Hur man dekrypterar krypterade Windows-filer

Du(Försöker) öppna några filer på din dator som är krypterade? Windows står vanligtvis för krypterad fil- eller mappnamn(fil- eller mappnamn) i grönt istället för vanlig svart text.

Notera: Om du läser det här inlägget och letar efter information om att dekryptera filer som krypterades av CryptoLocker, hjälper det inte. Du måste i stort sett betala lösensumman och hoppas att de faktiskt skickar krypteringsnycklarna till dig.

Kryptera filer och mappar Windows kommer att använda ett självgenererat certifikat som innehåller nycklarna som används för att kryptera och dekryptera data. När du öppnar krypterad data när du loggar in användarkonto(användarkonto) som genererade certifikatet, dekrypteringsprocess(dekrypteringsprocess) är transparent och filer öppnas normalt.

Däremot om en annan användaren eller systemet kommer att försöka(användare eller system försöker) komma åt samma datafiler, eller om filerna flyttas till en annan plats kan de inte öppnas förrän det ursprungliga certifikatet har installerats.

krypterad data

I alla fall bör du komma ihåg en sak om att kryptera och dekryptera filer i Windows , är att du alltid behöver krypteringscertifikat/nycklar. När du krypterar fil eller mapp(fil eller mapp) i Windows genereras krypteringsnycklar automatiskt och associeras med din användarkonto(användarkonto) .

Windows 7 och senare kommer du faktiskt att bli ombedd att göra en säkerhetskopia krypteringsnyckel(krypteringsnyckel) EFS-certifikat(EFS-certifikat) ).

säkerhetskopieringskrypteringsnyckel

Du måste göra detta omedelbart. Om du inte har dessa krypteringsnycklar kommer du inte att kunna dekryptera data. Tyvärr finns det ingen väg runt detta, eftersom krypteringen är mycket stark och inte lätt kan brytas.

Om du fortfarande kan komma åt datorn där data ursprungligen krypterades kan du prova att exportera certifikatet och sedan importera det till en annan dator.

Säkerhetskopiera EFS-certifikat

Det finns flera sätt att säkerhetskopiera filkrypteringscertifikat och jag kommer att nämna dem nedan. Det första sättet är att klicka Start” och(Starta och skriv) enter certifikat(certifikat) .

hantera användarcertifikat

Klick ” Hantering av användarcertifikat(Hantera användarcertifikat)” och detta öppnar certifikaten för den aktuella användaren. PÅ Windows 7 du kan också skriva certmgr.msc och tryck Stiga på för att öppna managern certifikat(certifikatansvarig) .

efs certifikat

expandera nu” Personlig(Personligt)” och tryck “Certifikat(Certifikat) » . Du bör se alla certifikat listade i den högra rutan. Det kan bara finnas ett, men om inte är du bara intresserad av certifikat som har Krypterat filsystem(Krypterande filsystem) listas under ” Avsedda mål(Avsedda ändamål) » .

(Högerklicka) Klicka på certifikatet högerklicka, välj ” Alla uppgifter(Alla uppgifter)” och klicka sedan på ” Exportera(Exportera) » .

exportcertifikat

Kommer öppna certifikatexportguiden(Certifikatexportguiden) , som du kommer till om du klickar på “Skapa säkerhetskopiera nu” (rekommenderas)( Säkerhetskopiera nu (rekommenderas)) när du uppmanas av Windows.

certifikatexportguiden

Välj på nästa skärm Ja, exportera privat nyckel(Ja, exportera den privata nyckeln) tillsammans med certifikatet. Om du inte har den privata nyckeln kommer du inte att kunna dekryptera någon av de krypterade filerna.

exportera privat nyckel

På nästa skärm måste du välja det format du vill använda för att exportera certifikatet. Dela personlig information(Personligt informationsutbyte) bör redan vara markerat och du kan lämna det med endast den första kryssrutan markerad.

certifikatformat

Eftersom det här certifikatet innehåller en privat nyckel måste du skydda det med ett lösenord. Markera rutan ” Lösenord(Lösenord)” och ange ett starkt lösenord.

certifikat lösenord

Klicka slutligen på ” Recension(Bläddra)” och välj platsen där du vill spara filen. Det rekommenderas starkt att inte spara filen på själva datorn. Om något händer med datorn kommer du att förlora nyckeln tillsammans med den.

Ge också din fil ett namn som är användbart för dig men som inte är uppenbart för andra vad det är. Till exempel inte ringa upp(t namn) dess nyckel EFS som jag gjorde nedan!(EFS)

efs nyckelexport

Klicka på “Nästa” och klicka sedan “Redo”(Avsluta) . din stängd krypteringsnyckel(krypteringsnyckel) sparas nu som en fil. Nu kan du ta det här fil och import(arkivera och importera) den till vilken annan dator som helst med Windows(Windows-maskin). Importera(Importera) är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att dubbelklicka på filen så öppnas den certifikatimportguide(Certifikatimportguiden) .

importcertifikat

När certifikatet har importerats kommer du att kunna dekryptera alla filer som har krypterats med det certifikatet. Som nämnts tidigare, om du försöker öppna krypterade filer men du inte har eller kan hitta certifikatet längre, är dessa filer i princip borta.

Vissa program hävdar att de kan dekryptera dina filer för ett anständigt pris, men de har aldrig fungerat för mig, så jag har inte listat någon av dem här. Om du har några frågor lämna gärna en kommentar. Njut av!

Försöker du öppna några filer på din dator som är krypterade? Windows kommer vanligtvis att ange krypterade fil- eller mappnamn med färgen grön istället för den vanliga svarta texten.

Notera: Om du läser det här inlägget och letar efter information om att dekryptera filer som krypterades av CryptoLocker, hjälper det inte. Du måste i stort sett betala lösensumman och hoppas att de faktiskt skickar krypteringsnycklarna till dig.


Vid kryptering av filer och mappar kommer Windows att använda ett självgenererat certifikat som innehåller nycklar som används för att kryptera och dekryptera data. När du öppnar krypterad data när du är inloggad på det användarkonto som genererade certifikatet, är dekrypteringsprocessen transparent och filerna öppnas normalt.

krypterade filer

Men om en annan användare eller ett annat system försöker komma åt samma datafiler eller om filerna flyttas till en annan plats, kan de inte öppnas om inte det ursprungliga certifikatet är installerat.

krypterad data

I båda fallen, en sak du måste komma ihåg om att kryptera och dekryptera filer i Windows är att du alltid behöver krypteringscertifikaten/nycklarna. När du krypterar en fil eller mapp i Windows skapas krypteringsnycklar automatiskt och kopplas till ditt användarkonto.

I Windows 7 och senare får du faktiskt en uppmaning som ber dig att säkerhetskopiera din krypteringsnyckel (EFS-certifikat).

säkerhetskopieringskrypteringsnyckel

Du bör definitivt göra detta omedelbart. Om du inte har dessa krypteringsnycklar kommer du inte att kunna dekryptera data. Tyvärr finns det ingen väg runt detta eftersom krypteringen är mycket stark och inte lätt kan brytas.

Om du fortfarande kan komma åt datorn där data ursprungligen krypterades kan du prova att exportera certifikatet och sedan importera det på en annan dator.

Säkerhetskopiera EFS-certifikat

Det finns ett par sätt att säkerhetskopiera filkrypteringscertifikat och jag kommer att nämna dem nedan. Det första sättet är att klicka på Start och skriva in certifikat.

hantera användarcertifikat

Klicka på Hantera användarcertifikat och detta öppnar certifikaten för den aktuella användaren. I Windows 7 kan du också skriva in certmgr.msc och tryck på Enter för att öppna certifikathanteraren.

efs-certifikat

utöka nu Personlig och klicka sedan på Certifikat. Du bör se alla certifikat i den högra rutan. Det kanske bara finns ett, men om inte är de enda certifikat du är intresserad av de som har Krypterar filsystem listade under Avsedda ändamål.

Högerklicka på certifikatet, välj Alla uppgifter och klicka sedan på Exportera.

exportcertifikat

Detta kommer att öppna Certifikatexportguidevilket är samma plats som du kommer till om du klickar på Säkerhetskopiera nu (rekommenderas) när du uppmanas av Windows.

certifikatexportguiden

På nästa skärm kommer du att vilja välja Ja, exportera den privata nyckeln tillsammans med certifikatet. Om du inte har den privata nyckeln kommer du inte att kunna dekryptera någon av de krypterade filerna.

exportera privat nyckel

På nästa skärm måste du välja det format du vill använda för att exportera certifikatet. Utbyte av personlig information bör redan vara markerad och du kan lämna den med bara den första rutan markerad.

certifikatformat

Eftersom detta certifikat innehåller en privat nyckel måste du skydda det med ett lösenord. Kontrollera Lösenord rutan och skriv in ett starkt lösenord.

certifikat lösenord

Klicka slutligen Bläddra och välj en plats där du vill spara filen. Det rekommenderas starkt att du inte sparar filen på själva datorn. Om något händer med datorn, tappar du nyckeln tillsammans med den.

Ge också din fil ett namn som är användbart för dig, men som inte är superuppenbart för andra vad det är. Till exempel, döp den inte till EFS-nyckel som jag gjorde nedan!

efs nyckelexport

Klicka på nästa och klicka sedan Avsluta. Din privata krypteringsnyckel är nu sparad som en fil. Du kan nu ta den här filen och importera den till vilken annan Windows-maskin som helst. Att importera är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att dubbelklicka på filen så öppnas den Certifikatimportguide.

importcertifikat

När du har importerat certifikatet kommer du att kunna dekryptera alla filer som krypterades med det certifikatet. Som tidigare nämnt, om du försöker öppna krypterade filer och du inte har eller kan hitta certifikatet längre, då är dessa filer i princip borta.

Vissa program säger att de kan dekryptera dina filer för ett dyrt pris, men de har aldrig fungerat för mig och det är därför jag inte har listat någon av dem här. Om du har några frågor, skriv gärna en kommentar. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button