Hur vet du om din telefon har blivit hackad?

Sammanfattning
 • Hur kan din telefon bli hackad?
 • Din telefon har blivit hackad: de omisskännliga tecknen
 • Hur undviker man ett nytt hack?

skadlig programvara för Android

Körs din telefon långsammare, verkar batteriet ta slut snabbare eller känner du att den fungerar ovanligt? Du kan vara ett offer för skadlig programvara. För att vara säker finns det flera tecken att hålla utkik efter.

Hur kan din telefon bli hackad?

Tyvärr saknar inte hackare fantasi för att hitta sätt att komma åt dina elektroniska enheter och deras data. Din smartphone är inget undantag, och den kan attackeras på flera sätt. Du kan till exempel bli utsatt för ett skadligt program som, även om det tillhandahåller alla utlovade funktioner, också kan dra nytta av det för att stjäla din data. I värsta fall lyckas några av dem skapa en ihållande närvaro i telefonen, och fortsätter att agera även efter att de avinstallerats. Och att ladda ner dess applikationer endast från officiella applikationsbutiker tillåter dig inte att vara 100 % skyddad från denna skadliga programvara: oavsett om det är på Apple App Store eller i Google Play Store, lyckas viss skadlig programvara glida igenom stolarna.

Se ExpressVPN-erbjudandet

En annan risk för din telefons säkerhet är Wi-Fi-hotspots. Att ansluta till dessa offentliga nätverk är inte säkert och en hackare kan dra fördel av detta för att övervaka kommunikationen mellan enheter och nätverket, särskilt om du besöker webbplatser som inte finns i https. En angripare kan också skapa en falsk hotspot som efterliknar den äkta, med samma namn och återskapa inloggningsportalen om det finns en.

I det senare fallet, istället för att använda Wi-Fi som tillhandahålls av din plats, är du faktiskt ansluten till hackarens nätverk, och han kan se autentiseringsuppgifterna du anger. Om dessa identifierare är länkade till ett konto kan han använda dem för att ansluta till det och om du återanvänder dina lösenord kommer han att lyckas få tillgång till dina andra konton. Det kan också försöka omdirigera dig till webbsidor som innehåller skadliga länkar och lura dig att besöka dem för att infektera din telefon.

Infektering av skadlig programvara kan också ske genom att klicka på misstänkta länkar eller annonser på webbplatser eller genom att besöka en webbadress som tas emot via meddelande. Och om någon med dåliga avsikter lyckas få fysisk åtkomst till din enhet, är det möjligt för dem att installera spionprogram på den, som registrerar alla dina åtgärder.

Din telefon har blivit hackad: de omisskännliga tecknen

Prestandaproblem

Om ditt smartphonebatteri verkar ta slut snabbare än vanligt utan någon betydande förändring i din användning kan det vara ett tecken på att din telefon är infekterad. Skadlig programvara använder resurser på din smartphone för att söka efter information och skicka den till en fjärrserver. Du kanske också märker att det känns varmt trots att du inte har använt det nyligen, ett tecken på onormal strömförbrukning.

En infekterad enhet kan också bli mycket långsam att använda eftersom majoriteten av dess resurser används för driften av skadlig programvara eller misstänkt applikation. I den här typen av fall kan du kanske inte heller öppna vissa applikationer, bli utsatt för frekventa frysningar och krascher och din smartphone kan besluta att starta om plötsligt. Övervaka också din mobildataanvändning: om du ser en ökning i användningen som inte verkar konsekvent, är det dags att överväga möjligheten att din telefon har äventyrats.

Ovanligt beteende

Om du någonsin misstänker att din telefon har blivit hackad inbjuder vi dig att övervaka dina textmeddelanden och samtalsloggar. Det händer att hackare skickar meddelanden till dina släktingar från din enhet och låtsas vara du för att återställa din personliga information eller för att infektera nya människor. Naturligtvis är förekomsten av skickade textmeddelanden eller samtal som görs utan din vetskap ett tecken på infektion.

Var också uppmärksam på dina onlinekonton, inklusive dina sociala medier och bankkonton. Förutom risken att angriparen har tagit kontroll över det, syftar flera skadliga smartphones till att tvinga dig att prenumerera på extremt dyra textmeddelanden eller premiumversioner av appar. Så se upp för alla betalningar som ser misstänkta ut.

Slutligen, läs alla e-postmeddelanden du får noggrant. Om du upptäcker tjänstaviseringar som indikerar inloggningar från platser du inte ofta besöker eller förfrågningar om lösenordsåterställning, är dina konton sannolikt äventyrade.

Okända appar och popup-annonser

Ett av de mest uppenbara tecknen på en infektion är uppkomsten av irriterande popup-annonser på din telefon, särskilt om de är mycket påträngande och svåra att stänga. De kan kombineras med ankomsten av okända applikationer på terminalen, som hackaren skulle ha laddat ner utan din vetskap. Om du upptäcker misstänkt programvara på din enhet, ta bort den så snart som möjligt.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Hur undviker man ett nytt hack?

Efter att ha laddat ner ett antivirusprogram för att rengöra din telefon och/eller återställt det till fabriksstatus är det viktigt att se till att hacket inte händer igen. För detta måste flera regler respekteras:

 • Sök efter säkerhetsuppdateringar tillgänglig för din telefon.
 • Ladda ner ett antivirusprogram : det låter dig stoppa infektion med skadlig programvara innan den inträffar i de flesta fall och kan varna dig för misstänkt beteende hos din enhet.
 • Stäng av Wi-Fi och Bluetooth när de inte används Om ditt Wi-Fi är inställt på att automatiskt ansluta till närliggande nätverk, kan din telefon omedvetet ansluta till en angripares nätverk. Bluetooth är också en bra gateway för hackare.
 • Ändra dina lösenord : För att se till att angriparen ännu inte har en närvaro på dina olika konton, ändra alla dina lösenord, i första hand de för känsliga konton.
 • Var försiktig med vilka appar du laddar ner : för att undvika att bli hackad är den gyllene regeln att inte ladda ner applikationer från någon annanstans än de officiella butikerna. Men även på det senare är riskerna alltid närvarande. Så var uppmärksam på informationen som ges av utvecklarna på sidan av deras applikation och på kommentarerna från andra användare. Om du laddar ner ett populärt program, kontrollera också att utvecklaren som anges är den officiella mjukvaruutvecklaren för att undvika att ladda ner en potentiellt skadlig kopia.

Slutligen, särskilt om du är ett fan av gratis Wi-Fi-anslutningar, ladda ner en VPN. En lösning som ExpressVPN kommer att skydda dina anslutningar till webbplatser genom att kryptera data som skickas från din telefon till dess server och sedan ta hand om att överföra din krypterade förfrågan till webbplatsen du vill besöka. Förutom att skydda din integritet genom att förhindra att webbplatsen känner till din IP-adress, är din surfning alltså skyddad från angripare som kan frestas att övervaka din trafik. Med ett VPN på din telefon är det omöjligt för dem att veta vad du gör online, vilket innebär att mindre information är tillgänglig för dem att attackera dig.

ExpressVPN

Se erbjudandet

Läs meddelandet


9

ExpressVPN

 • Många plattformar stöds
 • Snyggt gränssnitt och webbläsartillägg
 • Imponerande antal servrar

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

Relaterade Artiklar

Back to top button