Hur man läser och öppnar .DAT-filer i Windows

Om du hittar en .dat-fil på din dator är den bara en generisk data fil,(datafil) som innehåller viktig information om programmet som används för att skapa den specifika filen.

Det kan vara vad som helst, till exempel en e-postbilaga (i formuläret winmail .dat-filer(.dat-fil) ), bild eller video(bild eller video), ett dokument eller till och med data som lagrar information som ska bearbetas av programvaran. Informationen som finns i .dat-fil,(.dat-fil) kan vara binär eller vanlig text, men är länkad till programmet som skapade filen.

Att läsa eller öppna .dat-fil(.dat-fil), måste du veta vad filen är och sedan konvertera den för att göra den lättare att öppna.

Sådana filer är dock inte associerade med ett specifikt program, så om de presenteras i oformatterad text(oformaterad text) , kan du prova att öppna dem med andra program som t.ex MS-dokument eller anteckningsblock(MS Document eller Notepad) och de kommer att visa innehållet. Annars kommer du bara att se några ungefärliga data som du inte kommer att kunna förstå om du inte är en programmerare.

Men i sällsynta fall kan du hitta .dat-filer som innehåller de faktiska data för videofiler som öppnas med program som t.ex. CyberLink Powerdirector eller VCDGear(CyberLink Powerdirector eller VCDGear) .

Hur man läser och öppnar DAT-filer(Hur man läser och öppnar DAT-filer)

De flesta filer har standardprogram som läser och öppnar filerna, som t.ex MP3 öppnar ljudfiler medan vanliga textfiler öppnas med filer Text men med .dat-filer finns det inget uppenbart program för att öppna dem.

Om du känner att du har fastnat med .dat-fil och inte(.dat-fil och inte) vet hur man öppnar den, vad man ska göra med den, eller till och med tror att den ska användas eller öppnas på ett visst sätt, du måste ta reda på om det är video eller text. baserat på e-postbilaga eller annan typ .dat-fil(.data fil) .

Det enklaste sättet att förstå detta är att gå tillbaka till hur och var du kom .dat-fil(.dat-fil) eftersom denna vanligtvis ger dig den information du behöver läsa .dat-filer(.data fil) .

Använda en textredigerare för att öppna DAT-filer(Använda en textredigerare för att öppna DAT-filer)

Text .dat-filer kan lätt läsas och/eller öppnas med textredigerare(textredigerare). Detta är det första verktyget att prova om du inte vet hur man öppnar DAT-fil(DAT-fil).

Windows native och basic hjälper dig text(Anteckningar text) Anteckningar editor, även om det finns andra alternativa program som kan ersätta Anteckningsblock .

Alla .dat-filer är dock inte textfiler, så du kommer inte att kunna öppna dem med textredigerare(textredigerare). .dat-filer kanske inte är lätta att redigera, ta bort eller till och med flytta eftersom de kan vara låsta eller kan vara en del av programmets konfigurationsfiler, i vilket fall du aldrig behöver öppna eller manipulera dem manuellt.

Att öppna .dat-fil(.dat-fil) till Windows genom att använda textredigerare(textredigerare), högerklicka på filen du vill öppna och välj ” Att öppna med(Öppna med) ” .

Välj textredigerare(textredigerare) du vill använda och klicka på OK.

Du kommer att kunna läsa innehållet i filen om det är text .dat-fil(.data fil) . Om inte, kommer du att se många länkar NUL och obskyra karaktärer.

Om du har fått en e-postbilaga som en fil winmail.dat kan du enkelt öppna den med winmaildat.com , och avsändaren behöver inte skicka den till dig igen. Genom att ladda ner den bifogade .dat-fil(.dat-fil), gå till Winmaildat.com och klicka på ” Recension(Bläddra) » bredvid “Ladda upp fil”(Ladda upp en fil) .

Hitta .dat-filen och klicka på ” Öppna”(Öppna) . När du har laddat ner klickar du på ” Start(Start)” och låt filen tolkas.

Kontrollera resultaten på resultatsida,(Resultatsida) för att se innehållet .dat-fil(.data fil) . Du kan också klicka på den för att ladda ner den till din dator och se allt(dator och se allt) som finns i .dat-fil(.data fil) .

För videofiler .dat du kan kontrollera programmet de sparades från och försöka öppna med det programmet. Om han är med programmapp(programmapp) associerad med en specifik program för videofiler(videofilprogram) kan du använda det för att spela upp filen eller prova att använda VLC på din dator.

Hur man konverterar DAT-filer(Hur man konverterar DAT-filer)

Du kan också konvertera .dat-fil(.dat-fil) med gratis eller betald filkonverterare(filkonverterare) . Steg du kommer att vidta för att konvertera .dat-filer,(.dat-fil) beror på vilken typ av fil du har, men du behöver egentligen inte konvertera den till ett annat format, särskilt om den används för att lagra konfigurationsdata, som vi nämnde ovan.

Likaså förvandlingen .dat-fil(.dat-fil) kan också göra den oanvändbar. Du kan till exempel öppna videofil(videofil) .dat i programmet som användes för att skapa den, och sedan spara den eller exportera den till ett annat format som de populära MP4 , WMV , AVI eller FLV(AVI eller FLV).

Ett annat sätt att läsa och öppna .dat-filer som kom som e-postbilagor är att byta namn på dem till rätt tillägg som din dator känner igen, särskilt om du vet vad det ska vara. fil av en viss typ(filtyp) , men istället detta DAT-fil.(DAT-fil)

Till exempel om du vet vad bildfil(bildfil), kan du byta namn på den till JPG eller PNG(JPG eller PNG), men för dokument Microsoft Word du kan byta namn på tillägget DAT-fil(DAT-fil) till .doc eller .docx. Nödvändigtvis(Gör) läs artikeln om hur man öppnar en fil utan förlängning eftersom den förklarar processen mer i detalj.

Men innan du byter namn DAT-fil(DAT-fil) konfigurera Windows för att visa filtillägg korrekt.

Vi hoppas att du nu vet hur man läser och öppnar filer. dat in (DAT)Windows . Låt oss veta vilken av de tre metoderna som fungerade för dig genom att dela din kommentar i avsnittet nedan.

Om du hittar en fil med filtillägget .dat på din dator, är det helt enkelt en generisk datafil som innehåller viktig information om programmet som används för att skapa den specifika filen.

Det kan vara något som en e-postbilaga (som winmail.dat-filer), bild eller video, ett dokument eller till och med data, som lagrar information för programvara att hantera. Informationen i .dat-filen kan vara binär eller ren text men är relaterad till programmet som skapade filen.

För att kunna läsa eller öppna en .dat-fil måste du veta vilken typ av fil det är och sedan konvertera den för att göra den lättare att öppna.

Sådana filer är dock inte associerade med ett visst program, så om det är i vanlig text kan du försöka öppna det med olika program som MS Document eller Notepad bland annat, och det kommer att visa innehållet. Annars kommer du bara att se några grova data som du inte kan förstå om du inte är en programmerare.

I sällsynta fall kan du dock hitta .dat-filer med faktiska data för videofiler som öppnas med program som CyberLink Powerdirector eller VCDGear.

Hur man läser och öppnar DAT-filer

De flesta filer har standardprogram som läser och öppnar filerna, till exempel MP3 öppnar ljudfiler, medan vanliga textfiler öppnas med TXT-filer, men med .dat-filer finns det inget självklart program för att öppna det.

Om du känner dig fast med en .dat-fil och inte är säker på hur du öppnar den, vad du ska göra med den, eller ens tror att den ska användas eller öppnas på ett visst sätt, måste du ta reda på om det är video eller text- baserat, en e-postbilaga eller annan typ av .dat-fil.

Det enklaste sättet att ta reda på detta är genom att gå tillbaka till hur och var du fick .dat-filen ifrån, eftersom detta vanligtvis ger dig den information du behöver för att veta hur du läser .dat-filer.

Använda en textredigerare för att öppna DAT-filer

För textbaserade .dat-filer kan du enkelt läsa och/eller öppna den med en textredigerare. Det är det första verktyget att prova när du inte är säker på hur man öppnar en DAT-fil.

I Windows kommer den ursprungliga och grundläggande textredigeraren för Notepad att hjälpa dig, även om det finns andra alternativa program som kan ersätta Notepad.

Alla .dat-filer är dock inte textfiler, så du kanske inte kan öppna dem med en textredigerare. .dat-filerna kanske inte är lätta att redigera, ta bort eller ens flytta, eftersom de kan vara låsta, eller så kan de vara en del av programmets konfigurationsfiler, i vilket fall du kanske aldrig behöver öppna den manuellt eller manipulera den.

För att öppna .dat-filen i Windows med en textredigerare högerklickar du på filen du vill öppna och väljer öppna med.

Välj den textredigerare du vill använda och klicka på OK.

Du kommer att kunna läsa filens innehåll om det är en textbaserad .dat-fil. Om inte, kommer du att se många NUL-referenser och obegripliga karaktärer.

Om du har fått en e-postbilaga i form av en winmail.dat fil kan du enkelt öppna den med Winmaildat.com utan att avsändaren behöver skicka den till dig igen med posten. När du har laddat ner .dat-filbilagan, gå till Winmaildat.com och klicka Bläddra bredvid Ladda upp en fil.

Hitta .dat-filen och klicka öppna. När du har laddat upp klickar du Startlåt filen analyseras.

Kolla efter resultaten i Resultatsida så att du kan se innehållet i .dat-filen. Du kan också klicka på den för att ladda ner den till din dator och se allt som .dat-filen innehåller.

För video .dat-filer kan du kontrollera programmet det sparades från och försöka öppna med det programmet. Om den finns i en programmapp som är länkad till ett specifikt videofilprogram kan du använda den för att spela upp filen, eller prova att använda VLC på din dator.

Hur man konverterar DAT-filer

Du kan också konvertera .dat-filen med en gratis eller betald filkonverterare. Stegen du tar för att konvertera .dat-filer beror på vilken typ av fil du har, men du behöver verkligen inte konvertera den till ett annat format, särskilt om den används för att lagra konfigurationsdata som vi nämnde ovan.

På samma sätt kan en konvertering av .dat-filen göra den oanvändbar. Du kan till exempel öppna en .dat-videofil i programmet som användes för att skapa den och sedan spara den eller exportera till ett annat format som den populära MP4, WMV, AVI eller FLV.

Ett annat sätt att läsa och öppna .dat-filer som kom som e-postbilagor är genom att byta namn på den till rätt tillägg som din dator känner igen, speciellt om du vet att det ska vara en viss filtyp men istället är en DAT-fil.

Om du till exempel vet att det är tänkt att vara en bildfil kan du byta namn på den till JPG eller PNG, eller för Microsoft Word-dokument kan du byta namn på DAT-filtillägget till .doc eller .docx. Se till att läsa artikeln om hur man öppnar en fil utan förlängning eftersom den förklarar processen mer i detalj.

Innan du byter namn på DAT-filen, konfigurera Windows så att filtilläggen visas korrekt.

Vi hoppas att du nu vet hur man läser och öppnar DAT-filer i Windows. Låt oss veta vilken av de tre metoderna som fungerade för dig genom att dela din kommentar i avsnittet nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button