Hur mycket är data stulen från den mörka webben värd?

NordVPN Dark Web Monitor © NordVPN

de mörkt nät är fullt av saftiga marknader där pirater ibland gör en rejäl affär, beroende på vilken typ av stulna föremål som erbjuds till försäljning. Dokument och data som rör ekonomi är ganska logiskt sett de mest populära bland tjuvar.

Och vissa hackare lyckas alltså, enligt det välkända NordVPN, generera nästan 17,3 miljoner dollar i intäkter genom att sälja sina byten vidare.

Pass och bankkonton leder packningen

Det är ganska vanligt att höra att den mörka webben kan tjäna stora pengar för internetplundrare, och NordVPN har tagit en allvarlig titt på frågan för att försöka bedöma hur mycket pengar som genereras av dessa skadliga aktiviteter. De 17,3 miljoner dollar som erhållits på de marknader som analyserats av företaget som specialiserat sig på cybersäkerhet kommer från nästan 720 000 transaktioner gjorda från 22 000 annonser som placerats online. För de senare avser 43 % dokument (till exempel pass), 39 % avser ekonomi, 12 % olika konton (som Twitch-konton) och 6 % e-post och lösenord.

För att uppnå sådana resultat skapas inte alla stulna föremål lika. I toppen av de högst rankade butikerna finns framför allt ett bankkonto hos ING som erbjuds för 3 763 dollar, eller till och med pass för 3 800 dollar vardera från Litauen, Tjeckien och Slovakien. Omvänt är ett eBay-konto tillgängligt för endast 34 dollar, medan ett paket personliga e-postmeddelanden från Schweiz erbjuds för mindre än 10 dollar.

Resultaten av denna NordVPN-undersökning speglar också vikten av val av länder. Till exempel är ett belgiskt pass mycket mer populärt, eftersom det låter dig resa utan större visumformaliteter i tre fjärdedelar av världens länder. Vi kan också se det potentiella illvilliga inflytandet som blir resultatet av tagandet. Således är en e-postadress till en amerikansk väljare mycket i täten jämfört med andra länder i världen, eftersom påverkan av en skadlig kampanj under en valperiod, som presidentvalet 2016, är mycket stark i USA.

Frankrike är inte ett av de mest attraktiva länderna på det mörka nätet

Hackare är också allt mer förtjusta i kryptoplånböcker, även om de nuvarande priserna ser en allvarlig nedgång. Å andra sidan, ju “enklare” den hackade datan kan erhållas, desto lägre är dess värde. Detta märks särskilt i de priser som visas för partier av e-postadresser.

Men om vi tittar på fångsterna per land, ligger USA fortfarande på pallen. Sverige dominerar å sin sida artiklar som innehåller lösenord och e-postadresser, medan Vitryssland kommer på andra plats när det kommer till artiklar som erbjuder bankkonton, bankkort och andra kryptoplånböcker.

Frankrike å sin sida är relativt populärt för olika konton, till exempel sociala nätverk, streaming eller andra tjänster, med 57 artiklar till försäljning mot 120 från USA. Å andra sidan ligger det fortfarande mycket efter för de övriga marknaderna, med 11 artiklar för e-post och lösenord, mot 127 för Sverige.

Om samma ämne:
Dataintrång: Frankrike, det fjärde landet som drabbades mest av intrång under första kvartalet

Källa: NordVPN

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button