Hur installerar jag Vivaldi (Windows, laptop, macOS, Linux, Android)?

Vivaldi tips © clubic x Vivaldi

Vivaldi-webbläsaren är tillgänglig på många operativsystem och är inte mer komplicerad än någon annan att installera. En eller två små subtiliteter förtjänar dock att lyftas fram, med början i ett fristående läge på Windows.

Detta gör det särskilt möjligt att ha flera olika instanser av webbläsaren på samma maskin för att utföra tester, eller till och med installera programvaran på en extern enhet.

Hur installerar jag Vivaldi (Windows, laptop, macOS, Linux, Android)?

1. Innan du installerar Vivaldi måste du självklart ladda ner den. För detta finns flera lösningar tillgängliga för dig. Du kan först stanna på Clubic och gå till nedladdningssidan och välja ditt operativsystem där.

Du kan också föredra den officiella Vivaldis webbplats. Var i alla fall uppmärksam på de 32- och 64-bitarsversioner som erbjuds, medan Android-versionen kan hämtas från Google Play eller via en QR-kod.

Vivaldi dl © Skärmdump

2. För resten av denna handledning, låt oss ta exemplet med installation på Windows. När filen har laddats ner, starta den och det här fönstret öppnas. Om du inte vill bry dig, klicka på “Godkänn och installera” och gå till steg 5.

Annars, och i synnerhet för att installera programvaran på den plats du väljer, ändra språk eller föredrar den fristående versionen, klicka på “Avancerat” längst upp till höger.

Vivaldi installera © Skärmdump

3. Fönstret ser nu ut så här. Ändra vid behov installationsspråket och destinationskatalogen. Om allt är ok, fortsätt till installation och steg 5.

Om du vill installera den fristående versionen av Vivaldi, klicka på rullgardinsmenyn “Installationstyp” och välj “Installera fristående” och gå till nästa steg.

Vivaldi installera © Skärmdump

4. Välj här destinationskatalogen och markera eller avmarkera de ytterligare alternativen som dök upp.

Vivaldi installera © Skärmdump

5. När installationen är klar startar Vivaldi och erbjuder dig ett snabbt konfigurationssteg. Du kommer att kunna välja mellan 3 profiler, “Essential”, Classic” och “Complete”, som då kommer att visa eller inte visa några av webbläsarens funktioner i gränssnittet. Naturligtvis förblir alla funktioner tillgängliga efteråt, och via alternativen kan du dölja eller aktivera alla Vivaldis verktyg.

Observera att om du väljer den “kompletta” lösningen, erbjuder programvaran dig omedelbart att konfigurera en e-postadress för att dra nytta av Vivaldi Mail. När du har gjort ditt val klickar du på “Fortsätt”.

Vivaldi © Skärmdump

6. Först och främst kommer du att kunna (eller inte) importera dina bokmärken från andra webbläsare. Allt är tydligt angivet på sidan, och observera att mer programvara erbjuds senare från alternativen.

Vivaldi installera © Skärmdump

7. Programvaran erbjuder dig sedan att aktivera det integrerade skyddet mot reklam och spårare. När du har gjort ditt val klickar du på “Fortsätt”.

Vivaldi installera © Skärmdump

8. Därefter erbjuder Vivaldi dig att välja ett tema. Om de val som erbjuds inte passar dig kan du skapa ditt eget utseende senare.

Vivaldi installera © Skärmdump

9. Sista riktiga steget, du kan välja att behålla flikfältet överst i webbläsaren på klassiskt sätt, eller att lägga dem längst ner, till vänster eller till höger. Många fler alternativ erbjuds i inställningarna.

Vivaldi installera © Skärmdump

10. Slutligen lyfter Vivaldi fram 3 av dess särdrag, nämligen Notes, Web Panels och Tab Stacking. Element som också drar nytta av dedikerade tutorials här.

Vivaldi installera © Skärmdump

Hitta fler handledningar om hur du installerar och konfigurerar Vivaldi:

  • Hur skapar man ett Vivaldi-konto?
  • Hur synkroniserar (eller inte) dina data mellan flera versioner av Vivaldi?
  • Hur ändrar jag typsnitt och deras storlek i Vivaldi?
  • Hur hanterar man behörigheter (ljud, meddelanden, kamera…) för Vivaldi?
  • Hur ändrar jag Vivaldis standardsökmotor?
  • Hur aktiverar och justerar jag spårning och annonsblockering i Vivaldi?
  • Hur undertrycker jag cookie-varningar i Vivaldi?

Relaterade Artiklar

Back to top button