Hur man aktiverar fildelning (Samba) och ställer in arbetsgrupp på Ubuntu Linux

Windows-datorer och -enheter(Windows) kan ansluta och dela filer och mappar med hjälp av nätverksresurser. Men om du också använder ubuntu linux på några av deras datorer, nätverksdelning mellan dem och Windows är inte enkelt. För att ansluta dina datorer ubuntu linux till datorer Windows och dela filer och mappar måste du göra ett antal inställningar. Det första är att aktivera fildelning med protokoll Samba . Du måste också ändra den arbetsgrupp som används av din PC med Ubuntu Linux.(Ubuntu Linux-datorer) så att alla dina datorer tillhör samma arbetsgrupp. I den här guiden visar vi dig hur du aktiverar fildelning och sedan ställer in och ändrar en arbetsgrupp på en Ubuntu PC:

NOTERA.(OBS:) Vi skapade den här artikeln med Ubuntu 20.04 LTS.

Hur man aktiverar fildelning (install Samba ) i ubuntu linux

Bytestjänst eller Samba inte inställt som standard ubuntu linux . Installationsprocess Samba varierar i komplexitet beroende på vilken metod du föredrar att använda. Här är det enklaste och enklaste sättet att installera Samba :

Först och främst, öppna Terminal(Terminal) samtidigt som du trycker på CTRL+ALT+T på tangentbordet.

Terminal i Ubuntu Linux

I fönstret terminal(Terminal) kör följande kommando: sudo apt uppdatering . Detta kommando laddar ner paketinformation från alla källor som är konfigurerade på din Ubuntu-dator. Med andra ord, den laddar ner data från Internet om uppdaterade versioner av mjukvarupaket eller deras beroenden. Efter att ha kört detta kommando kan du bli ombedd att ange användarens lösenord.

Kör sudo apt update på Ubuntu Linux

Kör sudo apt update in ubuntu linux

Kör sedan kommandot sudo apt installera samba . Detta kommando anger ubuntu linux ladda ner och installera alla mjukvarupaket som krävs för att utbytestjänsten ska fungera Samba på din dator. (Samba)Vänta(Vänta) medan kommandot gör sitt, och om du ombeds bekräfta att du vill installera ett visst paket, acceptera det genom att skriva Y (Ja)(Y (Ja)) och tryck på Stiga på på tangentbordet.

Kör sudo apt install samba på Ubuntu Linux

Kör sudo apt install samba in ubuntu linux

När installationen är klar Samba ska köras på din dator med ubuntu linux . Men för att se till att allt är i sin ordning kan du starta om datorn innan du går vidare till nästa del av den här guiden.

Hur man delar mappar på en dator med ubuntu linux

Efter lansering Samba du kan enkelt dela mappar. För att göra detta, öppna först Filer .

Öppna filer i Ubuntu Linux

Öppna filer i Ubuntu Linux

Navigera sedan till mappen du vill dela online och högerklicka på den för att öppna snabbmenyn. Välj från menyn Egenskaper(Egenskaper) .

Öppna mappegenskaper i Ubuntu Linux

Öppnar mappegenskaper i ubuntu linux

I fönstret ” Egenskaper(Egenskaper) » välj nätverksandel(Lokal nätverksdelning) och markera “Öppna dela den här mappen.(“Dela den här mappen.”)

Dela den här mappen på det lokala nätverket

Dela den här mappen till lokalt nätverk(Lokal nätverksdelning)

Förändra aktienamn(Dela namn) och lägg till kommentar(Kommentera) om du vill. Markera eller avmarkera sedan också “Tillåt andra att skapa och ta bort filer i den här mappen”(“Tillåt andra att skapa och ta bort filer i den här mappen”) och “Gäståtkomst (för personer utan ett användarkonto”)(“Gäståtkomst (för personer utan användarkonto”) beroende på hur du vill ge andra nätverksanvändare åtkomst till din delade mapp.

Konfigurera mappdelning i Ubuntu Linux

Ställer in mappdelning i ubuntu linux

När du är klar klickar du på ” Skapa en delad(Skapa dela) resurs” för att börja dela den här mappen på ditt nätverk, inklusive alla datorer Windows och enheter som är anslutna till den.

Hur man installerar en Ubuntu-arbetsgrupp

I de flesta fall behöver du inte ändra arbetsgruppens namn eftersom standard är ubuntu , Windows och Mac OS har samma arbetsgruppsnamn, vilket faktiskt är ARBETSGRUPP . Men om du behöver ändra det, följ stegen nedan.

Öppna fönstret terminal ( (terminal)CTRL+ALT+T) och kör följande kommando: sudo gedit /etc/samba/smb.conf . Klicka sedan Stiga på . Om du inte tidigare har använt Terminal(Terminal) i denna session, ubuntu kommer att be dig ange lösenordet till ditt användarkonto.

Kör sudo gedit /etc/samba/smb.conf på Ubuntu Linux

Kör sudo gedit /etc/samba/smb.conf in ubuntu linux

Sedan Samba konfigurationsfil(Samba-konfigurationsfil) öppnas i ett fönster gedit . Bläddra om det behövs(Bläddra) nedåt tills du hittar arbetsgruppsraden under ” Globala inställningar(Globala inställningar).

Ubuntu Workgroup Setup

Ubuntu Workgroup Setup

Ändra värdet arbetsgrupp(arbetsgrupp) Ubuntu för att matcha namnet på den arbetsgrupp du vill lägga till din dator till ubuntu . Klicka sedan ” Spara(Spara)” och starta om ubuntu för att se till att de nya inställningarna tillämpas.

Spara för att tillämpa Ubuntu Workgroup Change

spara(Spara) för att tillämpa arbetsgruppsändringen ubuntu

NOTERA.(OBS:) Om du har ett nätverk som innehåller datorer Windows måste du se till att arbetsgruppen är konfigurerad på samma sätt som på dina datorer ubuntu . Gör detta om du vill ha din datorer med (PC)ubuntu gick med i din arbetsgrupp Windows . För att lära dig hur du gör detta, kolla in den här guiden: Windows 10-arbetsgruppen och hur du ändrar den).

Du(Är) dela mappar mellan ubuntu och Windows ?

Du kan aktivera delning i ubuntu (eller vilken dator som helst med linux ) och konfigurera den för att gå med i en arbetsgrupp Windows att vara synlig på samma nätverk och dela filer, mappar och skrivare. Om du vill lära dig mer om hur du ställer in andra datorer på det lokala nätverket eller hur du använder nätverksfunktionerna mellan linux och Windows kolla in artiklarna nedan.

Windows-datorer och -enheter kan sammankoppla och dela filer och mappar mellan dem med hjälp av nätverksresurser. Men om du också använder Ubuntu Linux på några av dina datorer är nätverksdelning mellan dem och Windows inte okomplicerat. För att ansluta dina Ubuntu Linux-datorer till Windows-datorer och dela filer och mappar måste du göra en rad inställningar. Den första är att aktivera fildelning med Samba-protokollet. Du måste också ändra arbetsgruppen som används av dina Ubuntu Linux-datorer så att alla dina datorer tillhör samma arbetsgrupp. I den här handledningen kommer vi att visa hur man aktiverar fildelning och sedan hur man konfigurerar och ändrar arbetsgruppen på en Ubuntu PC:

NOTERA: Vi skapade den här artikeln med Ubuntu 20.04 LTS.

Hur man aktiverar fildelning (installera Samba) i Ubuntu Linux

Delningstjänsten eller är inte installerad som standard i Ubuntu Linux. Installationsprocessen för Samba varierar i komplexitet, beroende på vilken metod du föredrar att använda. Här är det enklaste och enklaste sättet att installera Samba:

Först av allt, öppna genom att samtidigt trycka på tangentbordet.

Terminal i Ubuntu Linux

Terminal i Ubuntu Linux

Kör det här kommandot i fönstret: . Detta kommando laddar ner paketinformation från alla källor som är konfigurerade på din Ubuntu-dator. Med andra ord, den laddar ner data från internet om uppdaterade versioner av mjukvarupaket eller deras beroenden. När du har kört det här kommandot kan du bli ombedd att ange ditt användarlösenord.

Kör sudo apt-uppdatering i Ubuntu Linux

Kör sudo apt-uppdatering i Ubuntu Linux

Kör sedan kommandot . Det här kommandot talar om för Ubuntu Linux att ladda ner och installera alla mjukvarupaket som krävs för – delningstjänsten – att köras på din dator. Vänta tills kommandot gör sitt och, om du blir ombedd att bekräfta att du vill installera ett visst paket, acceptera genom att gå in och trycka på ditt tangentbord.

Kör sudo apt install samba i Ubuntu Linux

Kör sudo apt install samba i Ubuntu Linux

När installationen är klar bör den köras på din Ubuntu Linux-maskin. Men bara för att se till att allt är OK, kanske du vill starta om din dator innan du går vidare till nästa del av denna handledning.

Hur man delar mappar på en Ubuntu Linux-dator

När den körs kan du enkelt dela mappar. För att göra det, öppna först .

Öppna filer i Ubuntu Linux

Öppna filer i Ubuntu Linux

Gå sedan till mappen som du vill dela på nätverket och högerklicka på den för att öppna en kontextmeny. Välj på menyn.

Öppna egenskaper för en mapp i Ubuntu Linux

Öppna egenskaper för en mapp i Ubuntu Linux

I fönstret, välj och kontrollera inställningen som kallas

Dela den här mappen i Local Network Share

Dela den här mappen i Local Network Share

Ändra och lägg till en om du vill. Välj sedan eller avmarkera inställningarna och enligt hur du vill ge andra nätverksanvändare åtkomst till din delade mapp.

Konfigurera hur mappen delas i Ubuntu Linux

Konfigurera hur mappen delas i Ubuntu Linux

När du är klar klickar du på knappen för att börja dela den mappen med ditt nätverk, inklusive alla Windows-datorer och enheter som är anslutna till den.

Hur man ställer in Ubuntu-arbetsgruppen

I de flesta fall behöver du inte ändra arbetsgruppens namn eftersom Ubuntu, Windows och Mac OS som standard har samma arbetsgruppsnamn, vilket faktiskt är . Men om du måste ändra det, följ nästa steg.

Öppna ett fönster (, och kör följande kommando: . Tryck sedan på . Om du inte tidigare har använt den här sessionen, bör Ubuntu be dig att skriva in lösenordet för ditt användarkonto.

Kör sudo gedit /etc/samba/smb.conf i Ubuntu Linux

Kör sudo gedit /etc/samba/smb.conf i Ubuntu Linux

Därefter öppnas den i ett fönster. Scrolla nedåt, om det behövs, tills du hittar arbetsgruppsraden i avsnittet.

Ubuntu arbetsgruppsinställningar

Ubuntu arbetsgruppsinställningar

Ändra Ubuntu-värdet så att det matchar namnet på den arbetsgrupp du vill lägga till din Ubuntu-dator till. Klicka sedan på och starta om Ubuntu för att se till att de nya inställningarna tillämpas.

Spara för att tillämpa Ubuntu-arbetsgruppsändringen

Spara för att tillämpa Ubuntu-arbetsgruppsändringen

NOTERA: Om du har ett nätverk som inkluderar Windows-datorer måste du se till att arbetsgruppen är inställd på samma sätt som på dina Ubuntu-datorer. Gör det om du vill att dina Ubuntu-datorer ska gå med i din Windows-arbetsgrupp. För att lära dig hur du gör detta, kolla in den här handledningen: Windows 10-arbetsgruppen och hur du ändrar den.

Delar du mappar mellan Ubuntu och Windows?

Du kan aktivera delning i Ubuntu (eller vilken Linux-dator som helst) och konfigurera den för att gå med i en Windows-arbetsgrupp för att vara synlig på samma nätverk och dela filer, mappar och skrivare. Om du vill veta mer om hur du ställer in andra datorer i ett lokalt nätverk eller hur du använder nätverksfunktionerna mellan Linux och Windows, kolla in artiklarna nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button