Hur man ändrar DNS-server i Windows

Normalt använder vi DNS-servrarna som tilldelats av routern via DHCP-servern, eftersom vi i själva routern kan definiera om vi vill använda DNS från vår operatör, eller andra som Google, Cloudflare, Quad9, etc. . Om du vill konfigurera specifika DNS-servrar på en specifik Windows 10-dator, för att inte röra routerns konfiguration eller vara beroende av dess konfiguration, måste du utföra följande steg.

Anledningarna till att en användare kan vilja byta DNS-servrar på sin dator kan vara flera, kom ihåg att när vår ISP förser oss med en router så är den förinställd att skaffa DNS-servrarna via operatörens eget nätverk. På senare tid har vi sett internetleverantörer blockera möjligheten att byta DNS-servrar på routern, vilket gör att användare måste ändra dem direkt på enheten. Detta händer bara om vi måste konfigurera vår utrustning för att skicka IP:n genom DHCP-servern, eftersom det är då vår ISP:s router tillhandahåller all data, inklusive DNS-servrarna. Av dessa skäl, bland många andra, rekommenderar vi att du alltid byter ut din operatörs router mot den du köpt.

Sedan kommer vi att göra en guide med några väldigt enkla steg så att du kan ändra DNS i dina Windows-operativsystem. Observera att du kan sätta de DNS-servrar du vill ha, de vanligaste är att sätta de från Google som är: 8.8.8.8 och 8.8.4.4, även om de av Cloudflare som är 1.1.1.1 och 1.0.0.1 också fungerar mycket bra. Vi rekommenderar att du läser vår lista över bästa dns-servrar utan loggpolicy .

Hur kan vi ändra DNS-servern i Windows 10

I Windows 10 har vi flera alternativ för att ändra DNS, det första vi måste göra är att komma åt direkt till » Kontrollpanel med Windows egen sökmotor. Väl inne måste vi gå in” Nätverks-och delningscenter “, då måste vi gå till “Ändra adapterinställningar”. Vi kan göra alla dessa steg direkt genom att skriva kommandot » ncpa.cpl i Windows sökfält och fönstret för nätverksanslutningar öppnas automatiskt.

När vi väl är i nätverksanslutningsfönstret måste vi kontrollera vilken nätverksanslutning vi har aktiverat, om vi använder ett Wi-Fi-nätverk kommer det att vara det som sätter Wi-Fi, ett snabbt sätt att se det är att titta på den som är färgad blå, de oanvända blir gråa och den kopplas ur. När vi väl vet vilken anslutning som är aktiv måste vi välja den med musen och klicka med höger musknapp och välj alternativet som anger egenskaperna.

Nu måste vi välja avsnittet som heter “Internet Protocol version 4″ och klicka på egenskaper, sedan måste vi markera alternativet som säger ” använd följande DNS-serveradresser “, och vi kommer att tillåtas att ange den föredragna och alternativa DNS-servern. Vi behöver bara skriva olika DNS-server som föredragen och alternativ. Skillnaden mellan de två är att det föredragna kommer att ha företräde, och alternativet kommer endast att användas om det första misslyckas.

Slutligen, när DNS-servrarna har angetts, klicka bara på “Acceptera”. Med detta skulle vi redan ha andra DNS-servrar konfigurerade på den här datorn.

Som du kan se med kommandogenvägen ncpa.cpl det är ett snabbt sätt att komma åt nätverksegenskaper direkt. Det snabba sättet att byta DNS-server är att använda den populära PowerShell. I RedesZone har vi en Komplett handledning om hur du ändrar DNS-server i Windows 10 med PowerShell .

Relaterade Artiklar

Back to top button