Hur man aktiverar virtualisering i BIOS för Intel och AMD

Du kan ha stött på ett fel när du använder en virtuell maskin på din dator relaterat till virtualisering. Vad är virtualisering? Finns det på din dator? Hur sätter du på den? Hitta svar på dessa frågor och mer nedan, oavsett om du använder ett system Intel eller AMD .

Vad är hårdvaruvirtualisering?

Det finns en god chans att du vet att du behöver virtualisering men inte vet vad det är. Som du kanske misstänker har detta att göra med virtuella maskiner. I huvudsak tillåter hårdvaruvirtualisering din fysiska CPU(CPU) representerar sig själv som flera virtuella CPU(CPU) .

Detta är viktigt för fullständig kompatibilitet av virtuella maskiner med gästoperativsystemet när de delar resurser med värdoperativsystemet. Det finns många tekniska skäl till varför du skulle vilja ha dessa isolerade virtuella processorer(CPU) . Men för den här artikeln är allt du behöver veta att virtualisering gör att virtuella maskiner och vissa andra typer av applikationer fungerar bra.

Vilka är märkena Intel(Är Intel) och AMD in virtualiseringsområden(Virtualisering varumärkesnamn) ?

Två huvudmärken PC-processorer är (CPU)Intel och AMD. Din dator har nästan säkert ett av dessa två märken av processorer. Båda företagen bygger sin processorer(CPU) baserat på den så kallade instruktionsuppsättningen x86. Med andra ord kan de köra och förstå samma kod.

I alla fall, Intel och AMD har också sina egna interna funktioner CPU(CPU) som uttryckligen måste stödjas av programvaran. När det gäller hårdvaruvirtualisering, tekniken Intel känd som Intel VT eller VT-x . AMD å andra sidan, kallar helt enkelt sin version AMD-V . Så det här är villkoren du bör leta efter när du vill aktivera virtualisering på din dator.

Hur man kontrollerar om det är aktiverat virtualisering(Virtualisering)

Innan vi går vidare till hur man aktiverar eller inaktiverar virtualisering är det värt att veta hur man kontrollerar om den här funktionen för närvarande är aktiv och om din dator stöder den. CPU .(CPU)

Windows följ dessa steg för att kontrollera om virtualisering är aktiverad:

 1. Klick ctrl + Flytta + Esc att öppna Aktivitetshanteraren(Aktivitetshanteraren).

 1. Gå till fliken prestanda(Fliken Prestanda) om den inte redan är vald.
 2. Välj CPU(CPU) på den vänstra panelen.

 1. Hitta en post virtualisering(Virtualisering) i den högra rutan under cpu prestanda graf(CPU-prestandadiagram) .

Om posten säger Enabled, behöver du inte göra något annat. Din dator stöder virtualisering och den är redan aktiverad. Men om det inte indikerar att det är aktiverat måste vi kontrollera om din CPU(CPU) är utrustad med hårdvaruvirtualisering.

Det enklaste sättet att göra detta är att använda appen CPU-Z . Nördar har använt denna app i flera år för att få snabb, korrekt information om processor(CPU) på datorn.

 1. Ladda ner och installera CPU-Z.
 2. Springa CPU-Z(CPU Z)
 3. CPU-fliken(CPU-fliken) kontrollsektion Instruktioner för (Instruktioner)VT-X eller AMD-V .

Om virtualiseringsinstruktionerna är listade i CPU-Z , då har din processor den här funktionen. Det betyder att du måste aktivera den i menyn BIOS eller UEFI.

Hur man slår på den virtualisering(Virtualisering) in BIOS eller UEFI

Efter att ha fastställt att virtualisering inte är aktiverad på din dator, men din processor stöder det, är nästa steg att växla växeln och aktivera den.

Det är här det blir lite knepigt eftersom switchen för virtualisering finns i din BIOS- eller UEFI-meny. (BIOS eller UEFI) Det här är de två typerna av firmware som din dator kan använda, och UEFI är en modernare standard.

I vilket fall som helst måste du komma in i din firmware genom att starta om din dator och aktivera menyn BIOS eller UEFI. Annorlunda(Olika) moderkortsleverantörer har olika sätt att göra detta på, men om du behöver hjälp, gå till Så här anger du BIOS i Windows 10 och äldre versioner.

Efter att du lyckats logga in BIOS måste du hitta rätt inställning för ditt system för att aktivera virtualisering i BIOS . Bland utvecklare BIOS/UEFI det finns ingen standardterminologi för en sådan inställning. Så du kanske måste använda din fantasi om formuleringen de väljer är lite otydlig. Ovanstående skärmdump var under ” Dessutom(Avancerat)” och ” CPU-konfiguration(CPU Configuration) “, och parametern hette ” Intel Virtualization Technology(Intel Virtualization Technology) » .

Skärmdumpen nedan visar en bärbar dator Gigabyte Aorus baserad på Intel-processorer, men den allmänna idén är densamma oavsett moderkortsmärke eller processor(CPU) .

Vi hittade virtualiseringsinställningar i Avancerade chipsetfunktioner . Även om det gäller just den här datorn, VT-x det fanns ingen tumlare. Istället hittade vi bara en switch för VT-d. VT-d är en virtualiseringsunderteknik som handlar om virtualisering av in-/utgångsenheter (I/O) snarare än processorer(CPU) . ändå(Icke desto mindre) måste du aktivera alla virtualiseringsfunktioner som ditt system stöder.

Finns det en motsats sida (Nackdelen)aktivera virtualisering(Aktivera virtualisering) ?

Du kanske undrar, om virtualisering är så användbart, varför är den inaktiverad som standard? Svaret är något komplicerat, men det finns vissa omständigheter under vilka den här funktionen kan försämra prestandan. Detta liknar hur inaktivering av hyperthreading kan förbättra hur din dator kör vissa program.

I praktiken är det osannolikt att du märker någon prestandaförändring på ett modernt system. Såvida du inte kör ett benchmark CPU(CPU) en efter en och se olika resultat varje gång, dvs. I vilket fall som helst, om du behöver köra programvara som inte fungerar bra med hårdvaruvirtualisering, kan du helt enkelt vända på stegen ovan och inaktivera den igen.

Du kan ha stött på ett fel när du använder en virtuell maskin på din dator som är relaterad till virtualisering. Vad är virtualisering? Har din dator det? Hur sätter du på den? Hitta svaren på dessa och fler frågor nedan, oavsett om du använder ett Intel- eller AMD-system.

Vad är hårdvaruvirtualisering?

Det finns en god chans att du vet att du behöver virtualisering men inte vet vad det är. Som du kanske misstänker är det relaterat till virtuella maskiner. I själva verket tillåter hårdvaruvirtualisering din fysiska processor att presentera sig som flera virtuella processorer.

Detta är viktigt för att virtuella maskiner ska vara sömlöst kompatibla med gästoperativsystemet samtidigt som de delar resurser med värdoperativsystemet. Det finns många tekniska skäl till varför du skulle vilja ha dessa isolerade virtuella processorer. Ändå, för den här artikeln, är allt du behöver veta att virtualisering gör att virtuella maskiner och några andra typer av applikationer fungerar bra.

Vad är Intels och AMDs virtualiseringsvarumärken?

De två stora PC CPU-märkena är Intel och AMD. Din dator har nästan säkert ett av dessa två märken av processorer inuti. Båda företagen bygger sina processorer baserat på något som kallas x86-instruktionsuppsättningen. Med andra ord kan de både köra och förstå samma kod.

Men Intel och AMD har också sina interna CPU-funktioner, som måste stödjas uttryckligen av programvara. När det gäller hårdvaruvirtualisering är Intels teknologi känd som Intel VT eller VT-x. AMD, å andra sidan, kallar helt enkelt sin version AMD-V. Så det här är termerna du bör leta efter när du vill aktivera virtualisering på din dator.

Hur man kontrollerar om virtualisering är aktiverad

Innan vi går in på hur man slår på eller av virtualisering är det värt att lära sig hur man kontrollerar om funktionen för närvarande är aktiv eller om din CPU stöder den i första hand.

I Windows, följ stegen nedan för att kontrollera om virtualisering är aktiverad:

 1. Tryck ctrl + Flytta + Esc att öppna Aktivitetshanteraren.

 1. Byt till fliken prestandaom det inte redan har valts.
 2. Välj CPU i den vänstra rutan.

 1. leta efter virtualisering post i den högra rutan, under CPU-prestandadiagram.

Om posten säger “Aktiverad” behöver du inte göra något mer. Din dator stöder både virtualisering och den är redan aktiverad. Men om det inte indikerar att det är aktiverat måste vi kontrollera om din CPU överhuvudtaget är utrustad med hårdvaruvirtualisering.

Det enklaste sättet att göra detta är att använda CPU-Z-appen. Det är ett program som datornördar har använt i flera år för att få snabb och korrekt information om processorn i en dator.

 1. Ladda ner och installera CPU-Z.
 2. Springa CPU-Z
 3. Under CPU-flikenkontrollera instruktioner avsnitt för VT-X eller AMD-V.

Om virtualiseringsinstruktioner listas i CPU-Z, så har din CPU funktionen. Det betyder att du måste aktivera den i din BIOS- eller UEFI-meny.

Hur man aktiverar virtualisering i BIOS eller UEFI

Efter att ha fastställt att virtualisering inte är aktiverad på din dator, men din CPU stöder det, är nästa steg att vända omkopplaren och aktivera den.

Det är här det blir lite knepigt eftersom växlingen för virtualisering finns i din BIOS- eller UEFI-meny. Det här är de två typerna av firmware som din dator kan använda, där UEFI är den modernare standarden.

Hur som helst måste du komma in i din firmware genom att starta om datorn och aktivera BIOS- eller UEFI-menyn. Olika moderkortsleverantörer har olika sätt att göra detta, men om du behöver hjälp gå över till Hur man anger BIOS i Windows 10 och äldre versioner.

När du lyckas komma in i ditt BIOS måste du hitta rätt inställning för ditt system för att aktivera virtualisering i BIOS. Det finns ingen standardterminologi bland BIOS/UEFI-utvecklare för en sådan inställning. Därför kan du behöva använda din fantasi om deras valda formulering är lite oklar. Ovanstående skärmdump var under Avancerad och CPU-konfiguration och inställningen kallades Intel Virtualization Technology.

Skärmdumpen nedan är från en Intel-baserad Gigabyte Aorus-laptop, men den allmänna idén är densamma oavsett moderkort eller CPU-märke.

Vi hittade virtualiseringsinställningar under Advanced Chipset Features. Även om VT-x inte hade någon växel i fallet med denna specifika dator. Istället hittade vi bara en switch för VT-d. VT-d är en virtualiseringsunderteknik som hanterar virtualisering av IO-enheter (input-output), inte CPU:er. Icke desto mindre bör du aktivera alla virtualiseringsfunktioner som ditt system stöder.

Finns det en nackdel med att aktivera virtualisering?

Du kanske undrar om virtualisering är så användbart, varför är det avstängt som standard? Svaret är något komplicerat, men det finns vissa omständigheter där funktionen kan skada prestandan. Detta liknar hur att stänga av hyperthreading kan få en dator att prestera bättre med vissa program.

I praktiken är det osannolikt att du kommer att märka någon prestandaförändring på ett modernt system. Såvida du inte kör ett CPU-riktmärke rygg mot rygg och olika poäng varje gång, se det. Oavsett, om du måste köra programvara som inte fungerar bra med hårdvaruvirtualisering, är det enkelt att vända på stegen ovan och helt enkelt stänga av den igen.