Hur man kör 32-bitarsprogram på 64-bitars Windows

64-bitarsprogram körs snabbare och mer effektivt än 32-bitars. Alla någorlunda moderna datorer har en 64-bitars processor. Men hur kör man 32-bitars programvara på en 64-bitars dator?

Modern(Moderna) datorer som tillverkats under de senaste åren är utrustade med 64-bitars processorer och operativsystem och kan initialt endast köra 64-bitars applikationer. Det är därför programvara som levereras i dessa dagar nästan uteslutande är 64-bitars. Du kommer fortfarande att stöta på vissa 32-bitars applikationer (särskilt om du använder äldre applikationer) och köra dem i 64-bitars Windows vanligtvis ganska enkelt. Så hur fungerar det hela? Låt oss ta reda på.

Är det möjligt att direkt köra en 32-bitars programvara(Programvara) på en 64-bitars maskin?

Att förstå hur en 64-bitars arkitektur skiljer sig från ett 32-bitarssystem är ett komplext ämne som ligger utanför den här artikeln. Tänk bara på att en 64-bitars processor (och OS) inte bara bearbetar mer information åt gången, utan den gör det på ett helt annat sätt än ett system med en äldre arkitektur.

Så även om applikationer designade för en 32-bitarsmaskin kanske fungerar exakt likadant på en 64-bitarsmaskin, händer det mer under huven än att bara ändra kompatibilitetsläget. Miljö som förväntas av 32-bitarsapplikationen finns inte i 64-bitarsversionen Windows vilket gör det omöjligt för en sådan applikation att interagera direkt med hårdvaran.

Korrektion? Tävlan(Emulering). Det enda sättet att få ett 32-bitarsprogram att fungera är att emulera den gamla skolans arkitektur och ge applikationen samma gränssnitt som den byggdes för.

Standardalternativ: WOW64

Microsoft väl medveten om problemet med att köra 32-bitars applikationer på ett 64-bitars operativsystem. Det är därför moderna operativsystem med 64-bitars arkitektur som t.ex Windows XP , Perspektiv , Windows 7 eller Windows 10 har en inbyggd emulator wow 64 .

wow 64 är ett delsystem Windows designad för att köra 32 applikationer på en 64-bitars maskin. wow 64 efterliknar miljön för ett 32-bitars operativsystem och förser äldre applikationer med ett äldre gränssnitt fönster.

Detta kompatibilitetslager är lätt, kraftfullt och fungerar direkt ur lådan. Det betyder att du helt enkelt kan dubbelklicka EXE – filen för alla 32-bitars program, och Windows kommer att ta hand om allt annat.

Ett dyrt alternativ: virtualisering

Virtuella maskiner är en välkänd metod för att köra olika arkitekturer och operativsystem på hårdvara som inte är designad för att stödja dem. Du kan installera och köra applikationer designade för Linux eller Apples macOS (Apples macOS) på en PC med Fönster med (Windows)Intel-processor(Intel) utan några större förändringar.

Du kan använda samma teknik för att köra en äldre 32-bitarsversion Windows på din moderna PC. Detta gör att du kan köra äldre applikationer på ditt system även om din nuvarande processor är 64-bitars.

Kom ihåg(Kom ihåg) dock att denna metod är mycket arbete och ärligt talat onödigt. Mycket lättare att använda den inbyggda emulatorn wow 64 än att leta efter en kopia av 32-bitars Windows XP (32-bitars Windows XP).

Installerar 32-bitars applikationer(Appar) till 64-bitars en dator(dator)

Det är ingen skillnad mellan att installera ett 32-bitarsprogram på ett 32-bitars operativsystem och en 64-bitarsversion Windows . Oavsett(Om) om du har kompakt disk(CD-ROM) eller installationsfil kör du helt enkelt installationen och låter operativsystemet hantera det.

Windows hanterar 32-bitarsversioner av program genom att placera dem i en annan katalog. Det finns en standardmapp Program filer som lagrar all 64-bitars programvara du har installerat, och Program filer ( x86 ) som innehåller applikationer avsedda för en 32-bitars maskin.

Programvara som finns i katalogen x86 körs med 32-bitars emulering Windows använder sig av wow 64 . Denna process är helautomatisk, så du kan köra applikationer som finns i båda program(Program) filer, utan någon skillnad.

Är det möjligt att köra 32-bitars applikationer(Appar) på 64-bitars processor(CPU) ?

Många tror att äldre program bara kan köras på en 32-bitars processor. Även om det är sant att endast en 32-bitars dator kan köra dessa applikationer, kan alla moderna typer av system också köra sådana program.

För de flesta användare handlar det om att helt enkelt starta nämnda applikation, sedan Windows tar hand om de tekniska detaljerna för dess emulering via wow 64 . Om du vill ta ett annat tillvägagångssätt (kanske om verktyget inte fungerar för dig), kan du använda virtualisering.

Tjänster som t.ex virtuell låda eller VMWare , låter dig emulera en 32-bitars virtuell maskin som direkt kan köra vilket 32-bitarsprogram som helst. Det är en komplicerad process, även med handledningar, så det är bättre att tvinga wow 64 fungerar bra med din inställning fönster.

64-bitars program körs snabbare och mer effektivt än 32-bitars program. Alla någorlunda moderna datorer har en 64-bitars processor. Men hur kör man 32-bitars programvara på en 64-bitars dator?

Moderna datorer – de som tillverkats under de senaste åren – drivs av 64-bitars processorer och operativsystem och är endast inbyggda kapabla att köra 64-bitars applikationer. Det är därför programvaran som levereras idag nästan uteslutande är 64-bitars. Du kommer fortfarande att stöta på vissa 32-bitarsappar (särskilt om du kör äldre appar), och att köra dem på en 64-bitarsversion av Windows är vanligtvis ganska sömlöst. Så hur fungerar det hela? Låt oss ta reda på.

Kan du köra 32-bitars programvara direkt på en 64-bitars maskin?

Att förstå hur en 64-bitars arkitektur skiljer sig från ett 32-bitarssystem är ett komplicerat ämne som ligger utanför den här artikelns räckvidd. Vet bara att en 64-bitars processor (och OS) inte bara bearbetar mer information på en gång utan gör det på ett radikalt annorlunda sätt än ett system med äldre arkitektur.

Så även om appar designade för en 32-bitars dator kan se ut att köra likadant på en 64-bitars maskin, händer det mer under huven än att bara ändra kompatibilitetsläget. Den miljö som förväntas av en 32-bitars app existerar inte i en 64-bitarsversion av Windows, vilket gör det omöjligt för en sådan applikation att gränssnitta direkt med hårdvaran.

Fixningen? Tävlan. Det enda sättet att få ett 32-bitarsprogram att fungera är att emulera den gamla skolans arkitektur och förse appen med samma gränssnitt som den är byggd för.

Standardalternativet: WOW64

Microsoft är väl medveten om problemet med att köra 32-bitarsappar på ett 64-bitars operativsystem. Det är därför moderna operativsystem med 64-bitars arkitektur som Windows XP, Vista, Windows 7 eller Windows 10 kommer med en inbyggd emulator som heter WOW64.

WOW64 är ett Windows-undersystem utformat för att köra 32-applikationer på en 64-bitars maskin. WOW64 simulerar miljön för ett 32-bitars operativsystem och förser äldre applikationer med det gränssnitt som finns i tidigare Windows-versioner.

Detta kompatibilitetslager är lätt, kraftfullt och fungerar direkt ur lådan. Det betyder att du bara kan dubbelklicka på EXE-filen i valfri 32-bitarsapplikation och låta Windows ta hand om resten.

Ett dyrt alternativ: Virtualisering

Virtuella maskiner är en välkänd metod för att köra olika arkitekturer och operativsystem på hårdvara som inte är designad för att stödja det. Du kan installera och köra appar avsedda för Linux eller Apples macOS på en Windows-dator med en Intel-processor utan några drastiska förändringar.

Du kan använda samma teknik för att köra en äldre 32-bitarsversion av Windows på din moderna dator. Detta låter dig köra äldre applikationer på ditt system även om din nuvarande processor är 64-bitars.

Kom dock ihåg att den här metoden kräver mycket arbete och är uppriktigt sagt onödig. Det är mycket lättare att använda den inbyggda WOW64-emulatorn än att leta efter en kopia av 32-bitars Windows XP.

Installera 32-bitars appar på en 64-bitars dator

Det är ingen skillnad på att installera ett 32-bitarsprogram på ett 32-bitars operativsystem jämfört med en 64-bitarsversion av Windows. Oavsett om du har en CD-ROM eller en installationsfil, kör du bara installationen och låter operativsystemet reda ut det.

Windows hanterar 32-bitarsversioner av program genom att placera dem i en annan katalog. Det finns standardmappen Program Files, som innehåller all 64-bitars programvara du har installerat, och en Program Files (x86) som är hem för appar avsedda för en 32-bitars maskin.

Mjukvaran som finns i x86-katalogen körs genom att emulera en 32-bitarsversion av Windows med WOW64. Denna process är helt automatisk, så du kan köra appar som finns i båda programfilerna utan någon skillnad.

Kan du köra 32-bitars appar på en 64-bitars CPU?

Många tror att gamla program bara kan köras på en 32-bitars processor. Även om det är sant att endast en 32-bitars dator kan köra dessa appar, kan alla moderna systemtyper köra sådana program lika bra.

För de flesta användare handlar det om att helt enkelt köra nämnda app, eftersom Windows tar hand om de tekniska detaljerna för att emulera den genom WOW64 av sig själv. Om du vill ta ett annat tillvägagångssätt (kanske om verktyget inte fungerar för dig), kan du använda virtualisering.

Tjänster som VirtualBox eller VMWare låter dig emulera en 32-bitars virtuell maskin, som kan köra alla 32-bitars appar direkt. Detta är en komplicerad process, även med handledningar, så det är bättre att få WOW64 att fungera på din Windows-installation normalt.

Relaterade Artiklar

Back to top button