Hur man aktiverar DNS över HTTPS i Firefox

DNS genom HTTPS är ett av de bästa nya internetprotokollen utformade för att förbättra vår säkerhet när du surfar på webben. Den krypterar förfrågningar DNS och hjälper till att förhindra tredje part från att spåra dina onlineaktiviteter. I framtiden kommer förmodligen alla respekterade webbläsare att inkludera DNS genom HTTPS som standard, men så är inte fallet nu. Om du använder Mozilla Firefox och vill aktivera DNS genom HTTPS så här gör du det Windows PC och smartphone(PC och Android-smarttelefon) eller Android-surfplatta:

NOTERA.(OBS:) I den här guiden kommer vi att visa dig hur du aktiverar DNS genom HTTPS i Firefox för Windows och Android(Windows och Android). Tyvärr är den här funktionen ännu inte tillgänglig på iPhone. Dessutom, om du inte vet vad DNS genom HTTPS läs: Vad är DNS genom HTTPS eller DNS säker sökning(HTTPS eller Secure DNS-uppslagningar) ? Lämna in den Google Chrome !.

Hur man slår på den DNS genom HTTPS i Firefox för Windows

Sätta på DNS genom HTTPS i Firefox lättare än du kanske förväntar dig. Öppna Firefox(Öppna Firefox) på en Windows 10-dator och tryck(PC och klicka) eller tryck på den menyknappar(menyknapp) . Du hittar den i det övre högra hörnet Firefox.

Klicka eller tryck på i menyn alternativ(alternativ) .

Tab « alternativ(Alternativ) » laddas. Skrolla(Bläddra) ner till slutet, där du bör hitta ” Nätverksinställningar”(Nätverksinställningar) . Den har en knapp inställningar(Inställningar) »: Klicka eller tryck på den.

Inställningar-knappen i Firefox nätverksinställningar

Nu Firefox öppnas dialogrutan med(dialogruta) med namnet ” Anslutningsinställningar(Anslutningsinställningar) ” . Till Firefox används (Användning av Firefox) DNS genom HTTPS Installera Kryssrutan “Aktivera DNS över HTTPS”.(“Aktivera DNS över HTTPS”) längst ner dialog ruta(dialog ruta) .

Alternativet

Firefox använder molnflamma för DNS genom HTTPS vilket betyder att dina sökningar DNS skickas nu till DNS servrar (DNS)Cloudflare istället (molnflare)DNS – Standardservrar installerade Windows 10 eller din router.

Klicka eller tryck på ” OK(OK)” för att spara dina ändringar och stänga ” Alternativ “.(Alternativ)

Genom att klicka på OK sparas ändringarna (ingen omstart av webbläsaren krävs)

Här är det! Från detta Moment Firefox(Firefox) körs endast säkert DNS-sökning(DNS-uppslagningar) . För att kontrollera om allt fungerar som det ska kan du besöka webbsidan molnflamma Säkerhetskontroll av surfupplevelsen . Klicka eller tryck på knappen “Kontrollera min webbläsare” (“Kontrollera min webbläsare”) och vänta(knapp och vänta) testavslutning.

Webbsida för Cloudflare Browsing Experience

Om resultatet är ” Säker DNS(Secure DNS)” är grön och talar om det “Du använder krypterad DNS-transport sedan 1.1.1.1”(“Du använder krypterad DNS-transport med 1.1.1.1,” betyder , DNS genom HTTPS fungerar korrekt i din Firefox webbläsare(webbläsaren Firefox).

Meddelandet du får från Cloudflare när du använder DNS över HTTPS

NOTERA.(OBS:) Medan webbläsaren också låter dig lägga till anpassade leverantörer DNS genom HTTPS , den här processen är för komplicerad för normala användare. Å andra sidan måste du veta det för att kunna Firefox ingår i min lista över andra leverantörer DNS genom HTTPS måste de följa en strikt uppsättning regler, och just nu gör bara Cloudflare det, eftersom de två företagen har arbetat tillsammans för att skapa DNSHTTPS-protokoll(https-protokoll) . Dock i december 2019(december 2019) Mozilla meddelade uppkomsten av en andra leverantör DNS genom HTTPS.(HTTPS-leverantör) kommer att inkluderas i hans webbläsare: NextDNS .

Hur man slår på den DNS genom HTTPS i Firefox för Android

Du kan också aktivera DNS genom HTTPS i Firefox för Android . Dock till skillnad från Windows , Firefox för Android erbjuder inte ett alternativ som helt enkelt kan slås på eller av. PÅ Android öppna Firefox och använd den för att navigera till about:config .

about:config laddar många av de tillgängliga inställningarna i Firefox för Android.

På sidan about:config enter (about:config)nätverk.trr.läge i fält Sök(Sök) i det övre högra hörnet.

Hitta parametern network.trr.mode

Du bör se inställningen nätverk.trr.läge . Dess standardvärde är 0 (noll). Använd pilknapparna till höger om inställningen för att ändra dess värde till 2 (två). När du väl gör det, Firefox för Android kommer att börja använda DNS genom HTTPS serverbaserad molnflamma .

network.trr.mode måste vara 2 (två)

Det är allt! Om du vill kolla om det fungerar DNS genom HTTPS i Firefox på din Android smartphone(Android smartphone) , besök webbsidan molnflamma Säkerhetskontroll av surfupplevelsen . Klicka eller tryck på knappen “Kontrollera min webbläsare”(“Kontrollera min webbläsare”) , vänta tills testerna är klara och kontrollera sedan om resultatet är markerat i grönt ” Säker DNS(Secure DNS)” och anger att “Du använder krypterad DNS-transport sedan 1.1.1.1”(“Du använder krypterad DNS-transport med 1.1.1.1”) .

Firefox för Android som använder DNS över HTTPS

Även om processen inte ser vacker ut, får den jobbet gjort och är inte komplicerat.

Du(gjorde) påslagen DNS genom HTTPS i Firefox webbläsare(webbläsaren Firefox) ?

Förutom att det är en bra åtgärd för att förbättra din onlinesäkerhet, möjliggör DNS genom HTTPS i Firefox enklare än andra webbläsare som Google Chrome . Du(gjorde) påslagen DNS genom HTTPS i hans Firefox ? Varför gjorde du det och stötte du på några problem? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

DNS över HTTPS är ett av de bästa nya internetprotokollen designade för att förbättra vår säkerhet när vi surfar på webben. Det krypterar DNS-utseende på tredje plats och hjälper till att hindra parter från att snoka på dina aktiviteter på webben. I framtiden kommer förmodligen alla respektabla webbläsare att aktivera DNS över HTTPS som standard, men så är inte fallet just nu. Om du använder Mozilla Firefox och vill aktivera DNS över HTTPS gör du så här på din Windows-dator och Android-smarttelefon eller surfplatta:

NOTERA: I den här handledningen visar vi dig hur du aktiverar DNS över HTTPS i Firefox för Windows och Android. Tyvärr är den här funktionen ännu inte tillgänglig på iPhones. Om du inte vet vad DNS över HTTPS är, läs också: Vad är DNS över HTTPS eller Secure DNS-uppslagningar? Aktivera det i Google Chrome!.

Hur man aktiverar DNS över HTTPS i Firefox för Windows

Att aktivera DNS över HTTPS i Firefox är enklare än du kanske förväntar dig. Öppna Firefox på din Windows 10-dator och klicka eller tryck på dess menyknapp. Du hittar den i Firefoxs övre högra hörn.

Menyknappen i Firefox

Klicka eller tryck på i menyn.

Alternativposten från Firefox-menyn

Fliken är laddad. Scrolla ner till slutet, där du bör hitta ett avsnitt som heter . I den finns en knapp som heter : klicka eller tryck på den.

Inställningar-knappen från Firefoxs nätverksinställningar

Nu öppnar Firefox en dialogruta med namnet . För att få Firefox att använda DNS över HTTPS, kontrollera inställningen längst ned i dialogrutan.

Inställningen Aktivera DNS över HTTPS från Firefoxs anslutningsinställningar

Firefox använder Cloudflare för DNS över HTTPS, vilket innebär att dina DNS-uppslagningar nu skickas till Cloudflares DNS-servrar istället för standard-DNS-servrarna som ställts in av Windows 10 eller av din router.

Klicka eller tryck på för att spara ändringarna och stäng fliken.

Genom att trycka på OK sparas ändringarna (ingen omstart av webbläsaren krävs)

Det var det! Från och med nu gör Firefox bara säkra DNS-uppslagningar. För att kontrollera om allt fungerar som det ska kan du besöka Cloudflares webbsida för säkerhetskontroll av webbupplevelsen. Klicka eller tryck på knappen och vänta på att testet ska göras.

Webbsidan för Cloudflare Browsing Experience Security Check

Om resultatet är grönt och säger att DNS över HTTPS fungerar korrekt i din Firefox-webbläsare.

Meddelandet du får från Cloudflare när du använder DNS över HTTPS

NOTERA: Även om webbläsaren också låter dig lägga till anpassad DNS över HTTPS-leverantörer, är processen att göra det för komplex för vanliga användare. Å andra sidan bör du veta att för att Firefox ska inkludera andra DNS över HTTPS-leverantörer på sin lista måste de följa en strikt uppsättning regler, och just nu gör bara Cloudflare det, eftersom de två företagen har arbetat tillsammans för att skapa DNS över HTTPS-protokoll. Men i december 2019 meddelade Mozilla att en andra DNS över HTTPS-leverantör kommer att inkluderas i dess webbläsare: NextDNS.

Hur man aktiverar DNS över HTTPS i Firefox för Android

Du kan också aktivera DNS över HTTPS i Firefox för Android. Men till skillnad från i Windows erbjuder Firefox för Android inte en inställning som du bara kan slå på eller av. I Android öppnar du Firefox och använder den för att gå till .

about:config laddar en mängd inställningar tillgängliga i Firefox för Android

På sidan skriver du i fältet från det övre högra hörnet.

Söker efter inställningen som heter network.trr.mode

Du bör se inställningen. Som standard är dess värde satt till 0 (noll). Använd pilknapparna på höger sida av inställningen för att ändra dess värde till 2 (två). När du väl har gjort det börjar Firefox för Android använda DNS över HTTPS baserat på Cloudflares servrar.

network.trr.mode måste ha värdet 2 (två)

Det är allt! Om du vill kontrollera om DNS över HTTPS fungerar i Firefox på din Android-smarttelefon, besök Cloudflares webbsida för säkerhetskontroll av webbupplevelsen. Klicka eller tryck på knappen, vänta tills testerna är slut, och kontrollera sedan om resultatet är grönt och talar om att .

Firefox för Android som använder DNS över HTTPS

Även om processen inte ser vacker ut, får den jobbet gjort, och det är inte heller komplicerat.

Aktiverade du DNS över HTTPS i din Firefox webbläsare?

Förutom att det är en utmärkt åtgärd för att förbättra din onlinesäkerhet, är det lättare att aktivera DNS över HTTPS i Firefox än i andra webbläsare, som Google Chrome. Aktiverade du DNS över HTTPS i din Firefox? Varför gjorde du det och stötte du på några problem? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.