Hur undkomma algoritmer och skydda din integritet på Internet? En Arte-dokumentär undersöker frågan

Försvinn dokumentärkonst © LuFilms

Internet står till din tjänst, men inte till vilket pris som helst. I det här fallet känner alla till ordspråket: “om det är gratis så är du produkten”. Och inför denna form av övervakning anammar många av oss fatalism och ger upp. Hur då återta kontrollen över dina personuppgifter
?

Fem år efter att ha avvecklat de hycklande argumenten för ” jag har inget att dölja ” i Inget att döljatittar regissören Marc Meillassoux på de konkreta åtgärderna att vidta för att skydda sin integritet på Internet.

Försvinner under radarn

Finansieras genom crowdfunding som samlade in mer än 30 000 euro på Kickstarter, Försvinna erbjuder en översikt över de metoder som var och en kan införa dagligen för att fortsätta dra nytta av Internet samtidigt som de är noga med att svepa bakom dem.

Det finns naturligtvis det uppenbara, som att byta ut Google Chrome mot en webbläsare som respekterar dina data mer, eller att föredra Protonmail framför Gmail. Men dokumentären går längre och råder oss framför allt att dela upp våra onlineaktiviteter. ” Lägg inte alla dina ägg i en korg är fortfarande den gyllene regeln när det gäller surfning online.

Relevant och tydligt, regissören och hans talare missar inte ett tillfälle att påminna om att skyddet av hans personuppgifter på Internet inte är en nödvändighet förbehållen ett fåtal journalister eller whistleblowers. ” Bara för att ditt land är politiskt stabilt idag betyder det inte att det kommer att förbli så. “, anförtrodde en ukrainsk aktivist till Marc Meillassoux under en tidigare resa. Han menade det nog inte så väl.

Försvinna kan hittas gratis på Arte.tv fram till den 28 februari 2023.

Personuppgifter: resurser för information, verktyg för att återta kontrollen

I ett av avsnitten av podcasten “IRL” som hon är värd för Firefox delar Manoush Zomorodi med sig av en skrämmande anekdot. “En av lyssnarna, orolig för hennes alkoholkonsumtion, frågade på Google, säger värden. När hon sedan loggade in på Facebook började hon se riktade annonser för närliggande dryckesställen.
Läs mer

Källa: Arte.tv

Relaterade Artiklar

Back to top button