Hur man läser lösenord lagrade i Windows som är lätta att knäcka

Windows lagrar lösenorden du använder för att logga in, tillgång till delat nätverk(åtkomstnätverk) resurser eller delade enheter. Vissa av dessa lösenord lagras säkert i ett krypterat format, medan andra inte är det. Så här tar du reda på vilka lösenord som inte är säkert lagrade i Windows och identifiera de som lätt kan stjälas av andra:

Steg 1(Steg 1) . Ladda ner nätverkslösenordsåterställning(Ladda ner Network Password Recovery) gratis

Först behöver du en app som vet var Windows lagrar lösenord och läser dem åt dig. En av de bästa applikationerna för denna uppgift är Network Password Recovery. Det är tillgängligt gratis, utan skadlig kod, i både bärbar och installerbar form. Ett annat positivt är det faktum att det finns på dussintals språk, inte bara engelska.

Ladda ner arkiv från filer (filarkiv)netpass.zip och extrahera den någonstans på din dator. Applikationen kan användas för att läsa lösenord från strömmen operativ system(operativsystem) eller från en extern enhet som den är installerad på Windows . Den externa enheten kan också vara från en annan Windows-dator(Windows-dator).

Steg 2(Steg 2) . Starta Network Password Recovery(Kör Network Password Recovery) och se vilka lösenord Windows sårbar

Kör sedan filen netpass.exe och när du ser UAC-prompt(UAC-prompt) som ber om administrativ behörighet för att köra programmet, klicka eller tryck (klicka eller tryck) Ja(Ja).

Återställning av nätverkslösenord, netpass, Windows

Ansökan Återställning av nätverkslösenord(App för återställning av nätverkslösenord) laddad. Den visar omedelbart alla lösenord som är lagrade i Windows . Om du vill uppdatera de visade data, tryck på knappen F5(F5-tangent) på tangentbordet eller ” Uppdatera(Uppdatera)” i verktygsfältet.

Återställning av nätverkslösenord, netpass, Windows

För varje element i listan ser du: dess namn, lagrat i Windows lösenordstyp (allmänt, domänlösenord(domänlösenord) , lösenord för automatisk inloggning), användarnamn, lösenord när lösenordet “senast skrevs ner” eller sparades Windows internt alias som används Windows kommentarer lagrade i Windows eller program som använder ett lösenord, lagrat värde(beständigt värde) och lösenordsstyrka(lösenordsstyrka).

Återställning av nätverkslösenord, netpass, Windows

Vi blev förvånade över att se det Windows lagrar vissa lösenord i oformatterad text(oformatterad text) . Till exempel om du anger nätverksandel(nätverksdelning) med lokal användarkonto(användarkonto), lösenordet lagras i oformatterad text(oformaterad text) som är lätt att läsa.

Om du har konfigurerat Windows för att logga in dig automatiskt utan att ange ett lösenord, har ditt lösenord blivit svagt. Det spelar ingen roll om du använder Microsoft konto(Microsoft-konto) eller lokalt användarkonto(användarkonto), lagras det i oformatterad text(oformaterad text) , som är lätt att läsa av alla användare. Vanligtvis(rent generellt) , Microsoft-konton(Microsoft-konto) lagrar sina lösenord i ett krypterat format. Tyvärr gör automatisk inloggning dem sårbara och lätta att läsa med rätt verktyg.

Återställning av nätverkslösenord, netpass, Windows

Genom att använda Återställning av nätverkslösenord du kan också läsa lösenorden som används Microsoft Outlook att ansluta till post(Exchange mail) till Exchange-servrar, eller lösenord som sparas vid användning fjärrskrivbord(Fjärrskrivbord) . Detta verktyg avslöjar och visar all data som är lätt att stjäla av alla som har tillgång till din Windows-dator(Windows-dator) eller dess hårddisk.

Vad händer om du vill att Windows ska glömma ett lösenord som inte är säkert sparat?

Om din windows lösenord(Windows-lösenord) blev sårbart eftersom du aktiverade automatisk inloggning, du bör inaktivera den här funktionen. Om du vill att Windows ska glömma några av lösenorden du använder internt för att komma åt delade mappar och enheter, öppna credential manager(Credential Manager) och ta bort dem därifrån. Den här guiden guidar dig genom alla nödvändiga steg: Avsändare(Manager) legitimation är platsen där Windows lagrar lösenord och inloggningsinformation. Så här använder du den!

Vilka lättlästa lösenord har du hittat?

Återställning av nätverkslösenord är ett kraftfullt verktyg som även kan användas från kommandorad(Kommandotolken) . Prova det och se vilka lösenord som är sårbara på dina datorer med Windows . Kom också ihåg att vidta korrigerande åtgärder. Du vet aldrig när ett av dina lösenord kommer att bli stulet av någon som inte borde ha tillgång till det.

Windows lagrar lösenorden som du använder för att logga in, komma åt nätverksresurser eller delade enheter. Vissa av dessa lösenord lagras säkert, i ett krypterat format, medan andra inte är det. Så här ser du vilka lösenord som lagras osäkert av Windows och identifierar de som lätt kan stjälas av andra:

Steg 1. Ladda ner Network Password Recovery, gratis

Först behöver du en app som vet var Windows lagrar lösenord och läser dem åt dig. En av de bästa apparna för denna uppgift är Network Password Recovery. Det är tillgängligt gratis, utan bloatware av något slag, både i portabel och installerbar form. Ett annat positivt är det faktum att det finns på dussintals språk, inte bara engelska.

Nätverkslösenordsåterställning, netpass, Windows

Ladda ner netpass.zip filarkiv och extrahera det någonstans på din dator. Appen kan användas för att läsa lösenord från det aktuella operativsystemet eller från en extern enhet där du installerat Windows. Den externa enheten kan också vara från en annan Windows-dator.

Steg 2. Kör Network Password Recovery och se vilka Windows-lösenord som är sårbara

Kör sedan netpass.exe fil, och när du ser en UAC-prompt som ber om administrativ behörighet för att köra appen, klicka eller tryck Ja.

Nätverkslösenordsåterställning, netpass, Windows

Nätverkslösenordsåterställningsappen är laddad. Den visar omedelbart alla lösenord som lagras av Windows. Om du vill uppdatera data som visas trycker du på F5-tangenten på ditt tangentbord, eller Uppdatera knappen i dess verktygsfält.

Nätverkslösenordsåterställning, netpass, Windows

För varje objekt i listan som du ser: dess namn lagrat av Windows, typen av lösenord (generiskt, domänlösenord, lösenord för autologon), användarnamnet, lösenordet, när lösenordet “senast skrevs” eller lagrades av Windows, den interna alias som Windows använder, kommentarer lagrade av Windows eller apparna som använder lösenordet, beständighetsvärdet och lösenordets styrka.

Nätverkslösenordsåterställning, netpass, Windows

Vi blev förvånade över att se att Windows lagrar några lösenord i vanlig text. Om du till exempel loggar in på en nätverksresurs med ett lokalt användarkonto, lagras lösenordet i vanlig text, lätt att läsa.

Om du ställer in Windows på att logga in dig automatiskt, utan att behöva skriva in ditt lösenord, har ditt lösenord blivit osäkert. Det spelar ingen roll om du använder ett Microsoft-konto eller ett lokalt användarkonto, det lagras i vanlig text, lätt att läsa av alla. I allmänhet har Microsoft-konton sitt lösenord lagrat i ett krypterat format. Tyvärr gör den automatiska inloggningen dem sårbara och lätta att läsa med rätt verktyg.

Nätverkslösenordsåterställning, netpass, Windows

Med Network Password Recovery kan du också läsa lösenord som används av Microsoft Outlook för att ansluta till Exchange-e-postservrar, eller lösenorden som lagras när du använder Remote Desktop. Detta verktyg avslöjar och visar all data som är lätt att stjäla av alla som har tillgång till din Windows-dator eller dess hårddisk.

Vad ska du göra när du vill att Windows ska glömma ett lösenord lagrat på ett osäkert sätt?

Om ditt Windows-lösenord har blivit sårbart eftersom du har aktiverat den automatiska inloggningen, bör du stänga av den här funktionen. Om du vill att Windows ska glömma några lösenord som du använder i ett nätverk för att komma åt delade mappar och enheter, öppna sedan Credential manager och ta bort dem därifrån. Den här handledningen hjälper dig med alla steg du behöver gå igenom: Credential Manager är där Windows lagrar lösenord och inloggningsuppgifter. Så här använder du den!

Vilka lättlästa lösenord hittade du?

Network Password Recovery är ett kraftfullt verktyg som också kan användas från Kommandotolken. Testa det och se vilka lösenord som är sårbara på dina datorer med Windows. Glöm inte heller att vidta korrigerande åtgärder. Du vet aldrig när ett av dina lösenord blir stulet av någon som inte borde ha tillgång till det.

Relaterade Artiklar

Back to top button