Hur man tar reda på vilken app som använder webbkameran i Windows 10

Tänka(Föreställ dig) att du arbetar på din bärbara dator och plötsligt upptäcker att din webbkameras lampa flimrar. Vill du veta och veta vilken app använder din webbkamera(vilken app använder din webbkamera) ? Det kan vara legitim programvara som t.ex Skype , eller så kan det vara skadlig programvara – så det är viktigt att du undersöker detta djupare, särskilt om det händer mer än en gång! I det här inlägget kommer vi att se hur du tar reda på vilken applikation som använder din webbkamera i Windows 11/10/8/7 och hur du kan välja vilka appar som kan använda eller komma åt din kamera.

Hur kan jag ta reda på vilket program som använder min webbkamera?

För att ta reda på vilken app som använder din webbkamera Windows 11 du behöver hjälp Windows-inställningar(Windows-inställningar). För att göra detta, klicka Win+I att öppna windows inställningar(Windows-inställningar) och gå till fliken ” Sekretess och säkerhet (Sekretess och säkerhet)”. Här hittar du rubriken ” Tillåt appar att komma åt din kamera”(Låt appar komma åt din kamera) . Under denna rubrik hittar du alla applikationer som har tillgång till kameran. Om du vill hindra en app från att använda din kamera måste du växla motsvarande knapp för att inaktivera den.

Läsa(Läs) : Blir jag övervakad via min dator?

Vilken app använder webbkameran

På en Windows 10 PC WinX-menyn(WinX-menyn) öppnas Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) och leta reda på systemets webbkameraenhet. Du kommer att behöva expandera bildbehandlingsanordningar(Bildenhet) . På min bärbara dator, i avsnittet, ser jag posten Inbyggd webbkamera(Integrerad webbkamera) . Dubbelklicka på den för att öppna fönstret egenskaper . (Egenskaper) Nu på fliken ” Detaljer » se « (Detaljer)Fast egendom(Egendomsnamn fysiskt enhetsobjekt”(Namn på fysisk enhetsobjekt) . I mitt fall är det så \Enhet\0000004a .

Högerklicka på den och välj Kopiera.

Ladda ner nu Process Explorer från Microsoft Sysinternals webbplats. Detta gratis bärbara verktyg berättar vilket program som har en öppen fil, process eller katalog, samt information om vilka handtag och processer DLL(DLL-filer) öppnades eller laddades på grund av detta.

När verktyget är öppet, tryck ctrl+f för att öppna fönstret Sök(Sök), klistra in den kopierade texten här och klicka på ” Sök(Sök) ” .

Verktyget kommer att söka efter alla dina pågående processer och se vilken som använder det handtaget och lista processen här.

Vilken app använder webbkameran

När du har identifierat processen som använder din webbkamera kan du högerklicka på den och välja ” Kill Process”(Döda process) . om du inte vill att det här verktyget ska använda webbkameran.

Om du misstänker skadlig programvara, kör en antivirusprogramsökning.

RÅD(TIPS) : Förhindra webbkamera-hattacker med programvaran Who Stalks My Cam.

Välj(Välj) vad applikationer(Appar) kan använda min webbkamera i Windows 11/10

Hur man tar reda på vilken app som använder webbkameran i Windows 11

För att välja program som kan använda din webbkamera i Windows 11 gör följande:

  1. Klick Win+I för att öppna Windows-inställningar.
  2. Gå till inställningssidan integritet och säkerhet (Sekretess och säkerhet) till vänster.
  3. Hitta en titel Tillåt appar att komma åt din kamera (Låt appar komma åt din kamera ) .
  4. Växla motsvarande knapp för att aktivera eller inaktivera åtkomst till kameran.

Men om du använder Windows 10 gör följande:

Använder sig av inställningar (Inställningar)Windows 10 du kan hantera och välja applikationer(Appar) som kan komma åt och använda din webbkamera. PÅ WinX-menyn(WinX-menyn) gå till Inställningar > Sekretess > Kamera . Här ser du en lista över applikationer som har tillgång till din webbkamera.

Välj vilka appar som kan använda min webbkamera

Här kan du helt enkelt växla ” Tillåt appar att använda min kamera”(Låt appar använda min kamera) för att ” Av(av).” för att förhindra webbkameran från att komma åt alla applikationer, eller så kan du individuellt växla omkopplaren till ” Av(av).” eller “På” för att stoppa eller ge åtkomst till din kamera per app. På så sätt kan du styra vilka appar som kan använda din webbkamera.

Nuförtiden, med hjälp av Remote Access Technology (RAT), kan hackare äventyra ditt system och titta på dig, övervaka dina aktiviteter och till och med spela in dina aktiviteter med din egen webbkamera! Â Så, om du är någon som aldrig använder webbkameran och är rädd för att bli bevakad eller bevakad med den, kan du inaktivera webbkameran. Naturligtvis kan du alltid slå på den igen när som helst i framtiden om behovet uppstår.

Varför används min kamera av en annan app?

Om du aktiverar kameraåtkomst i Windows 11 eller Windows 10 , kommer alla program att kunna använda den inbyggda eller externa webbkameran utan ytterligare tillstånd. Du kan dock förhindra att någon specifik applikation använder kameran på din dator. För att göra detta måste du noggrant följa stegen ovan.

Föreställ dig att du arbetar på din bärbara dator och att du plötsligt upptäcker att din webbkameralampa flimrar. Skulle du inte vilja ta reda på det och veta vilken app använder din webbkamera? Det kan vara en legitim programvara som Skype, eller så kan det vara skadlig programvara – och det är därför viktigt att du undersöker detta ytterligare, särskilt om detta händer mer än en gång! I det här inlägget kommer vi att se hur du tar reda på vilken app som använder din webbkamera i Windows 11/10/8/7 och hur du kan välja vilka appar som kan använda eller komma åt din kamera.

Hur tar jag reda på vilket program som använder min webbkamera?

För att ta reda på vilket program som använder din webbkamera i Windows 11 måste du ta hjälp av Windows-inställningar. För det, tryck Win+I för att öppna Windows-inställningarna och växla till Sekretess & säkerhet flik. Här kan du hitta en rubrik som heter Låt appar komma åt din kamera. Under den här rubriken hittar du alla appar som har kameraåtkomst. Om du vill hindra en app från att använda din kamera måste du växla motsvarande knapp för att stänga av den.

läsa: Blir jag bevakad via min dator.

Vilken app använder webbkameran

Öppna WinX-menyn på din Windows 10-dator Enhetshanteraren och identifiera webbkameraenheten för ditt system. Du måste utöka s. På min bärbara dator, under ser jag en post . Dubbelklicka på den för att öppna rutan Egenskaper. Nu under fliken Detaljer, se fastigheten för . I mitt fall är det så.

Vilken app använder webbkameran

Högerklicka på den och välj Kopiera.

Ladda ner nu Process Explorer från Microsoft Sysinternals. Detta gratis bärbara verktyg talar om för dig vilket program som har en vilken fil, process eller katalog öppen tillsammans med information om vilka handtag och DLL-processer som har öppnats eller laddats på grund av det.

När verktyget är öppet trycker du på Ctrl+F för att öppna sökrutan och klistra in den kopierade texten här och klicka på .

Verktyget kommer att söka igenom alla dina pågående processer och se vilka av dem som använder detta handtag, och lista processen här.

Vilken app använder webbkameran

När du har identifierat processen som använder din webbkamera kan du högerklicka på den och välja . om du inte vill att verktyget ska använda webbkameran.

Om du misstänker skadlig programvara, kör din antivirusprogramsökning.

DRICKS: Förhindra webbkamera-hattacker med programvaran Who Stalks My Cam.

Välj vilka appar som kan använda min webbkamera i Windows 11/10

Hur man tar reda på vilken app som använder webbkameran i Windows 11

För att välja appar som kan använda din webbkamera i Windows 11Följ dessa steg:

  1. Tryck Win+I för att öppna Windows-inställningar.
  2. Gå till Sekretess & säkerhet inställningssidan till vänster.
  3. Ta reda på Låt appar komma åt din kamera rubrik.
  4. Växla motsvarande knapp för att slå på eller av kameraåtkomst.

Men om du använder Windows 10Följ dessa steg:

Med Windows 10-inställningar kan du hantera och välja appar som kan ha åtkomst till din webbkamera och använda din kamera. Från WinX-menyn, öppna Inställningar > sekretess > Kamera. Här ser du listan över appar som har tillgång till din webbkamera.

Välj vilka appar som kan använda min webbkamera

Här kan du helt enkelt ställa omkopplaren till Av-läget för att neka webbkameraåtkomst till alla appar eller så kan du individuellt växla reglaget till Av- eller På-läget för att stoppa eller ge åtkomst till din kamera för varje app. På så sätt kommer du att kunna hantera vilka appar som kan använda din webbkamera.

Nuförtiden, med hjälp av Remote Access Technology (RAT), kan hackare äventyra ditt system och se dig, övervaka dina aktiviteter och till och med spela in dina handlingar med din egen webbkamera! Så om du är en, som aldrig använder webbkameran och som är rädd att bli tittad eller övervakad, använder den, kanske du vill inaktivera webbkameran. Du kan naturligtvis alltid aktivera det igen när som helst i framtiden, om behov skulle uppstå.

Varför används min kamera av ett annat program?

Om du aktiverar kameraåtkomsten på Windows 11 eller Windows 10 kan alla appar använda den inbyggda eller externa webbkameran utan ytterligare tillstånd. Du kan dock blockera en viss app från att använda kameran på din dator. För det måste du följa ovannämnda steg noggrant.

Relaterade Artiklar

Back to top button