Hur man högerklickar på en Mac

Högerklicka(Högerklicka) är en viktig del av att använda någon operativ system(operativsystem) eftersom det tar upp en användbar snabbmeny som du kan använda för att utföra olika åtgärder. En av de största chockerna för användarna Windows när man byter till Mac det måste finnas en mus som inte verkar låta dig högerklicka. Det finns dock sätt att få den här funktionen, så låt oss se vad de är:

NOTERA.(OBS:) Den här guiden gäller för macOS Mojave eller nyare. Funktionerna som presenteras i vår guide kanske inte fungerar i äldre versioner. Mac OS . För att kontrollera din version, läs Vilken version av macOS har jag?

Hur man högerklickar med kontrollknappar(Kontrollknapp) på tangentbordet

Det enklaste sättet att högerklicka på någon Mac – håll ned knappen Kontrollera(Kontroll) » genom att utföra ett normalt klick.

Motsvarande sammanhangsmeny öppnas.

Kontextmeny på skrivbordet

När snabbmenyn visas, släpp nyckel- (knapp och klicka)kontrollera och klicka på önskat alternativ.

Hur man högerklickar med Apple Magic Mouse

Fastän Mac(Mac) hade från början inte möjligheten att högerklicka, den introducerades så småningom med Magic Mouse. Sekundärklick, som det heter Apple är inte aktiverat som standard. (Apple) Du kan aktivera högerklick genom att följa några steg:

Första öppnandet” Systeminställningar”(Systeminställningar) : Klicka eller tryck Apples logotyp(Apple-logotypen) och sedan ” Systeminställningar”(Systeminställningar) .

Systeminställningar i Apple-menyn

I fönstret ” Systeminställningar(Systeminställningar) » navigera till “Mus(Mus) » .

Musalternativ i Systeminställningar

På fliken Peka&klicka markera rutan bredvid alternativet sekundärt klick .

Aktivera sekundärt klick

Fastän Magic Mouse har bara en knapp, den kan också känna av vilken sida av musen du trycker på. En liten rullgardinsmeny låter dig välja vilken sida av musen du vill koppla det sekundära klicket till. “Högerklicka”(“Klicka på höger sida”) måste väljas för att slutföra högerklicksaktiveringen.

Välj

stäng inställningarna mus och du är klar. (Mus) Njut nu av högerklicksfunktionen på din Mac exakt samma som i Windows , linux och andra operativsystem.

Högerklicka på en slumpmässigt placerad mapp

Hur man högerklickar med styrplattan

Oavsett om du använder Magic Trackpad (Magic Trackpad) eller den inbyggda Multi-Touch-styrplattan, kan du också ställa in dem för att erbjuda ett högerklick (eller sekundärt klick(Sekundärt klick) , som Apple kallar det). Öppna Systeminställningar(Systeminställningar) genom att klicka eller knacka Apples logotyp(Apple-logotypen) och sedan Systeminställningar(Systeminställningar) .

Systeminställningar i Apple-menyn

I fönstret ” Systeminställningar(Systeminställningar)” gå till ” styrplatta(Styrplatta) » .

Alternativ för styrplatta i Systeminställningar

Standardinställningar styrplatta(Styrplatta) öppnas i ” Peka och klicka. (peka och klicka)Nödvändigtvis(Gör) markera rutan bredvid ” Sekundärt klick(Sekundärt klick) ”, och välj sedan önskat alternativ från rullgardinsmenyn.

Parameter “Klicka på det nedre högra hörnet”(“Klicka i det nedre högra hörnet”) , markerat nedan, verkar vara det som ligger närmast ett klassiskt högerklick, men du kan välja vad du är bekväm med.

Aktivera sekundärklick och bestäm sedan hur du högerklickar med styrplattan.

Hur man högerklickar med en vanlig mus

Fastän Magic Mouse har vissa fördelar (t.ex. gester(Gester) ), kan du också använda en vanlig mus för att högerklicka om den är kompatibel med macOS. Vi använde en billig mobil mus Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600 (Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600).

Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600

Anslut bara en mus till din Mac genom Bluetooth eller USB(Bluetooth eller USB) , och du kan högerklicka så många gånger du vill ( Älskar Microsoft(Microsoft-älskande) ) hjärta. 🙂

Vilka andra funktioner skulle du vilja ha på din Mac ?

Första gången jag aktiverade högerklicka på min Mac jag högerklickade som en galning ett dussin gånger och njöt av en rus av nöje när jag återupptäckte den bekväma normaliteten hos den här funktionen som är så bekant för mig från Windows . 🙂 Är det inte bra att högerklicka igen? Äpple(Apple) har funktioner och olika sätt att arbeta på macOS-plattform(macOS-plattform) , så låt oss veta i kommentarerna om det finns andra funktioner Windows att du saknar din Mac .

Högerklicka är en integrerad del av att använda vilket operativsystem som helst, eftersom det tar upp den användbara sammanhangsberoende menyn som du kan använda för att utföra olika åtgärder. En av de största chockerna för Windows-användare när de byter till en Mac måste vara musen, som inte verkar låta dig högerklicka. Det finns dock sätt att få den här funktionen så låt oss se vad de är:

NOTERA: Den här guiden täcker macOS Mojave eller nyare. Funktionerna som delas i vår guide kanske inte fungerar på äldre versioner av Mac OS. För att kontrollera din version, läs Vilken version av macOS har jag?

Hur man högerklickar med kontrollknappen på tangentbordet

Det enklaste sättet att högerklicka på en Mac är genom att hålla ned knappen samtidigt som du gör ett vanligt klick.

Kontrollknappen på ett Mac-tangentbord

Detta öppnar lämplig kontextmeny.

Kontextmenyn på skrivbordet

När den sammanhangsberoende menyn visas, släpp knappen och klicka på önskat alternativ med musen.

Hur man högerklickar med Apple Magic Mouse

Medan Mac-datorer från början inte hade en högerklicksfunktion, introducerades detta så småningom med Magic Mouse. Det sekundära klicket, som Apple kallar det, är inte aktiverat som standard. Du kan aktivera musens högerklick genom att följa några steg:

Öppna först : klicka eller tryck på Apple-logotypen och sedan .

Systeminställningar i Apple-menyn

Gå till i fönstret.

Alternativet Mus i fönstret Systeminställningar

Markera rutan bredvid alternativet på fliken.

Aktivera sekundärt klick

Även om den bara har en knapp, har den också förmågan att upptäcka vilken sida av musen du trycker på. En liten rullgardinsmeny låter dig välja vilken sida av musen du vill ha det sekundära klicket associerat med. måste väljas för att avsluta högerklickningen.

Välj Klicka på höger sida för att aktivera högerklicksfunktionen

Stäng inställningarna och du är klar. Njut nu av högerklickningsfunktionen på din Mac, precis som du gör i Windows, Linux och andra operativsystem.

Högerklicka på en slumpmässigt placerad mapp

Hur man högerklickar med hjälp av styrplattan

Oavsett om du använder en Magic Trackpad eller en inbyggd Multi-Touch-styrplatta, kan du också ställa in dem för att erbjuda högerklicksfunktionen (eller funktionen, som Apple kallar det). Öppna genom att klicka eller knacka på Apple-logotypen och sedan .

Systeminställningar i Apple-menyn

Gå till i fönstret.

Alternativet Styrplatta i fönstret Systeminställningar

Inställningarna öppnas på fliken som standard. Se till att markera rutan bredvid alternativet och välj sedan det alternativ du föredrar från rullgardinsmenyn.

Alternativet som markeras nedan verkar komma närmast det klassiska högerklicket, men du kan välja vad du tycker är bekvämt.

Aktivera sekundärt klick och bestäm sedan hur du högerklickar med en styrplatta

Hur man högerklickar med en vanlig mus

Medan Magic Mouse har vissa fördelar (som ), kan du också använda en vanlig mus för att högerklicka, så länge den är kompatibel med macOS. Vi använde den prisvärda Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600.

Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600

Anslut bara musen till din Mac via Bluetooth eller USB, så kan du högerklicka så mycket som ditt (Microsoft-älskande) hjärta önskar. 🙂

Vilka andra funktioner önskar du att du hade på din Mac?

Första gången jag aktiverade högerklicket på min Mac högerklickade jag som en galning ett dussin gånger och njöt av ett rus av nöje, när jag återupptäckte den bekväma normaliteten i den här funktionen, så bekant för mig från att använda Windows. 🙂 Är det inte häftigt att kunna högerklicka igen? Apple har egenheter och olika sätt att göra saker på sin macOS-plattform, så låt oss veta i kommentarerna om det finns andra Windows-funktioner du saknar på din Mac.

Relaterade Artiklar

Back to top button