Hur rengör man cacheminnet på Mac?

macOS hantera lagring

Många verktyg som vi regelbundet använder på våra datorer och smartphones som applikationer, brevlådor eller webbplatser sparas som temporära filer på enheten. Dessa filer, vanligtvis sparade i RAM-minnet eller internminnet, möjliggör enklare åtkomst till de applikationer och webbplatser som de kommer från i händelse av att de återanvänds kort därefter.

Apple är ökänt för att optimera sina enheter bakom kulisserna, på gott och ont. Cachen, som inte är exklusiv för Mac eller enheter stämplade med ett äpple, är ett av dessa magiska trick som fungerar i bakgrunden. Tyvärr tappar magin sin effekt med tiden, och ibland blir cachen för krånglig, vilket saktar ner Macen genom att fylla på lagring som ofta är för begränsad och inte särskilt utbyggbar på de senaste Apple-datorerna.

Lär dig mer om CleanMyMac X

Hur visas cache på Mac?

Förenklat uttryckt är cachen en uppsättning data som Macen lägger åt sidan när man startar en applikation, en systemfunktion eller en webbplats så att väntetiden blir mindre viktig vid en eventuell återöppning. På Mac finns det tre typer av cache att särskilja:

 • Systemcachen.
 • Applikationens cache.
 • Webbläsarens cache.

Alla syftar till att förbättra din Macs prestanda genom att spara datorkraft och bandbredd. Cachen är därför väldigt användbar på papper, men vad är det i praktiken?

Vissa webbplatser och programvara kan vara mycket cache-intensiva, särskilt sociala nätverk som sparar många bilder och videor som väger flera MB vardera. Det kan också hända att gamla cachade filer hindrar en applikations funktion efter en uppdatering, de sägs då vara föråldrade. Slutligen, låt oss inte glömma lagrade tredjepartscookies som är ansvariga för mycket av spårningen av webbannonsering som är så populär bland integritetsrättsaktivister.

Kan du ta bort alla cachefiler från din Mac?

Att ta bort all cache på din Mac på en gång är inte utan risk. Faktum är att macOS och dess applikationer cache-filer i realtid, din webbläsare är förmodligen i full cache medan du rullar den här artikeln. Så om du har ett program öppet för närvarande, kan en radering av cachen leda till att du förlorar alla dina osparade framsteg permanent.

Å andra sidan är den inaktiva cachen säker i händelse av radering. Dessa är föråldrade filer som nu inte används av apparna som orsakade dem, samt cachen för appar som du inte längre använder eller har avinstallerat. Så här är hur du tar bort allt det.

mac cache

Hur tar man bort cache med macOS?

Ta bort system- och programcache

Genom att använda några kortkommandon är det möjligt att snabbt rensa cachen på din Mac, här är stegen:

 1. tryck på Skift + kommando + G.
 2. Ange följande kommando i dialogrutan som visas: ~/Bibliotek/Cache.
 3. Klicka på och här är du i mappen som innehåller all cache för din Mac och dess applikationer (exklusive webbläsare men vi kommer till detta senare).
 4. Välj de cachefiler du vill radera manuellt ELLER tryck på kommando+A för att välja alla.
 5. Tryck sedan på kommando + radera.
 6. En dialogruta öppnas för att fråga dig om du verkligen vill ta bort alla dessa filer och du måste ange ditt sessionslösenord.

Ta bort webbläsarens cache

Med vår moderna användning av webben har våra webbläsare blivit operativsystem i sig och de kan ibland hamstra ännu mer cache än macOS, varför det kan vara värt att rensa in i deras inre då och då. Här kommer vi att täcka de tre mest använda webbläsarna på macOS: Safari, Chrome och Firefox.

Vi har täckt cacherensning för alla tre webbläsarna i separata artiklar som du kan hitta här:

 • Hur rensar man cache i Google Chrome?
 • Hur rensar man cacheminnet på Safari?
 • Hur rensar man cacheminnet i Firefox?

CleanMyMac, allt-i-ett-lösningen

Om du vill rensa cacheminnet för att spara utrymme på din hårddisk, då är CleanMyMac X något för dig. Denna applikation publicerad av MacPaw har många moduler för att rensa upp dina lagringsutrymmen och förbättra prestandan hos en maskin som börjar visa sin ålder. Med sitt enkla och flytande gränssnitt är det väldigt enkelt att rensa upp din Mac med bara några klick. Ett stort val lämnas åt användaren som kan välja de cachefiler han vill ta bort.

Rengör din Mac CleanMyMac X © Clubic.com/Stephane Ruscher

Med CleanMyMac X behöver du inte bråka med macOS och ingen risk att radera aktiva cachefiler. Webbläsarcacher kan också rengöras genom att helt enkelt markera en ruta, du behöver inte rensa dem separat!

Många andra funktioner är tillgängliga:

 • Systemoptimering (rensning av RAM, feldetektering, etc.).
 • Avinstallationsprogram för appar som du inte längre använder.
 • En modul för att analysera skadliga filer som liknar ett antivirusprogram.
 • En sekretessmodul för att rensa filer som kan äventyra integriteten (tredjepartscookies, meddelandehistorik, etc.).
 • Teleskopet som låter dig ha en exakt och verklig vision av distributionen av lagring för att bättre identifiera stora filer och mappar.
 • Ett uppdateringsverktyg.
 • En filförstörare för att permanent förstöra dem och göra dem omöjliga att återställa med återställningsprogram.

Lär dig mer om CleanMyMac X

Så vad väntar du på för att ta steget och hitta en hälsosam Mac? Prova CleanMyMac X gratis eller få en ettårslicens för $39,95.

Relaterade Artiklar

Back to top button