Hur man roterar skärmen i Windows 10

Om du försöker göra något på din PC som kräver att du ändrar skärmorienteringen kan du använda funktionen för skärmrotation för att göra detta. Windows 10. Den låter dig ändra orienteringen från liggande till stående och från stående till liggande hur du vill.

Det finns många anledningar till varför du kanske vill rotera skärmen till Windows 10 . Kanske vill du använda din andra bildskärm i stående läge för förhandsgranskning. Eller kanske du har en app som bara ser bra ut i en viss inriktning?

Hur man roterar skärmen i Windows 10 med ett kortkommando(Hur man roterar skärmen i Windows 10 med en kortkommando)

En av många bra funktioner i datorer med Windows är att du har kortkommandon för att göra i stort sett allt på din dator. Från att öppna appar till att stänga av din dator, du har ett snabbt sätt att göra det på din dator.

Windows 10 det finns också en kortkommando för skärmrotation och du kan använda den för att snabbt ändra orienteringen på den aktuella skärmen. Den levereras med ett grafikkortsverktyg som levereras installerat på din PC som standard.

 • Tryck på när du är på valfri skärm ctrl + alt + valfri piltangent(valfri piltangent) och den kommer att rotera skärmen. I vilken riktning skärmen roterar beror på vilken piltangent du använde.

Observera att kortkommandot kanske inte är tillgängligt på alla datorer. Det borde fungera på de flesta datorer med grafik Intel. Om så önskas kan genvägen också konfigureras från verktyget Intel installerat på din PC.

Använda inbyggda verktyg för skärmrotation i Windows 10(Använda inbyggda verktyg för att rotera skärmen i Windows 10)

Kortkommando för skärmrotation Windows 10 kanske inte fungerar för er alla, och det verkar inte finnas någon exakt anledning till detta. Men om du är en av dessa användare kan du använda en alternativ metod för att slutföra uppgiften på din dator.

Ett bra sätt att rotera in skärmen Windows 10 när genvägen inte fungerar – använd det inbyggda alternativet i applikationen ” inställningar(Inställningar) ” . Detta gör att du snabbt kan ändra orienteringen på din skärm till vad du vill genom att klicka på några alternativ.

 • Gå till Skrivbord(skrivbord) på din PC, högerklicka på ett tomt utrymme och välj alternativet ” Bildskärmsinställningar(Bildskärmsinställningar) ” . Detta tar dig direkt till skärmen du vill vara på utan att starta appen” inställningar(inställningar)”.

 • Skrolla(Bläddra) nedåt på nästa skärm så hittar du ett alternativ märkt ” Visa orientering(Visningsriktning) » . Klick(Klicka) på alternativet och välj en ny orientering för din skärm.

 • Den kommer att tillämpa den nya orienteringen och låta dig se den. Om du tycker att det är bra kan du klicka “Spara ändringar”(Behåll ändringar) . Klicka annars “Lämna tillbaka(Återställ) » för att återgå till föregående orientering.

 • Om du inte kan klicka på ” Lämna tillbaka(Återställ) » när skärmen roteras och du har problem med att flytta muspekaren dit kan du lämna den som den är och den återställer automatiskt ändringarna.

Rotera skärmen i Windows 10 med hjälp av Intel Graphics Command Center(Rotera skärmen i Windows 10 med Intel Graphics Command Center)

Om din dator använder ett grafikkort eller grafikkort Intel kan du använda företagets eget skärmrotationsverktyg för att Windows 10 . De flesta datorer har detta verktyg förinstallerat och allt du behöver göra är att köra det och ändra inställningen där.

 • Använd sök Cortana att hitta och upptäcka Intel Graphics Command Center(Intel Graphics Command Center). Du kan se ett annat liknande verktyg, men öppna det inte eftersom det inte har en skärmrotationsfunktion.

 • När den öppnas hittar du flera ikoner i det vänstra sidofältet. Klick(Klicka) på den som ser ut som en skärm och den öppnar skärminställningarna åt dig.

 • Se till att du är på ” Allmän(Allmänt)” på skärmen för skärminställningar. Scrolla sedan ner och hitta alternativet ” Rotation(Rotation) » . Använd rullgardinsmenyn för att välja en ny skärmorientering.

 • Du kommer omedelbart att se en förhandsvisning av den roterade skärmen. Klick(Klick) ” Ja(Ja)” om du vill spara den, eller vänta några sekunder och ändringarna ignoreras.

Använd en tredjepartsapp för att rotera skärmen i Windows 10(Använd en app från tredje part för att rotera skärmen i Windows 10)

Som framgår av metoderna ovan måste du gå igenom flera skärmar innan din skärm faktiskt roterar. Om detta är för komplicerat för dig och du föredrar ett enklare alternativ kan en tredjepartsapp vara den bästa lösningen för dig.

Microsoft Store(Microsoft Store) det finns en gratis app som heter “Skärm rotation(Skärmrotera)” som låter dig rotera skärmen i Windows 10 med ett enda klick. Den har också kortkommandon för att göra saker ännu enklare för dig.

 • Ladda ner, installera och kör Screen Rotate på din PC.
 • Välj din skärm från rullgardinsmenyn. Klicka sedan på något av de tillgängliga rotationsalternativen för att rotera skärmen.

 • Klick(Klicka) på inställningsikonen längst ner för att se tillgängliga genvägar.

Hur man inaktiverar skärmrotation i Windows 10(Hur man inaktiverar skärmrotation i Windows 10)

Förutom traditionella datorer körs Windows 10 även på surfplattor och andra pekenheter. På dessa enheter roterar den automatiskt skärmen när enhetens fysiska orientering ändras. Detta för att säkerställa att du alltid kan se skärmen i rätt riktning.

Om du inte gillar detta systembeteende kan du inaktivera det. Om du inaktiverar skärmrotation förhindrar du skärmrotation oavsett vilken fysisk orientering din enhet är i.

 • Tryck Centrum(Action Center) stöd i det nedre högra hörnet av skärmen och aktivera alternativet märkt ” Vrid låset(Rotationslås) » .
 • Du kan också hitta det här alternativet genom att starta applikationen ” inställningar(Inställningar)” genom att trycka på ” Systemet(System)” och välj ” Visa(Visa) » .

Skärmrotation i Windows 10 är definitivt en användbar funktion för många användare. Låt oss veta var du använder den här funktionen och vilken metod som fungerar bäst för dig. Vi ser fram emot ditt svar i kommentarerna nedan.

Om du försöker göra något på din dator som kräver att du ändrar skärmorienteringen kan du använda funktionen för skärmrotation i Windows 10 för att göra det. Den låter dig ändra din orientering från liggande till stående och stående till liggande – hur du vill att det ska ställas in.

Det finns många anledningar till varför du kanske vill rotera skärmen i Windows 10. Kanske vill du använda din andra bildskärm i stående läge för förhandsvisningar. Eller kanske du har en app som bara ser bra ut i en viss inriktning?

Hur man roterar skärmen i Windows 10 med en kortkommando

En av många bra saker med Windows-datorer är att du har kortkommandon för att göra i stort sett allt på din dator. Från att öppna appar till att stänga av din dator, du har en tidsbesparande genväg för att göra det på din maskin.

Det finns en kortkommando för att rotera skärmen också i Windows 10 och du kan använda den för att snabbt vända orienteringen på din nuvarande skärm. Den levereras med grafikkortsverktyget som är installerat som standard på din PC.

 • Tryck på när du är på valfri skärm ctrl + alt + valfri piltangent och det kommer att rotera din skärm. Den riktning den roterar skärmen till beror på vilken piltangent du använde.

Tänk på att den här kortkommandon kanske inte är tillgänglig på alla datorer där ute. Det borde fungera på de flesta datorer som använder Intel-grafik. Genvägen kan också anpassas om du vill från Intel-verktyget installerat på din PC.

Använda inbyggda verktyg för att rotera skärmen i Windows 10

Kortkommandot för att göra Windows 10-skärmrotation kanske inte fungerar för alla er där ute och det verkar inte finnas en exakt anledning till det. Men om du är en av dessa användare kanske du vill använda en alternativ metod för att få uppgiften gjort på din maskin.

Ett bra sätt att rotera skärmen i Windows 10 när genvägen inte fungerar är att använda ett inbyggt alternativ i appen Inställningar. Det låter dig snabbt ändra orienteringen på din skärm till vad du vill med ett klick på några alternativ.

 • Gå till skrivbordet på din PC, högerklicka var som helst tomt och välj alternativet som säger bildskärmsinställningar. Den tar dig direkt till skärmen du vill vara på utan att starta appen Inställningar.

 • Scrolla ner på följande skärm och du hittar ett alternativ som säger visa orientering. Klicka på alternativet och välj en ny orientering för din skärm.

 • Det kommer att tillämpa den nya orienteringen och låter dig förhandsgranska den. Tycker du att det är bra kan du klicka dig vidare behålla ändringar. Klicka annars på återgå för att gå tillbaka till din tidigare orientering.

 • Om du inte kan klicka på återgå när skärmen roteras och du har problem med att föra muspekaren dit, kan du lämna den som den är och den kommer automatiskt att återställa ändringarna.

Rotera skärmen i Windows 10 med Intel Graphics Command Center

Om din dator använder ett Intel video- eller grafikkort kan du faktiskt använda företagets alldeles egna verktyg för att rotera din skärm i Windows 10. På de flesta datorer kommer verktyget förinstallerat och allt du behöver göra är att köra det och ändra ett alternativ där inne.

 • Använd Cortana-sökningen för att söka efter och öppna Intel Graphics Command Center. Du kanske ser ett annat liknande verktyg men öppna det inte eftersom det inte har funktionen för skärmrotation.

 • När den öppnas hittar du flera ikoner i det vänstra sidofältet. Klicka på den som ser ut som en skärm och den öppnar dina skärminställningar åt dig.

 • Se till att du är i Allmän fliken på skärmen för skärminställningar. Scrolla sedan ner och hitta alternativet som säger rotation. Använd rullgardinsmenyn för att välja en ny orientering för din skärm.

 • Du kommer omedelbart att se förhandsgranskningen av din roterade skärm. Klicka på Ja om du vill behålla den eller vänta några sekunder så ångrar den ändringarna.

Använd en app från tredje part för att rotera skärmen i Windows 10

Som det tydligt framgår av ovanstående metoder finns det ett antal skärmar du måste gå igenom innan din skärm faktiskt roterar. Om det är för mycket för dig att göra och du föredrar ett enklare alternativ, kan en tredjepartsapp vara en bättre lösning för dig.

Det finns en gratis app som heter Screen Rotate i Microsoft Store som låter dig göra Windows 10-skärmrotation genom att klicka på ett alternativ. Den har också kortkommandon för att göra saker ännu enklare för dig.

 • Ladda ner, installera och starta Screen Rotate på din PC.
 • Välj din skärm från rullgardinsmenyn. Klicka sedan på något av de tillgängliga rotationsalternativen för att rotera skärmen.

 • Klicka på inställningsikonen längst ner för att se tillgängliga genvägar.

Hur man inaktiverar skärmrotation i Windows 10

Förutom traditionella datorer körs Windows 10 även på surfplattor och andra pekaktiverade enheter. På dessa enheter roterar den automatiskt skärmen när du ändrar enhetens fysiska orientering. Det är för att säkerställa att du alltid kan se din skärm i rätt riktning.

Om du inte gillar det här beteendet hos systemet kan du faktiskt inaktivera det. Om du inaktiverar skärmrotation förhindrar du att din skärm roteras oavsett vilken fysisk orientering din enhet är i.

 • Klicka på Action Center i det nedre högra hörnet av skärmen och aktivera alternativet som säger rotationslås.
 • Du kan också hitta alternativet genom att starta inställningar app, klicka på Systemetoch välja visa.

Windows 10 skärmrotation är verkligen en användbar funktion för många användare. Låt oss veta var du använder funktionen och vilken metod som fungerar bäst för dig. Vi väntar på ditt svar i kommentarerna nedan.