Hur ökar man volymen på en för tyst inspelning på Audacity?

audacity handledning

Du har spelat in på Djärvhet
, men, det är nörd, du inser att ljudet inte är tillräckligt starkt? Så du vill höja volymen, utan att få ett överdrivet ljud. Hur gor man det har ? Det är vad vi ska se.

Förstärk ljudet för att öka volymen

Ett första alternativ för att öka ljudvolymen på din inspelning är att öka volymen. För att göra detta, välj den del du vill förstärka och klicka på “Effects” och “Amplification”.

Audacity Amplification Hur man ökar volymen på en inspelning som är för tyst © Audacity

Goda nyheter, du behöver inte oroa dig för nivån av förstärkning du behöver sätta för att inte mättas. Audacity beräknar automatiskt förstärkningen åt dig utan risk för klippning. Det vill säga utan att riskera att ditt ljudspektrum går ut ur spåret i topp och botten. Men du kan också markera rutan “tillåt mättnad” bara om du vet vad du gör. När dessa inställningar har gjorts, klicka på “Validera”. Där är det gjort! Ditt ljudspektrum borde ha fått lite volym utan att överskrida spårets nedre och övre gränser.

Normalisera ljudet för att öka volymen

Du kan gå igenom en annan metod för att göra ditt ljud mer hörbart. Efter att ha valt den del av inspelningen som du vill öka i volym, gå till “Effekt”, “Normalisera…”.

Audacity Normaliser Hur man ökar volymen på en inspelning som är för tyst © Audacity

Lämna rutan “Ta bort DC-offset (centrum på 0,0 vertikalt)” markerad. Det hänvisar till den genomsnittliga amplituden. Det är bättre att det är noll så att amplitudnivåerna är balanserade. Rör inte kryssrutan “Normalisera toppamplitud”. Lämna standardvalet för att öka upp till maximalt -1,0 dB. Tryck sedan på “Validera”. Ditt ljud är högre nu!

Amplifiering VS Normalisering

Skillnaden mellan förstärkning och normalisering ligger i deras respektive handlingar när de implementeras på flera spår. Förstärkning ändrar volymen på alla spår lika. Till exempel, om du förstärker ytterligare 3 dB, kommer ett spår med ett maxvärde på -14 dB att ökas till -11 dB. Normalisering på sidan justerar spåren till samma ljudnivå. Vissa kan alltså ändras mer än andra.

Observera att du även kan använda boost och normalize för att sänka volymerna. Allt du behöver göra är att gå till samma platser som de du sett tidigare och göra lämpliga inställningar.

Hitta alla våra serier av tutorials på Audacity

Relaterade Artiklar

Back to top button