Hur lång tid tar det att knäcka ett lösenord på mindre än 6 tecken?

© B_A / Pixabay

Stölden av ditt lösenord har blivit en stor utmaning för hackare. Denna dyrbara sesam ger tillgång till dina personuppgifter, banktjänster och mycket mer, så den representerar en riktig guldgruva i en hackers ögon.

Den krypterade lagringsplattformen pCloud publicerade nyligen en omfattande studie om detta fenomen. Observationen i den här artikeln är alarmerande, vi får veta att det skulle ta mindre än 10 minuter att dechiffrera ett lösenord på mindre än 6 tecken…

Styrkan på ditt lösenord påverkar den tid som krävs för hackning

Om ditt lösenord innehåller 6 tecken utan speciella mönster (som @, !, ?, etc.), här är hur lång tid det tar en cyberbrottsling att knäcka det:

  • 3,7 veckor för onlinehackning via en webbapplikation (1 000 gissningar per sekund);

  • 0,0224 sekunder för offline-hackning med mycket kraftfulla servrar eller stationära datorer (100 miljarder gissningar per sekund);

  • 0,0000224 sekunder för offline-hackning med hjälp av kluster eller parallella flerprocessornät (100 biljoner gissningar per sekund).

Nu, om du lägger till ett enda specialtecken, här är de nya siffrorna:

  • 2,4 århundraden för ett onlinehack genom en webbapplikation som träffar en målwebbplats (1 000 gissningar per sekund);

  • 1,26 minuter för offline-hackning med mycket kraftfulla servrar eller stationära datorer (100 miljarder gissningar per sekund);

  • 0,0756 sekunder för offline-hackning genom kluster eller parallella datornät (100 biljoner gissningar per sekund).

Dessa resultat är tydliga och visar hur lätt det är att knäcka ett lösenord. Dessutom ökar cyberbrottsligheten ständigt, med en ökning på 37 % under år 2021. Det har därför blivit brådskande att säkra ditt lösenord för att kunna navigera på webben lugnt.

Hur förhindrar man lösenordsstöld?

Styrkan på ditt lösenord bestäms av flera faktorer:

  • Dess längd: antalet tecken som finns i lösenordet;

  • Dess komplexitet: finns det en kombination av siffror och bokstäver, specialtecken?

  • Dess förutsägbarhet: är det ett lösenord som lätt kan gissas?

Det är viktigt att ta hänsyn till dessa tre faktorer när du skapar ditt lösenord. När du är klar, gå till webbplatsen för National Agency for Information Systems Security för att testa dess motstånd.

Om du har uppfyllt de olika kriterierna som nämnts bör du ha ett lösenord som tar flera tusen år att avkoda. Kom dock ihåg att ändra det regelbundet för att göra sökningar mer komplexa, och framför allt, använd det bara en gång.

Edit: Efter kommentarer specificerar vi att data från hackningshastighetstestet är rent teoretiska. Dessa skulle vara komplicerade att genomföra i verkligheten.

Källor: pCloud, ComputerWorld

Relaterade Artiklar

Back to top button