Hur kontrollerar jag varvtalet på din hårddisk?

Har du nyligen fått en ny dator eller har en gammal liggande och du ville veta rotationshastighet(RPM) hårddisk? Medan många nya bärbara datorer följer med solid state-enheter(SSD) (SSD), de flesta stationära datorer och de flesta bärbara datorer använder fortfarande traditionella hårddiskar med roterande(snurrfat) skivor.

Om du har en äldre dator kan du överväga att byta ut en långsammare hårddisk mot en snabbare. Även om du kan välja SSD , traditionella hårddiskar kostar fortfarande mycket mindre och kan ge dig mycket mer lagringsutrymme till ett lägre pris. När du beställer en ny hårddisk är det mycket viktigt att kontrollera gränssnittstyp(gränssnittstyp) och rotationshastighet(RPM) .

Om du föredrar avancerade datorer som servrar, spelautomater etc. kan du köpa hårddiskar med 10 000 eller 15 000 rotationer. rpm(RPM) vilket är väldigt snabbt. Men för konsumentändamål kommer alla bärbara datorer och de flesta stationära datorer att ha 5400 eller 7200 rpm. min(RPM) .

Här är några metoder du kan försöka hitta RPM-värde(RPM-värde) på din hårddisk.

Kontrollera etiketten på din hårddisk(Kontrollera etiketten på hårddisken)

Detta kan tyckas vara ett självklart svar, men det är det också MEST PÅLITLIG(MEST) sätt att veta RPM din hårddisk. Naturligtvis innebär detta att du måste öppna upp din dator och eventuellt ta bort några skruvar, men detta kommer definitivt att ge dig det mest tillförlitliga svaret.

Dessutom har de flesta stationära datorer från Dell och andra tillverkare gör sina hårddiskar perfekt synliga när du öppnar datorn, så det finns ingen anledning att skruva loss eller dra ut något. Bara öppna box och ta en titt(box och titta) inuti.

Använd Enhetshanteraren och MSINFO32

Ett annat enkelt sätt är att helt enkelt hitta modellnummer(modellnummer) på din hårddisk Google . Du kan hitta alla hårddiskspecifikationer på tillverkarens webbplats. Att få reda på modellnummer(modellnummer), högerklicka En dator(Dator) och gå till Egenskaper(Egenskaper) . Klicka sedan på länken ” Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) » till vänster. Du kan också bara öppna kontrollpanel( Kontrollpanelen ) och klicka “Enhetshanteraren”( Enhetshanteraren ) .

Enhetshanteraren

Utöka nu Diskar,(Diskenheter) och du borde se modellnummer(modellnummer) på din hårddisk som visas nedan. Min dator visar full modellnummer(modellnummer) hårddisk ( Hitachi HTS54… ), vilket gör det lättare att hitta. Observera: om modellnummer(modellnummer) är inte helt specificerat i ” Diskar(Disk)”, kan du högerklicka på disken och välja ” Egenskaper(Egenskaper) ” .

Enhetshanteraren

Klicka på ” Detaljer(Detaljer)” och i rullgardinsmenyn meny välj ” (menyval) Hårdvaru-ID(Hårdvaru-ID)” som ger dig den exakta modellnummer(modellnummer) . Som du kan se är den listad flera gånger, men antalet är detsamma. Du kan ignorera vad som helst efter understrecket, eftersom det inte är relaterat till modellnummer(modellnummer) .

hårddiskmodell

Windows också har systeminformationsverktyg,(systeminformationsverktyg) som du också kan använda för att få modellnummer(modellnummer) på hårddisken. Klick(Klick) ” Starta”, skriv in (Starta och skriv)msinfo32 och tryck på Enter.

msinfo32

Bygga ut Komponenter(Komponenter), alltså lagring(Lagring) och klicka Diskar(skivor). Ovan ser du tillverkare(Tillverkare) och modell(modell) . googla det modellnummer(modellnummer) , och du bör få information om just den hårddisken.

Använd ett verktyg från tredje part

Du måste kunna avgöra RPM med metoderna som nämns ovan, men om inte, kan du också ladda ner gratis tredjepartsverktyg som inte bara ger dig RPM men också mycket annan information om disken, inklusive gränssnittstyp(gränssnittstyp), firmware . , serienummer, cachestorlek(cachestorlek), buffertstorlek och mer.

hårddiskinformation

Jag kommer att lägga upp länkar nedan till några jag har använt tidigare som är gratis och inte innehåller några spionprogram eller skadlig programvara(spionprogram eller skadlig programvara). Om din enhet stöder SMART dessa program kan också berätta om status för hårddisken, temperatur etc. Om du bara försöker hitta RPM kan vissa av dessa program vara överflödiga.

http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Home page

http://www.gtopala.com/#axzz3SGBmng00

Har du nyligen fått en ny dator eller har en äldre liggande och ville ta reda på varvtalet på hårddisken? Även om många nyare bärbara datorer kommer med SSD-enheter (solid state-enheter), använder de flesta stationära datorer och en majoritet av bärbara datorer fortfarande traditionella hårddiskar med snurrande plattor.

Om du har en äldre dator kanske du funderar på att byta ut en långsammare hårddisk mot en snabbare. Även om du kan välja en SSD, kostar traditionella hårddiskar fortfarande mycket mindre och kan ge dig mycket mer lagringsutrymme för det billigare priset. När du beställer en ny hårddisk är det mycket viktigt att kontrollera gränssnittstypen och RPM.

Om du gillar avancerade datorer som servrar eller spelmaskiner, etc, kan du köpa hårddiskar som har 10K eller 15K RPM, som är extremt snabba. För konsumentändamål kommer dock alla bärbara datorer och de flesta stationära datorer antingen vara 5400 eller 7200 RPM.

Här är ett par metoder du kan prova för att hitta RPM-värdet på din hårddisk.

Kontrollera etiketten på hårddisken

hårddisketikett

Detta kan låta som ett självklart svar, men det är också det säkraste sättet att veta varvtalet på din hårddisk. Naturligtvis betyder det att du måste öppna upp din dator och eventuellt ta bort några skruvar, men det kommer definitivt att ge dig det mest tillförlitliga svaret.

Dessutom gör de flesta stationära datorer från Dell och andra tillverkare sina hårddiskar perfekt synliga när du öppnar datorn, så du behöver inte skruva loss något eller dra ut något. Öppna bara lådan och titta in.

Använd Enhetshanteraren och MSINFO32

Ett annat enkelt sätt är att helt enkelt slå upp modellnumret på din hårddisk i Google. Du kommer att kunna hitta alla specifikationer för hårddisken på tillverkarens webbplats. För att hitta modellnumret, högerklicka helt enkelt på dator och gå till Egenskaper. Klicka sedan på Enhetshanteraren länk till vänster. Du kan också bara öppna kontrollpanel och klicka på Enhetshanteraren därifrån.

Enhetshanteraren

utöka nu hårddiskar och du bör se modellnumret på din hårddisk, som visas nedan. På min dator visar den hela modellnumret på hårddisken (Hitachi HTS54…), vilket gör det väldigt enkelt att slå upp. Observera att om modellnumret inte är listat helt under avsnittet Diskenheter kan du högerklicka på enheten och välja Egenskaper.

Enhetshanteraren

Klicka på Detaljer fliken och välj från rullgardinsmenyn Hårdvaru-ID, vilket ger dig det exakta modellnumret med säkerhet. Som du kan se är den listad flera gånger, men numret är detsamma. Du kan ignorera allt efter understrecket, eftersom det inte är relaterat till modellnumret.

hårddiskmodell

Det finns också ett systeminformationsverktyg i Windows som du kan använda för att få modellnumret för hårddisken också. Klicka på Start och skriv in msinfo32 och tryck på Enter.

msinfo32

Bygga ut KomponenterLagring och klicka på diskar. Överst ser du tillverkare och Modell. Googla modellnumret så bör du få information om just den hårddisken.

Använd ett tredjepartsverktyg

Du bör kunna bestämma RPM med metoderna som nämns ovan, men om inte kan du också ladda ner gratis tredjepartsverktyg som inte bara ger dig RPM, utan också massor av annan information om disken inklusive gränssnittstyp, firmware , serienummer, cachestorlek, buffertstorlek och mer.

hårddiskinformation

Jag kommer att lägga upp länkarna nedan till flera som jag har använt tidigare, som är fria och fria från spionprogram eller skadlig programvara. Om din disk stöder SMART kan dessa program också berätta för dig statusen för hårddisken, temperaturen osv. Om du bara försöker hitta RPM, kan vissa av dessa program vara överdrivna.

http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Home page

http://www.gtopala.com/#axzz3SGBmng00

Relaterade Artiklar

Back to top button