Hur man tar reda på BIOS-versionen på en dator

Behöver hitta eller kontrollera strömmen BIOS-version(BIOS-version) på laptop eller stationär? Firmware BIOS eller UEFI(BIOS eller UEFI firmware) är programvara som är installerad som standard på ditt PC-moderkort(PC-moderkort) och som upptäcker inbäddad hårdvara, inklusive hårddiskar, grafikkort, portar USB minne, etc., och hanterar dem.

Om du behöver uppdatera BIOS eller inte, skrev jag tidigare, och huvudbudskapet i den här artikeln var att inte uppdatera om du inte verkligen har ett speciellt behov.

Så hur vet du om du behöver uppdatera BIOS på din dator? Väl(Tja) först måste du ta reda på den aktuella versionen BIOS . I den här artikeln kommer jag att förklara flera sätt att avgöra BIOS-versioner(BIOS-version) . När du har den aktuella versionen kan du besöka tillverkarens webbplats för att se vad som är den senaste versionen.

Systeminformation(Systeminformation)

Klick ” Start(Starta)”, välj ” Springa(Kör)” och skriv in msinfo32 . Detta kommer att orsaka dialogfönstret (dialog ruta)Windows-systeminformation(Windows-systeminformation) .

I kapitel Systemsammanfattning du bör se stycket BIOS-version/datum . Nu vet du den aktuella versionen av din BIOS .

Kommandorad

Ett annat enkelt sätt att avgöra BIOS-version(BIOS-version) utan att starta om datorn – öppna kommandoraden och enter(kommandotolken och skriv) följande kommando:

wmic bios få smbiosbiosversion

bios cmd-version

Kommando linje(kommandoraden) kommer bara att ge dig versionsnummer(versionsnummer) BIOS ,(BIOS) det är allt. Det finns dock andra kommandon som ger dig lite mer information.

wmic bios få biosversion

wmic bios hämta version

hämta bios version cmd

Windows-registret(Windows-registret)

Nästan allt i Windows lagras i register(Registry) och version BIOS inget undantag! Gå vidare till nästa nyckel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System

Och du kommer att se flera nycklar associerade med BIOS Inklusive SystemBiosDate , SystemBiosVersion , VideoBiosDate och VideoBiosVersion .

registersystems bios

Startar Windows

Ett annat sätt att bestämma BIOS-version(BIOS-version) på din dator – starta bara om din dator. Vissa datorer, inklusive Dell, visar ett nummer BIOS-versioner(BIOS-version) när du startar din dator första gången.

Dell bios

Om inte kan du logga in BIOS-inställningar(BIOS-inställning) genom att trycka på F12 , DEL , F10 eller F12(F10 eller F12) när den visas under uppstart. Andra datortillverkare kan ha en annan tangent för att gå in i Setup, men den anger vanligtvis vilken tangent som ska tryckas på.

bios version

Därför att BIOS-gränssnitt(BIOS-gränssnitt) är olika för nästan alla datortillverkare(datortillverkare) måste du navigera genom den tills du ser BIOS-versionen eller BIOS-version(Revision eller BIOS-version) .

Om du använder en nyare dator som körs Windows 8 Med UEFI istället för traditionella BIOS , kommer du inte att kunna trycka på någon knapp under uppstart. I dessa fall måste du starta från ” alternativ (Alternativ)systemåterställning”. (Systemåterställning) Väl där måste du trycka “Felsökning(Felsökning)” och sedan “Extra alternativ(Avancerade alternativ) ” .

Detta är samma metod för övergång Windows 8 till kassaskåpet läge(Läge) men istället för att trycka “Startparametrar(Startinställningar) “, du måste klicka” UEFI-firmware-inställningar(UEFI Firmware-inställningar) » . Observera att du inte kommer att se det här alternativet om din BIOS inte (BIOS är det inte)är(UEFI)UEFI.

uefi firmware-inställningar

Programvara från tredje part(Tredje parts programvara)

Om du föredrar att använda ett tredjepartsverktyg som också kan ge dig annan information om din dator är Speccy ett bra alternativ. Detta är samma företag som skapade CCleaner, ett av de bästa PC-underhållsverktygen med Windows(Windows-datorer).

bios

Klick ” Moderkort(Moderkort)” och du kommer att se en sektion som heter BIOS i vilken varumärke(varumärke) , version(Version) och datumet (Datum)BIOS . Programmet ger dig också många andra systeminformation(systeminfo) om processor(CPU) , random access minne(BAGGE), lagring(Förvaring) etc.

Slutsats

Detta är alltså praktiskt taget alla sätt att bestämma BIOS-versioner(BIOS-version) . Uppdatering BIOS är något du bara ska göra när det behövs och med stor försiktighet. Misslyckad BIOS-uppdatering(BIOS-uppdatering) kan inaktivera hela dator och kraft(dator och tvång) du spenderar mycket pengar på att reparera det.

Vid uppdatering BIOS det finns inget enskilt sätt att göra detta. Alla har det moderkortstillverkare(moderkortstillverkare) har sin egen uppsättning verktyg för uppdatering BIOS . Vissa har alternativ i själva verket BIOS för att uppdatera, andra kräver att du startar från USB-enhet(USB-enhet) och därmed flashade BIOS(BIOS).

Varje BIOS-fil(BIOS-fil) kommer vanligtvis i ett komprimerat arkivpaket som innehåller en textfil LäsMig. (ReadMe text) Det är mycket viktigt att du läser den här filen eftersom den kommer att innehålla de exakta instruktionerna för uppdatering BIOS .

Den enda uppdateringsmetoden BIOS att undvika är Windows variant(Windows-alternativ). Vanligtvis detta applikation för Windows(Windows-applikation) , som kan laddas ner och köras från Windows för firmware BIOS . Problemet är att det kan misslyckas pga Windows fungerar fortfarande, och det är vanligtvis inte ens rekommenderat av tillverkarna själva. Detta är det enklaste sättet, men det kommer med störst risk att misslyckas.

Behöver du hitta eller kontrollera den aktuella BIOS-versionen på din bärbara eller stationära dator? BIOS- eller UEFI-firmware är programvaran som är installerad på ditt PC-moderkort som standard och som upptäcker och kontrollerar den inbyggda hårdvaran inklusive hårddiskar, grafikkort, USB-portar, minne, etc.

Om du behöver uppdatera BIOS eller inte är något jag har skrivit om tidigare och grundpremissen för den artikeln var att inte uppdatera om du inte verkligen har ett specifikt behov av det.

Så hur går du tillväga för att ta reda på om du behöver uppdatera BIOS på din dator? Först måste du ta reda på den aktuella versionen av BIOS. I den här artikeln kommer jag att förklara flera sätt du kan bestämma BIOS-versionen på. När du har den aktuella versionen kan du besöka tillverkarens webbplats för att se vad den senaste versionen är.

Systeminformation

Klicka på Startvälja Springa och skriv in msinfo32. Detta kommer att ta fram dialogrutan Windows Systeminformation.

systeminformation bios

I den Systemsammanfattning sektionen bör du se ett objekt som heter BIOS-version/datum. Nu vet du den aktuella versionen av ditt BIOS.

kommandorad

Ett annat enkelt sätt att fastställa din BIOS-version utan att starta om maskinen är att öppna en kommandotolk och skriva in följande kommando:

wmic bios få smbiosbiosversion

bios version cmd

Kommandoraden ger dig bara versionsnumret för BIOS och det är i stort sett det. Det finns dock fler kommandon som ger dig lite mer information.

wmic bios få biosversion

wmic bios hämta version

hämta bios version cmd

Windows-registret

Nästan allt i Windows lagras i registret och versionen av BIOS är inget undantag! Gå till nästa nyckel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System

Och du kommer att se flera nycklar relaterade till BIOS, inklusive SystemBiosDate, SystemBiosVersion, VideoBiosDateoch VideoBiosVersion.

registersystems bios

Windows start

En annan metod för att fastställa BIOS-versionen på din dator är att helt enkelt starta om datorn. Vissa datorer, inklusive Dell, visar BIOS-versionsnumret när datorn startar upp.

dell bios

Om inte kan du gå in i BIOS-inställningen genom att trycka på F12, DEL, F10 eller F12 när den dyker upp under uppstart. Andra datortillverkare kan ha en annan knapp för att gå in i inställningarna, men den kommer vanligtvis att tala om för dig vilken tangent du ska trycka på.

bios version

Eftersom BIOS-gränssnittet är annorlunda för nästan alla datortillverkare måste du navigera runt tills du ser BIOS-revision eller BIOS-version.

Om du använder en nyare dator som kör Windows 8 med UEFI istället för det traditionella BIOS, kommer du inte att kunna trycka på någon tangent under uppstart. I dessa fall måste du starta upp till skärmen Systemåterställningsalternativ. Väl där måste du klicka dig vidare Felsökning och då avancerade alternativ.

Detta är samma metod för att få Windows 8 till felsäkert läge, men istället för att klicka på Startinställningar, bör du klicka på UEFI Firmware-inställningar. Observera att du inte ser det här alternativet om ditt BIOS inte är UEFI.

uefi firmware-inställningar

Programvara från tredje part

Om du föredrar att använda ett verktyg från tredje part som också kan ge dig annan information om din dator, är Speccy ett bra alternativ. Det är från samma företag som skapade CCleaner, ett av de bästa underhållsverktygen för Windows-datorer.

bios speccy

Klicka på moderkort och sedan kommer du att se ett avsnitt som heter BIOS som ger dig varumärke, version och Datum av BIOS. Programmet ger dig också mycket annan systeminformation om CPU, RAM, lagring, etc.

Slutsats

Så det är i stort sett alla olika sätt du kan bestämma din BIOS-version på. Att uppdatera ditt BIOS är något du bara bör göra om det behövs och med stor försiktighet. En misslyckad BIOS-uppdatering kan blockera hela din dator och tvinga dig att spendera mycket pengar på att få den reparerad.

När du uppdaterar BIOS finns det inget enskilt sätt att gå tillväga. Varje moderkortstillverkare har sin egen uppsättning verktyg för att uppdatera BIOS. Vissa har alternativen i själva BIOS för att uppdatera, andra kräver att du startar från en USB-enhet och flashar BIOS på det sättet.

Varje BIOS-fil kommer vanligtvis i ett komprimerat arkivpaket som innehåller en ReadMe-textfil. Det är viktigt att du läser den filen eftersom den kommer att ha exakta instruktioner för att uppdatera BIOS.

Den enda metoden för att uppdatera BIOS som du bör undvika är Windows-alternativet. Detta är vanligtvis ett Windows-program som du kan ladda ner och köra från Windows för att flasha BIOS. Problemet är att det kan misslyckas eftersom Windows fortfarande körs och det brukar inte ens rekommenderas av tillverkarna själva. Det är det enklaste sättet, men det medför störst risk att misslyckas.