Hur man kör diskrensning i Windows 10

Fastän diskrensning(Diskrensning) används inte särskilt ofta i Windows , det är fortfarande användbart, och jag tyckte att det gör ett bra jobb med att ta bort vissa saker som andra städare inte kan. PÅ Windows 10 Du kan öppna Diskrensning(Diskrensning) på flera sätt. I det här inlägget kommer jag att berätta om de olika sätten diskrensning(Diskrensning) .

Diskrensning(Diskrensning) med hjälp av administrationsverktyg(Administrationsverktyg)

Det första sättet att komma åt diskrensning(Diskrensning) – gå till kontrollpanel,(Kontrollpanelen) öppna sedan ” Administrering(Administrativa verktyg)” och klicka på ” Diskrensning(Diskrensning) » . Tillräckligt(Pretty) En enkel men ganska tråkig process.

administrationsverktyg

Om du fortfarande använder Windows 8 du kan läsa mitt tidigare inlägg om hur du öppnar Kontrollpanelen i Windows 8 om du har problem med detta.

Om du verkligen använder det mycket kan du högerklicka på ” Diskrensning(Diskrensning)” till ” Administrering(Administrativa verktyg)” och välj “Fäst på initialen( Fäst till Start ) skärmen” eller “Fäst till aktivitetsfältet”(Fäst till aktivitetsfältet).

rensa stiftskivan

Diskrensning via dialogrutan Kör

Ett annat sätt att göra detta är att öppna dialogrutan Kör och ange den direkta körbara filen för att rensa upp disken. Klick(Klick) ” Start(Starta)”, ange ” Springa(kör)” och tryck “Inmatning( Stiga på) ” . Stiga på Cleanmgr.exe .

cleanmgr körbar

Diskrensning via diskegenskaper

Du kan också öppna dirigent(Utforskaren), högerklicka på den enhet du vill köra diskrensning(Diskrensning) och välj ” Egenskaper(Egenskaper) ” .

Du kommer att se en knapp Diskrensning(Diskrensning) ” finns nere till höger, där den visar kapaciteten på disken.

Diskrensning via sökning

Det enklaste sättet att öppna programmet ” Diskrensning(Diskrensning) “- klicka bara” Start(Starta)” och ange ” Diskrensning(diskrensning) » . Detta borde vara det första resultatet.

Om du använder Windows 8 det enklaste sättet att öppna programmet ” Diskrensning »(Diskrensning) – öppna panelen mirakel(Charms) -knappar och tryck på ” Sök(Sök) ” . Stiga på “Diskrensning”(Diskrensning) och klicka “Inställningar(Inställningar) ” .

frigör diskutrymme

Klick Frigör diskutrymme genom att radera onödiga filer(Frigör diskutrymme genom att radera onödiga filer) . Detta kommer att utlösa en diskrensning.

Kör avancerad diskrensning

Windows 10 har också en avancerad funktion rengöring(Cleanup) skiva som du kan köra och som innehåller fler funktioner än standardversionen. Vissa webbplatser anger att den utökade versionen är densamma som om du klickade på ” Rensa upp systemfiler”(Rensa upp systemfiler) i den vanliga dialogrutan ” Diskrensning(Diskrensning)”, men det gör det inte.

Jag hade minst 11 fler alternativ på min dator när jag körde Advanced Disk Cleanup och det rensade faktiskt upp några extra GB som inte togs bort även efter att jag valde alternativet systemfiler. Du kan komma till Advanced Disk Cleanup genom att öppna en förhöjd kommandotolk och sedan kopiera och klistra in följande:

cmd.exe /c Cleanmgr /sageset:65535 & Cleanmgr /sagerun:65535

Gå vidare och kontrollera allt om du vill och klicka sedan på OK. Det borde definitivt rensa upp fler filer än vanligt. Självklart kommer din körsträcka att variera.

Felsök Diskrensning

Om du stöter på det sällsynta fallet att diskrensning inte startar, finns det några enkla saker du kan prova. Försök först att köra System File Checker för att se till att alla systemfiler är i ordning. Du kan göra detta genom att öppna en kommandotolk ( Start –(Start – skriv cmd) och kör följande kommando:

sfc /scannow

Det andra du kan göra är att öppna dirigent(Utforskaren) och gå in %temp% till adressfältet och manuellt radera alla filer och mappar som finns där.

Det är allt som behövs diskrensning(Diskrensning) . Detta är ett verktyg som finns i Windows för alltid, och med rätta. Sammantaget gör det ett bra jobb med att rensa upp din hårddisk utan att behöva installera verktyg från tredje part. Njut av!

Även om Diskrensning inte är ett mycket ofta använt verktyg i Windows, kommer det ändå till nytta och jag har funnit att det gör ett bra stycke för att bli av med saker som andra städare inte kan. I Windows 10 kan du öppna Diskrensning på ett antal sätt. I det här inlägget kommer jag att gå igenom de olika sätten att komma till Diskrensning.

Windows 8 diskrensning

Diskrensning via administrativa verktyg

Det första sättet att komma till Diskrensning är att gå till kontrollpanel och öppna sedan Administrationsverktyg och klicka på Diskrensning. Ganska rakt på sak, men en ganska tråkig process.

administrationsverktyg

Om du fortfarande använder Windows 8 kan du läsa mitt tidigare inlägg om hur du öppnar kontrollpanelen i Windows 8 om du har problem med att göra det.

Om du verkligen använder det mycket kan du högerklicka på Diskrensning i Administrationsverktyg och välja Fäst för att starta eller Fäst till aktivitetsfältet.

pin disk rensning

Diskrensning via dialogrutan Kör

Ett annat sätt att göra detta är att öppna en kördialog och skriva in den direkta körbara filen för diskrensning. Klicka på Start, skriv in springa och tryck Stiga på. Skriv in Cleanmgr.exe.

cleanmgr.exe

Diskrensning via Diskegenskaper

Du kan också öppna Utforskaren, högerklicka på den enhet du vill köra Diskrensning på och välj Egenskaper.

Du kommer att se knappen Diskrensning på höger sida ner där den visar enhetens kapacitet.

Diskrensning via Starta sökning

Det enklaste sättet att öppna Diskrensning är att helt enkelt klicka på Start och skriva in diskrensning. Det borde vara det första resultatet.

Om du använder Windows 8 är det enklaste sättet att öppna Diskrensning att öppna Charms-fältet och sedan klicka på Sök. Skriv in Diskrensning och klicka sedan på inställningar.

frigör diskutrymme

Klicka på Frigör diskutrymme genom att radera onödiga filer. Detta kommer att visa Diskrensning.

Kör den utökade diskrensningen

Windows 10 har även en utökad diskrensning som kan köras, som innehåller fler alternativ än vad du får i standardversionen. Vissa sajter har uppgett att den utökade versionen är densamma som när du klickar på Rensa upp systemfiler i den vanliga dialogrutan Diskrensning, men det är inte sant.

Jag hade minst 11 fler alternativ på min dator när jag körde den utökade diskrensningen och det rensade faktiskt ut några extra GB som inte togs bort även efter att jag valde alternativet systemfiler. Du kan komma till den utökade diskrensningen genom att öppna en förhöjd kommandotolk och sedan kopiera och klistra in följande:

cmd.exe /c Cleanmgr /sageset:65535 & Cleanmgr /sagerun:65535

Gå vidare och kontrollera allt om du vill och klicka sedan på OK. Det borde definitivt rensa ut fler filer än det gör normalt. Självklart kommer din körsträcka att variera.

Felsökning av diskrensning

Om du har stött på det sällsynta fallet där diskrensning inte kan köras, så finns det några enkla saker du kan prova. Försök först att köra en genomsökning av systemfilen för att se till att alla systemfiler är OK. Du kan göra det genom att öppna kommandotolken (Start – skriv cmd) och köra följande kommando:

sfc /scannow

Det andra du kan göra är att öppna Explorer och skriva in %temp% i adressfältet och manuellt radera alla filer och mappar som finns där.

Det är ungefär allt som finns med diskrensning. Det är ett verktyg som har funnits i evigheter i Windows och med rätta. Det gör ett överlag utmärkt jobb med att rensa ut din tredje hårddisk utan att behöva installera verktyg från parten. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button