Hur ökar du säkerheten för ditt Gmail-konto?

Sammanfattning
  • Förbättra ditt kontoskydd
  • Vet hur man känner igen nätfiske
  • Kryptera dina e-postmeddelanden
  • Var uppmärksam på din internetanslutning

gmail säkerhets e-postbanner #skiva

Idag används Google-konton till allt: för att ansluta till YouTube, för att använda varumärkets tjänster och till och med för att ansluta till andra sajter. Det är därför frestande att även använda dem för dina e-postmeddelanden, för att göra ditt liv enklare. Men mellan nätfiskeförsök och det faktum att Google kan få information via de e-postmeddelanden du får och skickar, är det viktigt att vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda din säkerhet och integritet.

Goda nyheter, för det behöver du inte nödvändigtvis byta e-postleverantör, bara ändra dina vanor något. Vi förklarar för dig.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Förbättra ditt kontoskydd

Aktivera tvåfaktorsautentisering

Innan du tittar på de mer avancerade förbättringarna finns det några mycket enkla steg att slutföra för att säkra ditt Gmail-konto. Det första är att säkerställa att lösenordet som används för kontot är starkt och unikt. För det andra, aktivera tvåstegsverifiering. Google erbjuder flera metoder för denna andra autentisering: SMS, Google-meddelanden som skickas till telefonen du är inloggad på, reservkoder, Google Authenticator och lösenord. Valet av metod beror på dina behov och det förhållande mellan säkerhet och användarvänlighet du föredrar.

Den minst säkra metoden är att skicka SMS. Även om den här sortens attacker ännu inte är särskilt utbredda i Frankrike så har vi i andra länder sett att angripare med hjälp av lite social ingenjörskonst, lyckas skaffa SIM-kort kopplade till ett telefonnummer som inte är deras och återställa åtkomst till många konton och personlig information på detta sätt. Utan att gå så långt kan en skadlig applikation avlyssna ditt SMS och få säkerhetskoden skickad.

Google dubbel autentisering © Google

För maximalt skydd är säkerhetsnycklar det bästa valet. Du har två alternativ: en fysisk säkerhetsnyckel eller den som är inbyggd i din telefon, som finns i de flesta moderna smartphones. För det senare måste din telefon och enheten du ansluter till kunna aktivera Bluetooth så att de kan kontrollera sin närhet. Att använda Google Authenticator-appen är också ett bra alternativ. Det är mindre säkert än säkerhetsnycklar eftersom någon som har fått fysisk åtkomst till din telefon kommer att kunna logga in på ditt konto på distans, men det är generellt sett en bra kompromiss mellan användarvänlighet och säkerhet.

Om du bestämmer dig för att sluta använda textmeddelanden som verifieringsmetod är det viktigt att du tar bort dem från ditt Google-konto för ökad säkerhet. För att göra detta, gå till inställningarna, i menyn “Säkerhet” → “Tvåstegsvalidering” → “Röstmeddelande eller SMS” → klicka på papperskorgen.

Övervaka kontoaktivitet

I säkerhetsmenyn ger Google åtkomst till många alternativ för att övervaka ditt konto. Du kan se vilka tredjepartsappar som har åtkomst till det eller vilka webbplatser du har loggat in på med ditt Google-konto och återkalla deras åtkomst. Menyn talar också om vilka enheter ditt konto är anslutet till, så att du kan kontrollera om en anslutning skett från en okänd enhet och indikera att du inte känner igen den om det behövs.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Vet hur man känner igen nätfiske

En av de vanligaste faktorerna för kontoövertagande är nätfiske. Du har säkert sett det förut: e-postmeddelanden som efterliknar, med varierande grad av framgång, ett varumärke, ett verktyg eller någon du känner för att försöka övertyga dig om att ange dina referenser eller ladda ner en infekterad fil. Även om Google har skydd mot skräppost och nätfiske, är det inte omöjligt för vissa e-postmeddelanden att slinka igenom deras virtuella nät.

I allmänhet är det ganska lätt att känna igen ett nätfiskeförsök. E-postadressen som används för att skicka e-postmeddelandet är konstig, stavfel eller visuella anomalier finns i meddelandets brödtext, ämnet i e-postmeddelandet använder okonventionella tecken… Men andra försök är mycket svårare att upptäcka och det är nödvändigt att ta några försiktighetsåtgärder när du får ett dokument eller en länk via e-post.

Nätfiske

Om du får ett dokument från någon du känner, se till att de har skickat det. På samma sätt, om handlingen verkar vara från ett företag eller offentlig tjänst, kommer du vanligtvis att kunna hitta den på ditt konto. Det är bättre att gå direkt till platsen för den aktuella enheten och logga in för att hämta den istället för att ladda ner bilagan. Det kommer att vara nödvändigt att ha samma reflexer för länkarna som tas emot via e-post. Det är vanligt att du får meddelanden som verkar komma från PayPal eller ett paketleveransföretag, som indikerar att det finns ett problem, som uppmanar dig att klicka på länken i e-postmeddelandet och på så sätt hämta inloggnings- eller betalningsinformation. Återigen, det är säkrare att gå direkt till webbplatsen i fråga istället för att klicka på länken. Om ett problem faktiskt finns kommer det att återspeglas på företagets webbplats.

I vilket fall som helst, om meddelandet lovar dig orealistiska saker (en stor summa pengar, att ha vunnit en viktig tävling, etc.) och/eller ber dig om känslig information, är det förmodligen ett skadligt mejl och försiktighet är lämplig.

Kryptera dina e-postmeddelanden

Som standard använder Gmail TLS för e-postkryptering. Dina meddelanden krypteras under transporten, det vill säga under transporten från din brevlåda till din mottagares och vice versa, för att förhindra tredje part från att avlyssna dem. Men det betyder att när de väl är i din brevlåda är de sårbara för hackare som har fått tillgång till ditt konto. Men också till Google som har bots som kollar mail både för din säkerhet och för att få information.

e-post krypterad säker krypterad

Om den enklaste lösningen är att byta till en krypterad e-posttjänst finns det andra lösningar för att behålla din nuvarande Gmail-adress. Flera webbläsartillägg låter dig lägga till ett lager av kryptering till de meddelanden du skickar. Den mest kända av dem är förmodligen Mailvelope men den är också den mest tekniska. Det kräver användning av OpenPGP-nycklar mellan avsändaren och mottagaren och därför för att lyckas konvertera dina samtalspartners till praktiken.

För ett alternativ som är enklare att använda, tillåter FlowCrypt-tillägget både användning av OpenPGP-nycklar och tillägg av ett lösenord, för att säkert kommuniceras till din samtalspartner, för att kryptera ditt meddelande på Gmail. På så sätt kommer även mindre tekniska användare att kunna läsa dina meddelanden och de kommer att skyddas från nyfikna ögon.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Var uppmärksam på din internetanslutning

En annan viktig komponent i din säkerhet är var och hur du ansluter till Internet. Om du ansluter till offentligt Wi-Fi kan din trafik fångas upp av en tredje part. Att läsa dina e-postmeddelanden på en sådan anslutning kan utgöra en säkerhetsrisk för ditt Gmail-konto. När du ansluter till offentligt eller okänt Wi-Fi och behöver komma åt känslig information, se till att använda ett VPN.

Bland de olika lösningarna på marknaden sticker ExpressVPN ut med stöd för flera plattformar och ett snyggt gränssnitt. Företaget, som har mer än 3000 servrar i 94 länder, har nu ett kampanjerbjudande som inte får missas med 3 månader gratis för årsprenumerationen.

ExpressVPN

Se erbjudandet

Läs meddelandet


9

ExpressVPN

  • Många plattformar stöds
  • Snyggt gränssnitt och webbläsartillägg
  • Imponerande antal servrar

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

Relaterade Artiklar

Back to top button