Hur man ställer in och använder MacOS-diktering

Jag skriver mycket. Det här är mitt yrke, min hobby och nästan det enda jag är bra på. Om jag inte skriver artiklar så skriver jag böcker, vilket betyder att jag inte bara förstörde tangentbordet mycket, utan det slutade med att jag skadade mina händer och handleder med 130 wpm.

Det var därför jag nyligen började experimentera med diktering. Jag menar inte att anlita en snygg sekreterare som sitter i mitt knä medan jag “dikterar”. Det skulle vara trevligt, men jag tror att hustrun skulle få allvarliga problem med det. Nej, jag menar datordiktering, och macOS har det redan inbyggt.

Ställa in diktering på MacOS(Ställa in diktering på MacOS)

Det första steget är att gå till Systemisk (Systemet) inställningar(Inställningar)” och sedan “Tillgänglighet”.

Tillgänglighet markerad i Systeminställningar

Gå nu till fliken Diktering och aktivera Diktering.

Fliken Diktering i tillgänglighetsmenyn är inaktiverad

När det är aktiverat kommer “Använd förbättrad diktering” att aktiveras. Om det är första gången du använder diktering kommer du att uppmanas att ladda ner en liten fil för “förbättrad diktering”. Kom igen, låt det. Det tar inte mycket tid.

Det är värt att använda “förbättrad diktering” eftersom det, som de säger, låter dig använda det när du är offline.

Diktering är aktiverad med kryssrutan Använd utökad diktering

Välj nu vilket språk du ska prata så att datorn tydligt kan känna igen vad du säger. Om ditt språk inte redan visas, öppna fältet “Språk” och du kommer att bli ombedd att välja ett språk.

Det finns till exempel fyra olika alternativ av engelska språket(Engelsk) .

Språkvalsfönster med UK markerat

Om du väljer ett språk laddas motsvarande språkpaket ned.

Välj nu ett kortkommando som du enkelt kan komma ihåg för att aktivera dikteringsläget. Falla ner innehållsmeny(Genväg) ger dig alternativ, eller så kan du anpassa dina egna.

Genvägs rullgardinsmeny

Slutligen väljer du vilken mikrofon du ska använda för diktering. Standard är “Intern mikrofon”, men om du ansluter en annan mikrofon (till exempel har jag en mikrofon Yeti ), kan du öppna menyn och välja vilken du vill använda.

Dikteringsflik med intern mikrofon märkt

När du har gjort allt detta har diktering ställts in på din macOS. Nu är det dags att prova.

Utför diktering på din MacOS(Gör diktering på din MacOS)

Först måste du öppna något för att fånga dina ord. Det kan vara ett textdokument, din e-post, till och med adressfältet i din webbläsare (du kan diktera webbadresser till den) .(URL)

I vårt exempel idag öppnade jag ett tomt dokument Textredigering . När du är redo att säga något trycker du på kortkommandot för att öppna ” Diktering(Diktering)” och börja prata.

Töm dokumenttextredigering

När du talar är det en fördröjning på några sekunder innan orden börjar dyka upp i dokumentet.

Jag sa, “Detta är ett test av dikteringsfunktionen på Mac “, och så blev det.

Som ni ser är det ett misstag i ett ord, men detta är ett problem på grund av min starka oemotståndliga skotska accent. Men generellt sett har diktering på macOS en mycket hög framgångsfrekvens, oavsett vilket språk du gör det på.

När du är klar med att diktera, klicka på “Klar” i den lilla rutan för att stänga den.

Jag skriver mycket. Det är mitt yrke, min hobby och i stort sett det enda jag är bra på. Om jag inte skriver artiklar så skriver jag böcker, vilket betyder att jag inte bara förstör en massa tangentbord, jag gör också ont i händer och handleder när jag går på 130 ord i minuten.

Därför har jag nyligen börjat experimentera med diktering. Jag menar inte att anlita en snygg sekreterare som sitter på mina knän medan jag “dikterar”. Det skulle vara trevligt, men jag tror att hustrun skulle ha ett allvarligt problem med det. Nej, vad jag menar är datordiktering och macOS har det inbyggt.

Svartvit bild av en man som skriver på en antik skrivmaskin

Ställa in diktering på macOS

Det första steget är att gå in i Systeminställningar och sedan “Tillgänglighet”.

Tillgänglighet markerad i fönstret Systeminställningar

Gå nu till fliken “Diktering” och slå på “Diktering”.

Dikteringsfliken i tillgänglighetsmenyn avstängd

När den har slagits på kommer “Använd förbättrad diktering” att aktiveras. Om det är första gången du använder diktering kommer du att bli ombedd att ladda ner en liten fil för “förbättrad diktering”. Varsågod och tillåt det. Det tar inte lång tid.

Det är värt att använda “förbättrad diktering” eftersom det, som det står, låter dig använda det medan du är offline.

Diktering aktiverad med kryssmarkeringen Använd förbättrad diktering

Välj nu vilket språk du ska prata på så att datorn uppenbarligen kan känna igen vad du säger. Om ditt språk inte redan visas, rulla ned “Språk”-rutan och du blir inbjuden att välja ditt språk.

Det finns till exempel fyra olika typer av engelska tillgängliga.

Fönstret Välj språk med Storbritannien markerat

När du väljer ett språk kommer det relevanta språkpaketet att laddas ner.

Välj nu ett kortkommando som du enkelt kan komma ihåg för att aktivera dikteringsläget. Genom att släppa ner genvägsmenyn får du möjligheter eller så kan du anpassa din egen.

Genvägsmeny rullgardinsmeny

Slutligen, välj vilken mikrofon du ska använda för att diktera in. Som standard är det på “Intern mikrofon” men om du kopplar in en annan mikrofon (jag har en Yeti-mikrofon till exempel) så kan du släppa menyn och välja vilken du vill använda.

Dikteringsflik med intern mikrofon indikerad

När du har gjort alla dessa saker har diktering ställts in på din macOS. Nu är det dags att prova.

Gör diktering på din MacOS

Först måste du öppna något för att fånga dina ord. Detta kan vara ett ordbehandlingsdokument, din e-post, till och med webbläsarens URL-fält (du kan diktera webbadresser till det).

För vårt exempel idag har jag öppnat ett tomt TextEdit-dokument. När du är redo att säga något, tryck på kortkommandot för att öppna dikteringsrutan och börja prata.

Tomt textredigeringsdokument

När du pratar tar det en tidsfördröjning på några sekunder innan ord börjar dyka upp i dokumentet.

Jag sa “Detta är ett test av Mac-dikteringsfunktionen” och det blev så.

Som ni kan se, fick det ett ord fel, men det är ett problem på grund av min djupa oemotståndliga skotska accent. Men generellt sett har macOS-diktering en mycket hög framgångsfrekvens oavsett vilket språk du gör det på.

När du har avslutat dikteringen klickar du på “Klar” på den lilla rutan för att stänga av den.