Hur väljer man ett domännamn?

Domän namn

Att välja ett domännamn är ett viktigt steg, så mycket att alla bästa webbhotell erbjuda verktyg som hjälper dig att bestämma. Om du i allmänhet inte väljer namnet på gatan där du ska bygga ditt hus, har du carte blanche på webben. Slutligen, om domännamnet inte redan är tilldelat!

Det finns verkligen inga regler i sten när det gäller att välja ett domännamn. Det finns dock fortfarande vissa saker att veta, och ibland till och med att undvika. Ditt beslut kommer att baseras på flera kriterier som vi kommer att granska.

Läs också:
Coinbase kommer att använda .crypto-domännamn för att underlätta transaktioner

Bestäm ett projekt

Vill du köpa ett domännamn? Ok, men i vilket syfte? Vill du främst ha det för en webbplats eller e-post?

Om domännamnet bara är avsett att skapa e-postadresser, är valet snabbt gjort: du kan försöka registrera ditt efternamn följt av en förlängning i .Fr, .com, .netto eller .personlig. Familjen Dupont kommer att spela in dupont.com för e-postmeddelanden av denna typ [email protected] och [email protected]

Webbdelen kan då antingen döljas eller delas in i underdomäner av typ https://jean.dupont.com, https://marie.dupont.co… Det är inte nödvändigtvis idealiskt för en webbadress, såvida det inte är ett online-CV eller portfolio.

ndd1600

Undvik SEO-överväganden

I början av 2000-talet var sökmotorernas algoritmer inte nödvändigtvis så avancerade som de är idag. De nyckelord som finns inom domännamnen togs sedan med i den analyserade semantiken för att ge tyngd i resultaten.

Av denna anledning placerades många webbplatser helt enkelt på nyckelfrågor av denna typ buyusedcar.com. Men många av dem nöjde sig med att visa annonser för att generera klick. Inför detta fenomen med skräppostsajter uppfattas dessa typer av domännamn särskilt dåligt av internetanvändare idag, och nivån på förtroendet är ganska låg.

Framför allt, nu har domännamnet ingen SEO-vikt. Det är innehållet och kvaliteten på sajten som räknas. Beviset är att alla vet detamazon.com är inte en plats tillägnad den amerikanska floden, inte heller till skogen! Det finns heller inget som tyder på det google.com är en sökmotortjänst. Förekomsten av ett nyckelord är i slutändan endast vägledande för användaren.

Att läsa :
Domäntillägget “.NFT” för Non-Fungible Token såldes för 84 000 USD

Undvik bindestreck

Bindestrecket är i allmänhet dåligt uppfattat i ett domännamn. Om detta till utseendet gör det möjligt att göra korta alternativa webbadresser på papper, är det i verkligheten annorlunda. Det finns flera anledningar till varför domänen abcd.fr är fortfarande ledig när detta skrivs.

Kommunikationen av ett domännamn med ett bindestreck är inte nödvändigtvis särskilt naturligt, helt enkelt för att oavsett språket så är denna karaktär inte riktigt framhävd på ett tangentbord heller.

Dessutom sker den mesta internetåtkomsten idag på en smartphone. Enligt analytikerföretaget BroadbandSearch har mobiltrafiken ökat med 222 % under de senaste sju åren och 2017 gick mobilsurfningen över skrivbordsåtkomsten. Men oavsett om det är en iPhone eller en Android-terminal är bindestrecket mindre tillgängligt och kräver att specialtecknen aktiveras.

Fotolia webbplats domännamn © Fotolia

Bestäm målgruppen för webbplatsen

När det gäller förlängningen av domännamnet .com är historisk och allmänt mycket eftertraktad. Även om sajten i första hand riktar sig till en fransktalande publik, är domänen .com är hyllad utöver domänen .From så bara för att skapa en nästan obligatorisk omdirigering eftersom internetanvändarnas vanor är svåra att förlora.

Ställd inför popularitet – och knapphet! – förlängningar .com och .netto deras priser har ökat något, och vissa geo-extensions har gjorts populära som .mig (Montenegro) eller .co (Colombia).

ICANN har avslöjat gTDL:erna, dessa nya domännamnstillägg säljs vanligtvis till ett högre pris men används inte desto mindre lite eftersom de inte är rotade i vanor. Dessa är .app, .affär, .liv, .blogg… I praktiken är de senare också mycket ofta komplementära till en .com.

Oavsett om du skapar e-postadresser, ett online-CV eller ett helt nätverk av webbplatser artikulerade via underdomäner, är den enda regeln som i slutändan råder enkelheten: inget bindestreck och, för tid, klassiska eller geografiska tillägg.

Kolla in våra recensioner av värdtjänster:

  • Hostinger Review (2021): Är det den snabbaste värden på marknaden?
  • LWS Review (2021): Det billigaste webbhotellet
  • HostPapa Review (2021): Ett gediget erbjudande på ingångsnivå
  • OVH recension (2021): den europeiska ledaren
  • Amen: allt-i-ett-lösningen för företag
  • IONOS recension av 1&1 (2021): den europeiska dinosaurien
  • Opinion Ikoula (2021): det galliska molnet
  • Scaleway recension (2021): värd med gratis sås
  • O2Switch recension (2021): referensmellanerbjudandet
  • Planethoster recension (2021): perfekt för att komma igång gratis

Relaterade Artiklar

Back to top button