmeddelanden, etc. Samtidigt kan hackaren ha tillgång till de webbplatser du besöker, till exempel din banks, ditt universitets, ditt företags…

Hacka för vinst

Målet är inte bara att stjäla denna information, utan att förvandla den till en fin vinst. Principen är genialisk: under infiltration tar piraten skärmdumpar av de stulna filerna, utan att avslöja deras innehåll. Dessa fångar ger möjlighet att marknadsföra dessa filer som tillåter åtkomst till extraherade data. Köpare kommer alltså att ha exklusiv tillgång till offrets koder och kunna tömma hans bankkonto, hans Netflix-konto, hans administrativa och affärskonton… För endast 80 euro kan köparen komma åt ” flera hundra tusen stockar ”Varnar Damien Bancal, grundaren av Zataz.

Utöver denna känsliga information säljer hackare även cookies, vilket gör att köpare kan identifiera sig på webbplatser. På samma sätt erbjuder de nycklar för att komma åt virtuella meddelanden, eller till och med nyckelord som offret använder. För att skydda dig själv råder Zataz dig att ändra dina lösenord regelbundet, uppdatera ditt antivirusprogram och i bästa fall prenumerera på ett av deras prenumerationer.

Källa: Zataz

Relaterade Artiklar

Back to top button