Hur man skapar Gantt-diagram i Microsoft Excel

Gantt-diagram(Gantt) är ett populärt sätt att hålla reda på projekt, särskilt för team som behöver ha uppgiftens varaktighet i åtanke. Använder effektivt Gantt-diagram(Gantt) , du kan se till att olika uppgifter inte stör varandra, och till och med bestämma när en ska avslutas så att en annan kan startas.

Det finns flera sätt att göra Gantt-diagram(Gantt) , men i den här artikeln kommer vi att visa dig hur du gör det i ett program som du förmodligen redan har: Microsoft excel . Även om den förmodligen inte kommer att överträffa specialbyggd programvara när den hanterar många uppgifter, är det för mindre projekt ett perfekt alternativ.

Hur man skapar Gantt-diagram(Gantt-diagram) Microsoft excel

Skapande fördel Gantt-diagram(Gantt) in excel är att du förmodligen redan har en kopia av kalkylarket och vet hur du använder det. Om inte, rekommenderar vi att du kollar in vår Excel-handledning. I de senaste versionerna Microsoft excel (för den här guiden använder vi kontor online även om du också kan få Office 365 gratis (Office 365 gratis) mall ingår Ganta(Gantt), så låt oss ta en snabb titt på det innan vi visar dig hur du gör din egen.

Microsoft Excel Gantt-mall(Microsoft Excel Gantt-mall)

Innan du börjar bygga ett diagram från början, vänligen notera att i excel mall ingår Ganta(Gantt). Om du använder kontor online detta är en av de tillgängliga böckerna om huvud(Arbetsböcker) Excel-skärm .(excel)

Prov Gantt-diagram(Gantt) är ganska bra. Du kan ange dina data i en tabell, som sedan automatiskt exporterar data till ett inverterat stapeldiagram. Vi rekommenderar att leka lite med det för att se vad som är möjligt med Excel Gantt-diagram(Excel Gantt). Mallen är dock lite oflexibel, så om den inte passar dig måste du skapa Gantt-diagram(Gantt) från grunden.

Skapa ditt eget Gantt-diagram(Gör ditt eget Gantt-diagram)

 1. Om du vill att allt ska vara precis som du vill måste du börja med en tom arbetsbok. För att göra detta, välj knappen Ny tom bok(ny tom arbetsbok)” på den översta raden – den är hela vägen till vänster – och vänta på att den ska laddas. När detta är gjort kommer du att presenteras med ett tomt bord.

 1. Innan du kan bygga Gantt-diagram(Gantt), du måste sätta ihop lite data. För att illustrera, låt oss säga att vi har fem uppgifter och numrerar dem från 1 till 5. De går i kolumn A. I kolumn B lägger du till några dummystartdatum för de fyra uppgifterna – se till att cellerna är inställda på att acceptera datum. Slutligen, i kolumn C, ställ in varaktigheten för varje uppgift i dagar.

Om du vill kan du också lägga till slutdatumet i kolumn C, sedan subtrahera datumen automatiskt och visa den resulterande varaktigheten i kolumn D. Dock endast i anpassningssyfte Gantt-diagram(Gantt) startdatum och varaktighet är ganska.

 1. När datumen är klara är nästa steg att skapa staplade diagram(staplat diagram) baserat på startdatumet för våra uppgifter. För att göra detta måste du välja alla data i tabellen, från A1 till C6, och sedan välja Föra in(infoga) högst upp på sidan (läs allt om att göra diagram i Excel(göra diagram i Excel) ).

 1. Verktygsfältet ändras till en serie grafalternativ, du måste gå till grafalternativen och klicka på nedåtpilen. En lång lista med alternativ kommer att visas, kolumner(staplar) välj kolumn med ackumulation(staplad stång) . Se till att du inte väljer en kolumn med 100 % stack eftersom det inte kommer att fungera.

 1. Microsoft excel kommer att börja fungera och ett nytt diagram visas i mitten av skärmen. Detta är början på din Gantt-diagram(Gantt) även om du inte har gjort det än.

 1. Först måste du förmodligen ändra storlek på fönstret (det gjorde vi redan i exemplet ovan) och sedan byta namn på diagrammet genom att klicka på rutan diagramtitel(diagramtitel) . Så länge du håller på. Ta också bort förklaringen längst ner i diagrammet där datumet för början(startdatum) och varaktighet(varaktighet) genom att välja den och trycka på ” Radera(Radera)” på tangentbordet.
 1. Därefter måste du ändra ordningen på diagrammet. Just nu är uppgift 5 överst och uppgift 1 längst ner, vilket borde vara precis tvärtom. För att åtgärda detta, högerklicka var som helst på diagrammet och välj ” Formatera(Format)” i dialogrutan som visas.

 1. Ett nytt aktivitetsfält öppnas på höger sida av skärmen som heter ” Diagram”. (Diagram.) Från alla alternativ, välj ” vertikal axel(Vertikal axel) ” .

 1. Från rullgardinsmenyn, markera rutan bredvid den inställning som anger kategorier i omvänd ordning(kategorier i omvänd ordning) . Detta bör placera uppgift 1 överst i tabellen.

 1. Därefter är det bara ett steg kvar, vilket är att ta bort den blå delen, som representerar startdatumet, på diagrammet. Äntligen på Gantt-diagram(Gantt) du är bara intresserad av uppgiftens varaktighet; den blå stapeln är bara i vägen.

 1. För att bli av med det, högerklicka på någon av de blå staplarna. Ett annat formatfönster visas; Klicka på det. Återigen kommer du att ha den högra panelen öppen. Men den här gången måste vi klicka på posten Startdatumserie.(Serien “Startdatum.”)

 1. I den här menyn klickar du på objektet märkt ” fylla(Fyll) ”, sedan i den stora färgmenyn som dyker upp, gå längst ner och välj “Utan att fylla(Ingen fyllning) » .

På detta din Gantt-diagrammet är klart(Gantt). De orange rutorna (du kan färga om dem med fyllningskommandot om du vill) visar när en viss uppgift utförs.

Gantt-diagram i Excel

Detta borde räcka för att du ska börja skapa din egen Gantt-diagram(Gantt). Medan mallarna den erbjuder excel , för att inte tala om specialiserad projektledningsprogramvara, är förmodligen det bästa alternativet om du planerar att hantera många uppgifter. uppgifter eller vill lägga till lite lätthet till din presentation.

Gantt-diagram är ett populärt sätt att hålla reda på projekt, särskilt för team som behöver ha en uppgifts varaktighet i åtanke. Genom att använda ett Gantt-diagram effektivt kan du se till att olika uppgifter inte stör varandra, och till och med bestämma när en ska avslutas så att en annan kan börja.

Det finns flera sätt att göra Gantt-diagram, men i den här artikeln visar vi hur du gör ett i ett program som du förmodligen har tillgängligt: ​​Microsoft Excel. Även om det förmodligen inte kommer att överträffa skräddarsydd programvara när man hanterar ett stort antal uppgifter, är det för små projekt ett perfekt alternativ.

Hur man skapar Gantt-diagram i Microsoft Excel

Det fina med att skapa ett Gantt-diagram i Excel är att du förmodligen redan äger en kopia av kalkylarket och vet hur du använder det. Om inte, rekommenderar vi att du kollar in vår Excel-handledning. De senaste versionerna av Microsoft Excel (vi använder Office Online för den här guiden, även om du också kan få Office 365 gratis) har en Gantt-mall, så låt oss ta en snabb titt på det innan vi visar dig hur du gör din egen .

Microsoft Excel Gantt-mall

Innan du börjar bygga ett diagram från grunden, observera att det finns en Gantt-mall som ingår i Excel. Om du använder Office Online är det en av de tillgängliga arbetsböckerna på Excels startskärm

Gantt-diagrammallen är ganska bra. Du kan ange dina data i en tabell, som sedan automatiskt exporterar data till ett inverterat stapeldiagram. Vi rekommenderar att du bråkar lite med det för att se vad som är möjligt med Excel Gantt-diagram. Mallen är dock lite oflexibel, så om den inte fungerar för dig måste du bygga dina Gantt-diagram från grunden.

Gör ditt eget Gantt-diagram

 1. Om du vill att saker ska vara precis som du vill måste du börja med en tom arbetsbok. För att göra det, välj knappen ny tom arbetsbok från den översta stapeln – den är hela vägen till vänster – och vänta på att den ska laddas. När det är gjort kommer du att presenteras med ett tomt kalkylblad.

 1. Innan du kan göra Gantt-diagrammet måste du sätta ihop lite data. I illustrationssyfte låtsas vi att vi har fem uppgifter och numrerar dem från 1 till 5. De hamnar i kolumn A. I kolumn B lägger du till några fiktiva startdatum fyra uppgifterna – se till att cellerna är inställda på att acceptera datum. Slutligen, i kolumn C, ställ in varaktigheten för varje uppgift i dagar.

Om du vill kan du också lägga till ett slutdatum i kolumn C, sedan subtrahera datumen automatiskt och få den resulterande varaktigheten att visas i kolumn D. Men bara för att ställa in Gantt-diagrammet är startdatumet och varaktigheten tillräckligt.

 1. Med datumen klara är nästa steg att skapa en staplade diagram baserat på startdatumet för våra uppgifter. För det måste du välja alla data i tabellen, från A1 till C6, och sedan välja Föra in högst upp på sidan (läs allt om att göra diagram i Excel).

 1. Verktygsfältet kommer att ändras till ett antal grafalternativ, du måste gå till de grafiska alternativen och klicka på nedåtpilen. En lång lista med alternativ visas under barer plocka staplad bar. Se till att inte välja den som heter 100% stacked bar eftersom det inte kommer att fungera.

 1. Microsoft Excel kommer att börja fungera och ett nytt diagram dyker upp i mitten av skärmen. Det här är början på ditt Gantt-diagram, även om du inte är där än.

 1. För det första måste du förmodligen ändra storlek på fönstret (vi gjorde det redan i exemplet ovan), och sedan byta namn på diagrammet genom att klicka på diagramtitel låda. Medan du håller på. Ta också bort förklaringen längst ner i diagrammet – där det står start datum och varaktighet —genom att välja den och trycka på Radera tangenten på ditt tangentbord.
 1. Därefter måste du ändra ordningen på diagrammet. Just nu är uppgift 5 överst och uppgift 1 längst ner, och det måste vara precis tvärtom. För att åtgärda det, högerklicka var som helst på diagrammet och välj Formatera i dialogrutan som visas.

 1. Ett nytt aktivitetsfält öppnas på höger sida av skärmen, kallat “Diagram”. Välj bland alla alternativ vertikal axel.

 1. I menyn som fälls ut, markera rutan bredvid inställningen som säger kategorier i omvänd ordning. Det borde placera uppgift 1 överst i diagrammet.

 1. När detta är gjort är det bara ett steg kvar, nämligen att ta bort den blå delen – som representerar startdatumet – av stapeln från diagrammet. När allt kommer omkring, i ett Gantt-diagram bryr du dig bara om varaktigheten av uppgifter; den blå stapeln är bara i vägen.

 1. För att bli av med det, högerklicka på någon av de blå staplarna. En annan formatruta dyker upp; Klicka på det. Återigen kommer den högra rutan att öppnas. Den här gången måste vi dock klicka på posten för Serien “Startdatum.”

 1. I den här menyn klickar du på objektet som säger Fyllasedan på den stora färgmenyn som dyker upp gå hela vägen till botten och välj ingen fyllning.

Med det är ditt Gantt-diagram klart. De orange rutorna (du kan färga om dem med hjälp av fyllningskommandot om du vill) visar när en viss uppgift arbetar med.

Gantt-diagram i Excel

Det borde räcka för att du ska komma igång med att skapa dina egna Gantt-diagram. Även om mallarna som Excel erbjuder – för att inte tala om skräddarsydd projektledningsprogramvara – förmodligen är ett bättre alternativ om du planerar att hantera många uppgifter, kan det vara bättre att använda ett hembryggningsalternativ som ovan om du håller reda på ett litet antal uppgifter eller vill lägga till lite lätt smak till presentationer.

Relaterade Artiklar

Back to top button