Hur man ändrar filtypsikonen i Windows

Om din dator har en fil med ett okänt tillägg, Windows ge bara den här filen en gemensam filikon(filikon) . Om du arbetar i en företagsmiljö kan detta hända hela tiden med anpassad programvara(anpassad programvara) applikationer som använder proprietära format.

Även om du är det hemanvändare(hemanvändare), kanske värt tiden att byta standardikon(standardikon) tilldelad till ett textdokument eller till alla dokument PDF etc . Det här tipset är egentligen bara för anpassning extern(titta och känna) Windows efter din smak. .

Windows XP förändra ikon (symbol)filtyp(filtyp) var mycket enkel och kunde göras med Windows utforskaren(Windows utforskaren). Tyvärr i Windows 7(Windows 7) och Windows 8 denna process är svårare. Där måste du manuellt redigera registerposterna, vilket inte är särskilt roligt. Lyckligtvis finns det flera gratisprogram där ute som gör jobbet utan förvirring.

Ändra filtypsikon i Windows XP

Steg 1(Steg 1) : Öppna “Min dator”(Min dator) och gå till ” Verktyg”(Verktyg) och sedan “Mappegenskaper”(Mappalternativ) .

mappalternativ för verktyg

Steg 2(Steg 2) : Klicka på ” Filtyper(Filtyper)” och du kommer att se en lista över alla registrerade filtyper på din dator tillsammans med tillägg och en ikon.

mappegenskaper

Steg 3(Steg 3) : Scrolla ner till filtillägg,(filtillägg) som du vill ändra ikonen för och välj sedan den i listan. Tryck sedan på knappen ” Dessutom(Avancerat)” längst ned i dialogrutan.

ändra filtyp

Steg 4(Steg 4) : Tryck på knappen Byta ikon”(Ändra ikon) i det övre högra hörnet och välj ikon för att ersätta(ersättningsikon) .

Så här enkelt är det att ändra ikonen för filtyp(filtyp) till Windows XP och Windows Vista(Windows XP och Windows Vista) . Nu ska vi prata om Windows 7 och Windows 8 .

Ändra filtypsikon(Ändra filtypsikon) i Windows 7/8

För Windows 7 och senare finns det flera gratisverktyg som kan ändra filikoner utan att behöva pilla med registret. Jag ska nämna två som jag har använt och de fungerar bra.

Typer

Typer är ett väldigt enkelt program som bara gör en sak. Det skulle vara trevligt om programmet var en fristående körbar fil som inte krävde installation, men det är tyvärr inte fallet. I alla fall(I alla fall) När du har installerat och kört det kommer du att få ett fönster med alla för närvarande registrerade filtyper i systemet och deras ikoner.

typ program

I mitt exempel vill jag ändra mig standardikon(standardikon) för textfiler, så jag scrollade ner till tillägget TXT och valde det. (TEXT)Klick(Klicka) på kugghjulsikonen högst upp för att öppna egenskapsfönstret.

typklass

På fliken ” Klass(Klass)” kan du se sökvägen till tillhörande program för detta filtyp(filtyp) . I detta fall Anteckningsbok(Anteckningar) öppnar filer som standard TEXT. Du kan faktiskt ändra dig standardprogram(standardprogram) här om du vill, men du kan också göra det via dirigent(Utforskare).

typer ikonfliken

Fliken vi är intresserade av är ikon . Som standard lagras ikonerna i imageres.dll fil,(imageres.dll-fil) lagrad i SYSTEM32-katalogen(katalogen SYSTEM32). Detta DLL-fil(DLL-fil) innehåller många standardsystemikoner(standardsystem) som används i systemet.

Om du inte hittade några användbara ikoner här kan du läsa mitt tidigare inlägg om att extrahera ikoner från EXE- och DLL-filer(EXE- och DLL-filer) eller hur du tar dina egna bilder och konverterar dem till ikoner. om du har eget märke(anpassad ikon), kan du klicka på den lilla gula mappknapp och gå(mappknapp och bläddra) till ikonen du vill använda.

Bara(Helt enkelt) välj ikonen och stäng sedan egenskapsfönstret. Du kommer också att se ikonändring(ikonändring) i området rubrik(huvudområde) högst upp i egenskapsfönstret.

ändra filtypsikon

Som du kan se ovan har jag ändrat ikonen för typen TXT-fil(TXT-fil) till en annan, och nu kommer denna ikon att visas var som helst Windows visar det i operativ system(operativ system) .

FilesTypesMan

Det andra programmet som jag verkligen gillar är från Nirsoft , mitt favoritföretag när det kommer till gratis verktyg. Programmet heter FileTypesMan , och det är bättre än Types eftersom det inte behöver installeras på systemet.

filskrivare

När du har startat den kan du scrolla ner till filtillägg,(filtillägg) du letar efter med den första kolumnen ( Förlängning(Förlängning) ). I mitt exempel hittade jag tillägget igen .TXT-fil,(.TXT-fil) och längst ner kan du se de olika aktiviteterna som är kopplade till detta tillägg. Detta är samma som ” Åtgärder” i “Typer”.(Åtgärder)

När du dubbelklickar på en post får du popup-dialogruta(popup-dialogruta) med en hel uppsättning egenskaper och inställningar.

ändra filtyp

Klicka på den lilla knappen bredvid ikonen standard(Standardikon) och välj ikonfil(ikonfil) . Du kan också konfigurera många avancerade alternativ för att visa/dölja olika alternativ relaterade till filtillägg(filtillägg) . Om du jobbar mycket med filer av en viss typ(filtyp) och vill ha en bättre än standardikonen är dessa två program de bästa alternativen.

Det är ungefär det. Om du har några frågor eller problem med att uppdatera ikonen för filtyp(filtyp), låt oss veta i kommentarerna. Njut av!

Om du har en fil på din dator med ett tillägg som inte går att känna igen, kommer Windows helt enkelt att tilldela den filen till en generisk filikon. Om du arbetar i en företagsmiljö kan detta hända hela tiden med anpassade programvaror som använder proprietära format.

Även om du är en hemanvändare kan det vara värt din tid att ändra standardikonen som är tilldelad för ett textdokument eller för alla PDF-dokument, etc. Det här tipset är egentligen bara för att anpassa utseendet och känslan av Windows efter dina önskemål.

I Windows XP var det mycket enkelt att ändra en filtypsikon och kunde göras via Utforskaren i Windows. Tyvärr är processen mer komplicerad i Windows 7 och Windows 8. Där måste du manuellt redigera registerposter, vilket inte är kul. Tack och lov finns det ett par gratisprogram där ute som får jobbet gjort utan all röran.

generiska ikoner

Ändra filtypsikon i Windows XP

Steg 1: öppna Min dator och gå till Verktyg och då Mappalternativ.

alternativ för verktygsmapp

Steg 2: Klicka på Filtyper och du kommer att se en lista över alla registrerade filtyper på din dator tillsammans med tilläggen och ikonen.

mappalternativ

Steg 3: Rulla ned till filtillägget du vill ändra ikonen för och välj den sedan i listan. Efter det klickar du på Avancerad knappen längst ned i dialogrutan.

redigera filtyp

Steg 4: Klicka på Byta ikon knappen längst upp till höger och välj din ersättningsikon.

Så enkelt är det att ändra ikonen för en filtyp i Windows XP och Windows Vista. Låt oss nu prata om Windows 7 och Windows 8.

Ändra filtypsikon i Windows 7/8

För Windows 7 och högre finns det ett par gratisprogram som kan ändra filikonerna åt dig utan att behöva stöka runt i registret. Jag ska nämna två som jag har använt och som fungerar bra.

typer

Typer är en väldigt enkel app som bara gör en sak. Det hade varit trevligt om programmet var en fristående körbar fil som inte krävde en installation, men det är det tyvärr inte. Hur som helst, när du väl har installerat det och kört det får du en ruta med alla för närvarande registrerade filtyper på systemet och deras ikoner.

typer av program

I mitt exempel vill jag ändra standardikonen för textfiler, så jag scrollade ner till Text tillägg och valde det. Klicka på kugghjulsikonen högst upp så kommer egenskapsrutan upp.

typer klass

klass fliken kan du se sökvägen till det associerade programmet för den filtypen. I det här fallet öppnar Notepad TXT-filer som standard. Du kan faktiskt ändra standardprogrammet här om du vill, men du kan också göra det via Explorer.

typer ikonfliken

Fliken vi är intresserade av är ikon. Som standard visar den dig ikonerna lagrade i filen imageres.dll lagrad i SYSTEM32-katalogen. Den här DLL-filen innehåller många av de standardsystemikoner som används på systemet.

Om du inte hittar någon användbar ikon här kan du läsa mitt tidigare inlägg om att extrahera ikoner från EXE- och DLL-filer eller ta dina egna bilder och konvertera dem till ikoner. När du har en anpassad ikon kan du klicka på den lilla gula mappknappen och bläddra till ikonen du vill använda.

Välj helt enkelt ikonen och stäng sedan egenskapsfönstret. Du kommer också att se ikonen ändras i rubrikområdet längst upp i egenskapsfönstret.

ändra filtypsikon

Som du kan se ovan ändrade jag ikonen för TXT-filtypen till något annat och nu kommer den ikonen att dyka upp varhelst Windows visar den i operativsystemet.

FilesTypesMan

Det andra programmet jag verkligen gillar är från Nirsoft, mitt favoritföretag när det kommer till gratisverktyg. Programmet heter FileTypesMan och det är bättre än Types eftersom det inte kräver någon installation på systemet.

filtypsman

När du har kört det kan du rulla ner till filtillägget du letar efter med den första kolumnen (Förlängning). I mitt exempel hittade jag återigen filtillägget .TXT och längst ner kan du se de olika åtgärderna som är associerade med det tillägget. Detta är samma som Åtgärder fliken i Typer.

När du dubbelklickar på posten får du en popup-dialog med en hel massa egenskaper och inställningar.

redigera filtyp

Klicka på den lilla knappen bredvid Standardikon och välj din ikonfil. Du kan också konfigurera ett gäng avancerade alternativ för att visa/dölja olika inställningar relaterade till filtillägget. Om du arbetar mycket med en viss filtyp och vill ha en bättre ikon än standarden är dessa två program de bästa alternativen.

Det är ungefär det. Om du har några frågor eller problem med att uppdatera ikonen för en filtyp, låt oss veta i kommentarerna. Njut av!