Hur undviker man strömavbrott i vinter? Ett enkelt sms kan räcka

California State Capitol - Sacramento © Alexandre Boero

I Kalifornien räckte det att skicka ett sms till befolkningen för att sänka efterfrågan på el med 1,2 gigawatt på en timme, motsvarande förbrukningen för nästan en miljon invånare.

Till stora sjukdomar, bra botemedel? Inte nödvändigtvis. I greppet av en fruktansvärd torka förstärkt av nästan historisk värme och monsterbränder, genererar elförbrukningen i Kalifornien också historiska toppar. Efterfrågan nådde mer än 52 000 megawatt på tisdagseftermiddagen, vilket tvingade myndigheterna att reagera snabbt. Ett informations-SMS skickades sedan till befolkningen.

Att öka medvetenheten i en nödsituation: det fungerar

På onsdagen, trots att han svettades, erkände Kaliforniens guvernör Gavin Newsom lätt att larm via telefon som skickades till medborgarna dagen innan hjälpte till att förhindra strömavbrott. Ingen liten seger. Utsatt för extrema spänningar och påfrestningar höll det kaliforniska elnätet stadigt när det var på randen av att gå sönder.

Strax före klockan 17.30 på tisdagen deklarerade statens elnätsoperatör sin högsta nödsituation. Som svar tog det inte lång tid för California Bureau of Emergency Services att skicka ett textmeddelande till invånare som sannolikt kommer att drabbas av ett strömavbrott.

Varningen utfärdades alltså klockan 17.48 till cirka 27 miljoner mobiltelefoner, åtföljd av ett larm jämförbart med det som tas emot vid en nära förestående naturkatastrof. Och meddelandet mottogs fem av fem av kalifornier: mellan 17.50 och 17.55 sjönk efterfrågan på el med 1,2 gigawatt. En kolossal droppe.

Bara några minuter att sjunka under den maximala varningströskeln

Inte bara var konsumenterna lyhörda, utan nedgången fortsatte flera timmar efter att det livräddande SMS:et skickades. Det tog bara fem minuter att minska efterfrågan med 1,2 gigawatt, med vetskapen om att Kalifornien uppskattar att en gigawatt räcker för att driva 750 000 hem i delstaten. Inom 45 minuter hade efterfrågan sjunkit med 2,6 gigawatt, eller 2 600 megawatt.

I sitt SMS med titeln “Nödvarning” förklarade myndigheterna att ” extrema värmepåfrestningar statens energinät “, lägger till det” strömavbrott kan inträffa om du inte vidtar åtgärder “. Sedan kom den sista begäran: Stäng av eller minska icke-nödvändig ström (el) som din hälsa tillåter, nu fram till 21.00. »

Från 20.00 sänkte Kaliforniens elnätschef nödnivån och behövde inte skicka en ny varning, samtidigt som temperaturerna når rekordhöga. I Sacramento, delstatens huvudstad, var det 47°C på tisdagen.

Men om detta system för att skicka varningsmeddelanden via SMS är fullt av positiva lärdomar, har vissa städer i San Francisco Bay Area (Alameda, Healdsburg och den berömda Palo Alto) inte hört meddelandet. Som ett resultat var dessa orter alla offer för strömavbrott.

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button