Hur man skapar en skyddad och låst mapp i Windows XP

UPPDATERING: (UPPDATERING:) eftersom vissa personer hade problem med den här metoden för att dölja en mapp i XP (mappen döptes om på ett felaktigt sätt, var synlig via kommandoraden, etc.), lägger jag till längst ned ett annat sätt att permanent dölja en mapp med hjälp av ett program som heter Free Hide Folder . Scrolla gärna ner för att läsa om det.(Eftersom vissa personer hade problem med den här metoden för att dölja en mapp i XP (mappen döptes om på ett felaktigt sätt, är synlig via kommandotolken, etc.), lägger jag till ett annat sätt längst ner för att permanent dölja en mapp med hjälp av ett program som heter Free Hide Mapp Vänligen scrolla ner för att läsa om det.)

Om du snubblade på den här sidan letar du efter ett sätt att skapa en lösenordsskyddad, säker, dold eller låst mapp gratis i Windows XP , du har kommit till rätt ställe. Tyvärr, i Windows XP det finns inga praktiska inbyggda verktyg för att skapa säkra mappar på datorer med flera användare. Naturligtvis kan du kryptera data på din hårddisk, men det hjälper bara om din dator blir stulen.

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur man kan gömma en mapp i Windows XP använder en elementär inbyggd funktion. Den här metoden är användbar om du vill gömma dig mapp eller fil(mapp eller fil) och du är säker på att alla som använder datorn inte kommer att veta hur man återställer data som gömmer sig. Om du har att göra med någon som vet lite om datorer(datorvant), det finns ett annat sätt att skapa en säker låst mapp utan att behöva köpa programvara från tredje part(partyprogramvara). Detta fungerar bara i Windows XP men inte i Windows 7 eller Windows 8.

I huvudsak innebär detta att man använder ett skript för att omvandla mappen till något helt annat så att den fortfarande är synlig, men ingenting i mappen är tillgänglig. För att se data måste du köra ett annat skript för att konvertera tillbaka det. Alla som klickar på mappen kommer att tas till kontrollpanel(Kontrollpanelen) och tror bara att det är en genväg. En annan trevlig funktion med detta lilla trick är att ingen av filerna eller mapparna i den dolda mappen kommer att dyka upp när du gör en sökning i Utforskare(Utforskare).

Notera. Innan du försöker detta med några riktigt viktiga känsliga data, bör du se till att du skapar en testmapp med några falska testdata för att se till att det fungerar korrekt. Eftersom vi pysslar med insidan av en mapp kan detta leda till dataförlust om det inte görs på rätt sätt. (Obs: Innan du provar detta på några riktigt viktiga känsliga data, bör du se till att du skapar en testmapp med några falska testdata för att säkerställa att du får det att fungera korrekt. Eftersom vi bråkar med mappens interna delar, kan det orsaka dataförlust om det inte görs på rätt sätt.)

Här är stegen för att skapa en säker mapp i Windows XP :

 • Skapa först en mapp som du ska använda för att lagra känslig data. Till exempel skapade jag en mapp Teckensnitt i grunden disk(D-enhet) D. Eftersom den dolda mappen tar dig till kontrollpaneler(Kontrollpanelen), är det bäst att döpa mappen till ett av programmen inuti.

 • På samma plats där du skapade den nya mappen, skapa en ny fil i anteckningsblock(Anteckningar), kopiera följande till den, ersätt teckensnitt med ditt mappnamn och spara det som lock.bat .

ren Fonts Fonts. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}(ren Fonts Fonts. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D})

 • För att spara en fil som en fil .fladdermus(.bat-fil) till anteckningsblock(Anteckningsblock), lägg bara allt inom citattecken som “lock.bat” och klicka sedan på Spara.

lås mapp

 • Nu borde du ha gjort det bat-fil(bat-fil) med namnet lås i samma katalog som Teckensnittsmappen(Teckensnittsmappen), inte inuti mappen Teckensnitt(Teckensnittsmappen) .

dölj mapp

 • Skapa(Skapa) en till Anteckningar fil och skriv in(Anteckningsblock fil och skriv) följande enligt nedan och spara det som key.bat .

ren typsnitt. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} Teckensnitt(ren Teckensnitt. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} Teckensnitt)

 • Nu kommer du att ha lock.bat och key.bat filer tillsammans med din mapp. Gå vidare och dubbelklicka på lock.bat och din mapp kommer att förvandlas till kontrollpanel och ingenting(Kontrollpanelen och ingenting) inuti kan inte ses. Om du klickar på den kommer du till Kontrollpanel(Kontrollpanel) . Du kommer att märka att ikonen också borde ha ändrats.

lås nyckelmapp

 • För att se data i din mapp igen, tryck på key.bat och din mapp kommer att vara normal igen! Ganska enkelt!

Självklart förvaring key.bat filen(key.bat-fil) i samma mapp hjälper inte till att säkra mappen, så det är bäst att flytta key.bat filen(key.bat-fil) till en annan plats eller, ännu hellre, placera den på USB-minne eller CD(USB-minne eller CD) – en disk som endast är tillgänglig för dig. kan få tillgång.

De flesta kommer förmodligen att titta på mappen och bara ignorera den som den har gjort kontrollpanelikon,(kontrollpanelikonen) och den länkar direkt till den. Naturligtvis, om någon också kan detta trick, kan de skapa sitt eget. key.bat filen(key.bat-fil) etc. och öppna den igen. Men om du har att göra med någon som kan göra allt, är din bästa insats att kolla in de mer avancerade programvara från tredje part(partyprogramvara) för att låsa mappen.

ALTERNATIV METOD:(ALTERNATIV METOD:)

Om du har problem med metoden ovan (från vad jag kan se av kommentarerna har många människor dem), så här är ett annat snabbt och gratis sätt att skapa säker mapp(säker mapp) i Windows XP . Det finns ett mycket bra Free Hide Folder-program från Cleanersoft vilket gör det enkelt att dölja dina privata mappar.

Dina mappar är helt dolda och du måste ange ett lösenord för att öppna programmet för att visa mapparna. Den personliga versionen är gratis, klicka bara på ” Hoppa över registrering(Hoppa över registrering)” om du inte använder den kommersiellt.

gratis göm mapp

Jag provade det här programmet själv och jag kan inte komma åt den dolda mappen via Windows utforskaren(Windows Utforskaren) eller kommandorad(kommandotolk). Så om ovanstående metod(metoden ovan) fungerar inte, prova det! Har frågor, skriv kommentarer. Njut av!

UPPDATERING:

Om du har stött på den här sidan som letar efter ett sätt att skapa en lösenordsskyddad, säker, dold eller låst mapp i Windows XP gratis, har du kommit till rätt ställe. Tyvärr har Windows XP inga användarvänliga inbyggda verktyg för att skapa säkra mappar på datorer med flera användare. Naturligtvis kan du kryptera data på din hårddisk, men det hjälper bara om din dator blir stulen.

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur du kan dölja en mapp i Windows XP med hjälp av en rudimentär inbyggd funktion. Den här metoden är användbar om du vill dölja en mapp eller fil och du är ganska säker på att alla som använder datorn inte har någon aning om hur man kan ta bort data. Om du har att göra med någon som är lite mer datorvan, finns det ett annat sätt att skapa en säker låst mapp utan att behöva köpa någon programvara från tredje part. Detta fungerar bara på Windows XP, inte i Windows 7 eller Windows 8.

Det innebär i princip att man använder ett skript för att omvandla mappen till något helt annat så att den fortfarande är synlig, men ingenting i mappen är tillgängligt. För att kunna se data måste du köra ett annat skript för att omvandla det tillbaka. Alla som klickar på mappen kommer att föras till kontrollpanelen och tror helt enkelt att det är en genväg. Det andra snygga med det här lilla tricket är att någon av filerna eller mapparna i den dolda mappen inte kommer att dyka upp när du gör en sökning i Utforskaren.

Här är stegen för att skapa den skyddade mappen i Windows XP:

 • Skapa först en mapp som du ska använda för att lagra dina konfidentiella data. Jag har till exempel skapat en mapp som heter Teckensnitt vid roten av min D-enhet. Eftersom den dolda mappen tar dig till kontrollpanelen är det bäst att namnge mappen som ett av programmen där inne.

mapp att dölja

 • På samma plats där du skapade den nya mappen, skapa en ny fil i Anteckningar, kopiera följande nedan till den, ersätt Fonts med namnet på din mapp och spara den som lock.bat.

ren Fonts Fonts. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}

 • För att spara filen som en .bat-fil i Anteckningar, sätt bara det hela inom citattecken, som “lock.bat” och klicka sedan på Spara.

lås mapp

 • Nu bör du ha en bat-fil som heter lock i samma katalog som din Fonts-mapp, inte i Fonts-mappen.

dölj mapp

 • Skapa en annan NotePad-fil och skriv in följande listade nedan och spara den som key.bat.

ren teckensnitt. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} Teckensnitt

 • Nu kommer du att ha lock.bat och key.bat tillsammans med din mapp. Gå vidare och dubbelklicka på lock.bat och din mapp kommer att förvandlas till kontrollpanelen och ingenting inuti kan ses. Om du klickar på den kommer du helt enkelt till kontrollpanelen. Du kommer att märka att ikonen också borde ha ändrats.

lås nyckelmapp

 • För att se data i din mapp igen, klicka på key.bat och din mapp kommer att återgå till det normala! Ganska enkelt!

Att behålla key.bat-filen i samma mapp kommer naturligtvis att motverka syftet med att säkra mappen, så det är bäst att flytta key.bat-filen någon annanstans, eller ännu hellre, sätta den på ett USB-minne eller CD som bara du kan komma åt.

De flesta kommer förmodligen att titta på mappen och helt enkelt ignorera den eftersom den har kontrollpanelikonen och den länkar direkt dit. Naturligtvis, om någon känner till detta trick också, kan de skapa sin egen key.bat-fil, etc och öppna den igen. Men om du har att göra med någon som kan göra allt detta är det bäst att du kollar in mer avancerad programvara från tredje part för att låsa en mapp.

ALTERNATIV METOD:

Om du har problem med den ovannämnda metoden (av vad jag kan se av kommentarerna är det ett stort antal personer), så här är ett annat snabbt och gratis sätt att skapa en säker mapp i Windows XP. Det finns ett väldigt trevligt program som heter Free Hide Folder från Cleanersoft som låter dig enkelt dölja dina privata mappar.

Dina mappar är helt dolda och du måste ange ett lösenord för att öppna programmet för att visa mapparna. Den personliga utgåvan är gratis, klicka bara på Hoppa över registrering om du inte använder den för kommersiella ändamål.

gratis göm mapp

Jag har själv provat det här programmet och jag kan inte komma åt den dolda mappen via Windows Explorer eller kommandotolken. Så om metoden ovan inte fungerar, prova det här! Eventuella frågor, skriv en kommentar. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button