Hur man kontrollerar hårddiskens hälsa i Windows 10 med WMIC

Även om det alltid är en bra idé att regelbundet övervaka din hårddisk efter fel och dåliga sektorer, är det lika viktigt att övervaka hårddisken regelbundet om du inte vill bli övervakad av ett hårddiskfel utan någon uppenbar anledning. ) . Dessa dagar är tuffa skivor(Diskar) använder självövervakningsteknik, analys(Analys) och rapportering(Reporting Technology) eller SMART för att övervaka deras status och skicka signaler vid fel.

För att kontrollera statusen för din hårddisk(Hårddisk) , kan du använda WMIC kommandorad(WMIC) eller Windows Management Instrumentation(Windows Management Instrumentation Kommandorad) . WMIC är gränssnitt(WMIC) kommandorad och skript som gör det enkelt att använda Windows Management Instrumentation(Windows Management Instrumentation) ( WMI ) och system som styrs via WMI . Att använda WMI-kommandon kan hjälpa dig att utföra flera administrativa uppgifter, inklusive att till exempel bestämma datormodellnamnet eller serienumret på din Windows-dator.

Kontrollera hårddiskens hälsa

Du kan använda dessa verktyg för att kontrollera tillståndet på din hårddisk. Nödvändigtvis(Gör) prova var och en och välj efter typ av hårddisk eller SSD.

1]WMIC Health Check App

Att kolla hårddiskens prestanda(Hårddiskhälsa) initialt in Windows 10/8/7 öppna ett kommandotolksfönster.

Skriv först följande och tryck på Enter:

wmic

Skriv sedan följande och tryck på Enter:

diskdrive get status

Om statusen för din hårddisk är OK kommer du att se ett meddelande OK .

Om en Windows har problem med att få information SMART detta betyder förmodligen att det kan finnas problem med hårddisken, och detta kommer att återspeglas i det returnerade meddelandet.

Om skicket på din hårddisk är ur funktion kan det vara en bra idé att hålla ett öga på ljudet som en döende hårddisk gör och säkerhetskopiera all din data i sin ursprungliga form eller med någon gratis programvara för säkerhetskopiering från tredje part. . gratis tredjepartsprogramvara för säkerhetskopiering) tillverkare .

2]Använd tillverkarens verktyg

Majoritet OEM(OEM) -Tillverkare erbjuder nu verktyg som hjälper dig att övervaka din lagringsenhets tillstånd. Till exempel, Samsung erbjuder programvara Trollkarl , som kan hjälpa dig att komma åt enhetens status. Du kan använda den för att komma åt varje enhet, kontrollera prestanda, enhetstemperatur, etc.

Samsung Magician Drive Health

3]Windows CHKDSK-verktyg

Windows erbjuder ett verktyg ” Kontrollera disk(Check Disk)”, som inte bara kan informera dig om diskens status, utan också fixa mindre problem som kan lagras i programvaran.

Springa(Kör) chkdsk /f i terminal Windows (administratör) och om det finns fel kommer det att fixa enheten. Kommandot check disk startar om datorn och kontrollerar sedan diskens status.

Då kan det vara värt att överväga att byta ut hårddisken, eftersom en döende enhet också kan leda till datakorruption innan den så småningom går sönder.(Det kan då vara en bra idé att överväga att byta hårddisk, eftersom en döende disk också kan resultera i datakorruption – innan den till slut dör.)

Du kan ta en titt på dessa inlägg:(Du kanske vill ta en titt på dessa inlägg:)

  1. Vad är en Solid State Drive och vilka är dess fördelar jämfört med hårddisken
  2. Funderar du på att uppgradera din hårddisk? Kassera din gamla hårddisk som en bärbar
  3. Hur man säkert och säkert gör sig av med gamla datorer (Hur man gör sig av med gamla datorer säkert och säkert).

Hur återställer man hårddiskens hälsa?

Du kan inte fixa diskens hälsa genom att köra några verktyg på hårdvarunivå. Du kan dock optimera att använda hårddisk(HDD) med defragmentering så att utrymmet används på rätt sätt, eller med hjälp av en förberedelsemetod för att solid state-enheter(SSD) .

RÅD(DRICKS) . GSmartControl är ett enkelt sätt att kontrollera tillståndet hård(Hårddisk.

Vad är livslängden på en hårddisk?

Det beror på antalet läsningar och skrivningar till disken. HDD(HDD) eller mekanisk hårddisk håller vanligtvis 10 år med anständig aktivitet. Å andra sidan, solid state-enheter(SSD) har en relativt kortare livslängd jämfört med hårddiskar(HDD) på grund av den högre användningshastigheten och hur de är tillverkade. Men du kommer att behöva ta hänsyn till många faktorer, men eftersom SSD(SSD) inga mekaniska delar, felsannolikheten är låg.

RÅD(DRICKS) . Det här inlägget visar hur du kontrollerar hårddiskhastigheten på en Windows-dator.

NVMe-enheter(Är NVMe) bättre än extern lagring?

Ja, de är mycket snabbare, och eftersom de är nära moderkort(Moderkort), övergripande applikationsprestanda och Windows mycket bättre än externa lagringsenheter. Vissa enheter NVMe kommer med kylflänsar som ytterligare ökar prestandan genom att sänka den totala temperaturen.

Även om det alltid är en bra idé att regelbundet kontrollera din hårddisktillstånd för fel och annonssektorer, är det lika viktigt att övervaka hårddisken regelbundet om du inte vill bli överraskad av ett hårddiskfel utan någon uppenbar anledning. Hårddiskar använder idag självövervakning, analys och rapporteringsteknik eller SMART för att övervaka dess hälsa och skicka ut signaler om det misslyckas.

För att kontrollera statusen för din hårddisktillstånd kan du använda WMIC eller Windows Management Instrumentation Kommandorad. De WMIC är ett kommandorads- och skriptgränssnitt som förenklar användningen av Windows Management Instrumentation (WMI) och system som hanteras via WMI. Att använda WMI-kommandon kan hjälpa dig att utföra flera administrativa uppgifter, inklusive att till exempel ta reda på datormodellnamnet eller serienumret på din Windows-dator.

Kontrollera hårddiskens hälsa

Du kan använda dessa verktyg för att kontrollera hårddiskens hälsa. Se till att prova var och en av dem och välj baserat på typen av hårddisk eller SSD

1]WMIC Health Check App

cmd-wmic

För att kontrollera din hårddiskhälsa i Windows 10/8/7, öppna ett kommandotolksfönster.

Skriv först följande och tryck på Enter:

wmic

Skriv sedan följande och tryck på Enter:

diskdrive get status

Om statusen för din hårddisk är bra kommer du att se ett meddelande, OK.

Om Windows stöter på problem med att hämta SMART-informationen kommer det förmodligen att innebära att hårddisken kan få problem, och detta kommer att återspeglas i meddelandet som returneras.

I händelse av att din hårddiskstatus inte är OK kan det vara en bra idé att hålla koll på ljudet som en döende hårddisk gör och säkerhetskopiera all din data inbyggt eller genom att använda någon gratis programvara för säkerhetskopiering från tredje part.

2]Använd tillverkarens verktyg

De flesta OEM-tillverkare erbjuder nu verktyg som låter dig hålla koll på lagringsenhetens hälsa. Till exempel erbjuder Samsung Magician-programvara som kan hjälpa dig att komma åt enhetens hälsa. Du kan använda den för att komma åt varje enhet, kontrollera prestanda och enhetstemperatur och så vidare.

Samsung Magician Drive Health

3]Windows CHKDSK-verktyg

Windows erbjuder verktyget Check Disk, som inte bara kan berätta om enhetens hälsa utan också kan fixa mindre problem som kan lagras på programvarunivå.

Kör chkdsk /f i Windows terminal (admin), och om det finns fel kommer det att fixa disken. Kommandot diskkontroll startar om datorn och kontrollerar sedan diskens status.

Du kanske vill ta en titt på dessa inlägg:

  1. Vad är en Solid State Drive och vilka är dess fördelar jämfört med hårddisken
  2. Funderar du på att uppgradera din hårddisk? Återvinn din gamla hårddisk som en bärbar
  3. Hur man gör sig av med gamla datorer på ett säkert och säkert sätt.

Hur fixar jag min hårddiskhälsa?

Du kan inte fixa hårddiskens hälsa genom att köra några verktyg på hårdvarunivå. Du kan dock optimera användningen av hårddisken genom att defragmentera, så att utrymmet används tillräckligt eller genom att använda provisioneringsmetoden för SSD:er.

DRICKS: GSmartControl är ett enkelt sätt att kontrollera din hårddisks tillstånd

Vad är livet på en hårddisk?

Det beror på mängden läsning och skrivning på disken. Hårddisk eller mekanisk hårddisk håller vanligtvis i 10 år med en anständig mängd aktivitet. SSD, å andra sidan, har relativt kortare livslängd jämfört med hårddisk på grund av högre höghastighetsanvändning och sättet den är byggd. Som sagt, det finns många faktorer som du måste ta hänsyn till, men eftersom det inte finns några mekaniska delar i SSD är risken för misslyckande låg.

DRICKS: Det här inlägget visar hur du testar hårddiskhastighet på en Windows-dator.

Är NVMe-enheter bättre än extern lagring?

Ja, de är mycket snabbare, och eftersom de är nära moderkortet är den övergripande prestandan för applikationerna och Windows mycket bättre än de externa lagringsenheterna. Vissa av NVMe-enheterna kommer med kylflänsar som ytterligare förbättrar prestandan genom att sänka den totala temperaturen.

Relaterade Artiklar

Back to top button