Hur man söker efter skadlig programvara i Windows 10

Körs din Windows 10-dator långsammare än vanligt? Ser du olika popup-fönster som inte fanns där tidigare?

Om så är fallet kan du ha en dator infekterad med skadlig programvara. Det finns sätt att kontrollera. I den här artikeln kommer du att lära dig hur du skannar din dator efter skadlig programvara i Windows 10.

Windows Defender

Det första logiska stället att börja skulle vara Windows Defender(Windows Defender) . Det är inte bara gratis, det ingår i varje köp. Windows 10. Det är också lätt att använda, vilket gör det till den perfekta lösningen för tillfälliga användare som inte vill gå längre än vanliga webbplatser.

Det fungerar genom att skanna efter hot som adware, spionprogram och virus. Inkludering Försvarare(Defender) kommer att förhindra skadlig programvara från att orsaka betydande skada.

Aktivera Windows Defender

Öppna Windows-inställningar(Windows-inställningar). Gå till avsnittet ” Uppdatering och säkerhet(Uppdatering och säkerhet) » > « Windows säkerhet(Windows-säkerhet) » . I kapitel “Skyddsområden(Skyddsområden) » välj “Skydd mot virus och hot”(Virus- och hotskydd).

Ett nytt fönster kommer att visas med en lista över säkerhetsalternativ. Klick Virus- och hotskydd(Virus- och hotskydd). Klicka nu Virus- och hotskyddsinställningar(Inställningar för virus- och hotskydd). Gå till “Realtidsskydd”(Realtidsskydd) och aktivera det om det för närvarande är inaktiverat.

Efter aktivering
Windows Defender(Windows Defender) kommer automatiskt att söka igenom din dator efter skadlig programvara. Senast Windows Defender-version(Windows Defender) är inte tillgänglig på Windows 7 eller Windows 8.

Är Windows Defender tillräckligt?

Det korta svaret är nej, om du letar efter en mycket mer robust lösning. Som tidigare nämnts, Försvarare kommer att räcka för den genomsnittliga användaren. Men när det kommer till ren prestanda finns det tredjepartslösningar som ger ett starkare skydd och kan anpassas för att möta specifika behov.

Diagnostik av skadlig programvara i Windows 10

Det finns andra sätt att diagnostisera skadlig programvara på en dator med Windows 10 . Nedan(Nedan) är bara några av dem.

Säkert läge

På PC finns en funktion som heter ” Säkert läge(Säkert läge) ” . När du startar din PC i detta läge laddas bara huvudprogrammen. Lansering förbjuden skadlig programvara. (Malware) Om din dator körs snabbare i säkert läge(Säkert läge), det finns en möjlighet att du har skadlig programvara.

För att gå in i säkert läge, välj ” Start(Start) » > « Mat”(Kraft) . Håller ner en nyckel Flytta Tryck ” Ladda om(Omstart) ” . När du har startat om din dator bör du kunna komma åt
säkert läge(Säkert läge) .

Vill du ta bort tillfälliga filer i säkert läge(Säkert läge) . Gå till ” Sök(Sök)” och ange ” Diskrensning(Diskrensning) » . Detta är ett gratis verktyg som ingår i Windows 10 . Detta hjälper dig att ta bort gamla filer och eventuellt skadlig programvara efter en snabb genomsökning.

Tredje parts skannrar

Om du känner att din nuvarande antiviruslösning inte håller måttet kan det vara dags att överväga att installera en av de många skadliga skannrar som finns på marknaden idag.

Vissa av dessa lösningar är gratis, medan andra kräver betalning. Det finns engångsköp, det finns abonnemang. Vissa antivirusprogram fungerar bättre än andra. Se till att du installerar en som rekommenderas starkt och från ett välrenommerat företag.

Webbläsarinställningar

Skadlig programvara kan ändra din webbläsarinställningar. Till exempel kan skadlig programvara ändra inställningarna på din startsida för att starta webbplatser som är utformade för att hämta information eller visa annonser när du öppnar din webbläsare.

Du måste kontrollera dina inställningar så snart som möjligt för att förhindra att webbläsare startar irriterande webbplatser.

Microsoft Edge

För att ändra inställningar Microsoft Edge, välj ” (Microsoft Edge)Inställningar och mer(Inställningar och mer) » > « inställningar(Inställningar) ” . I rullgardinsmenyn ” Öppna Microsoft Edge med » välj (Öppna Microsoft Edge med)“Särskild sida eller sidor(En specifik sida eller sidor) » .

Kolla upp URL(URLs) -adresser i listan och tar bort okända domäner.

Google Chrome

Öppna Google Chrome och gå till avsnittet “Inställning(Anpassa) » > “Inställningar(Inställningar) ” . Scrolla ner och hitta “Vid start(Vid start) ” . Välj Öppna en specifik sida eller uppsättning sidor(Öppna en specifik sida eller uppsättning sidor) .

Ta bort okända domäner från listan.

Formaterar om din PC

Det finns tillfällen då användare tvingas formatera om sina datorer för att ta bort skadlig programvara. Men innan du gör det, se till att säkerhetskopiera dina viktiga filer, om det fortfarande är möjligt.

Gå till ” inställningar(Inställningar) » > « Uppdatering och säkerhet(Uppdatering och säkerhet) » > « Återhämtning(Återställning) » . I kapitlet ” Återställ den här datorn(Återställ den här datorn) » välj “Att börja(Komma igång) ” . Du kommer att presenteras med två alternativ. Behåll mina filer formaterar om din dator utan att radera dina filer. Ta bort allt kommer att göra just det – ta bort alla filer.

Notera.(Obs!) Det är mer sannolikt att skadlig programvara tas bort om du tar bort allt. Du gör det dock med risk för att radera filer och inställningar.

Följ kommandona på skärmen tills Windows 10 kommer inte att uppmana dig att starta om din dator.

Fungerar din Windows 10-dator långsammare än vanligt? Ser du olika popup-fönster som inte fanns där tidigare?

Om dessa är fallen kan du ha en dator som är infekterad med skadlig programvara i händerna. Det finns sätt du kan kontrollera. Den här artikeln kommer att lära dig hur du skannar din dator efter skadlig programvara i Windows 10.

Windows Defender

Det första logiska stället att börja skulle vara Windows Defender. Det är inte bara gratis, utan det kommer också med varje Windows 10-köp. Det är också enkelt att använda – vilket gör det till den idealiska lösningen för dina genomsnittliga användare som inte kommer att gå längre än vanliga webbplatser.

Det fungerar genom att skanna efter hot som adware, spionprogram och virus. Om du aktiverar Defender stoppas skadlig programvara från att göra någon betydande skada.

Slår på Windows Defender

öppna Windows-inställningar. Gå till Uppdatering och säkerhet > Windows säkerhet. Under SkyddsområdenVälj Virus- och hotskydd.

Ett nytt fönster kommer att dyka upp med en lista över säkerhetsalternativ. Klick Virus- och hotskydd. Klicka nu Virus- och hotskyddsinställningar. Gå till Realtidsskydd och växla den till på-läget om den för närvarande är avstängd.

När det har aktiverats kommer Windows Defender automatiskt att skanna din dator efter skadlig programvara. Den senaste versionen av Windows Defender är inte tillgänglig på Windows 7 eller Windows 8.

Räcker Windows Defender?

Det korta svaret är nej – inte om du letar efter en mycket mer robust lösning. Som nämnts tidigare kommer Defender att räcka för den genomsnittliga användaren. Men om vi pratar ren prestanda, finns det tredjepartslösningar där ute som erbjuder mer skydd och kan finjusteras för att möta specifika behov.

Diagnostisera skadlig programvara i Windows 10

Det finns andra sätt att diagnostisera skadlig programvara i en Windows 10-dator. Nedan är bara några.

säkert läge

Datorer har en funktion som heter Säkert läge. När du startar en PC genom det här läget laddas bara de väsentliga programmen. Skadlig programvara förhindras från att starta. Om din dator fungerar snabbare i felsäkert läge finns det en chans att du har skadlig programvara.

För att komma åt felsäkert läge, gå till Start > kraft. Medan du håller i Flytta knapptryckning Omstart. Efter att datorn har startat om bör du kunna komma åt felsäkert läge.

Du vill ta bort temporära filer i felsäkert läge. Gå till Sök och typ Diskrensning. Det är ett gratis verktyg som ingår i Windows 10. Detta hjälper dig att ta bort gamla filer och eventuellt skadlig programvara efter en snabb genomsökning.

skannrar från tredje part

Om du känner att din nuvarande antiviruslösning inte klarar utmaningen, kanske det är dags att överväga att installera en av de många skadlig programvara som finns på marknaden idag.

Vissa av dessa lösningar är gratis medan andra måste du betala för. Det finns engångsköp medan andra är prenumerationsbaserade. Vissa antivirusprogram fungerar bättre än andra. Se till att du installerar en som starkt rekommenderas och kommer från ett välrenommerat företag.

Webbläsarinställningar

Skadlig programvara kan göra ändringar i din webbläsares inställningar. Till exempel kan skadlig programvara ändra inställningarna på din startsida för att starta webbplatser som är avsedda att extrahera information eller visa annonser när du öppnar en webbläsare.

Du måste kontrollera dina inställningar så snart som möjligt för att förhindra att webbläsare startar irriterande webbplatser.

Microsoft Edge

För att ändra Microsoft Edge-inställningarna, gå till Inställningar och mer > inställningar. Under Öppna Microsoft Edge medrullgardinsmenyn, välj En specifik sida eller sidor.

Kontrollera webbadresserna i listan och ta bort de okända domänerna.

Google Chrome

Öppna Google Chrome och gå till Anpassa > inställningar. Scrolla ner och leta upp Börja. Välj Öppna en specifik sida eller uppsättning sidor.

Ta bort de okända domänerna från listan.

Formatera om din dator

Det finns tillfällen då användare tvingas formatera om sina datorer för att ta bort skadlig programvara. Men innan du gör det, se till att du säkerhetskopierar viktiga filer om det fortfarande är möjligt för dig att göra det.

Gå till inställningar > Uppdatering och säkerhet > Återhämtning. Under Återställ den här datornVälj Komma igång. Du kommer att presenteras med två alternativ. Behåll mina filer kommer att formatera om din dator utan att radera dina filer. Ta bort allt kommer att göra just det – ta bort alla filer.

Notera: Det finns en större chans att ta bort skadlig programvara om du tar bort allt. Du gör det dock med risk för att radera filer och inställningar.

Följ kommandona på skärmen tills Windows 10 uppmanar dig att återställa din dator.