Hur hanterar man lager i GIMP?

gimp handledning

Lager är krigets senor i alla bildredigeringsprogram med självrespekt. GIMP
är inget undantag. Principen för denna väsentliga egenskap? En bild är ofta sammansatt av olika lager, vart och ett med modifieringar. Det är deras superposition som skapar den slutliga skapelsen. Detta har flera fördelar: du kan modifiera de olika elementen finare, utan att nödvändigtvis påverka det övergripande arbetet.

Lager är lätta att manipulera. Du kan länka ihop dem, lagra dem i undermappar, flytta dem, slå samman dem osv. Det här avsnittet av vår handledningsserie kommer att lära dig hur du använder dessa verktyg som en expert.

Grunderna för lagerhantering i GIMP

Låt oss börja med BABA. När du vill använda lager i en editor som GIMP måste du veta hur du skapar dem. Denna mycket enkla manipulation är förmodligen en av de mest använda inom bildredigering. Det är bra: handledningen “Hur man skapar ett lager i GIMP” berättar allt om det.

Som nybörjare eller erfaren grafisk designer kan du ge liv åt otaliga lager… Men du kan också ta tillbaka det! Att ta bort undviker onödiga element i lagerträdet. Det är ett sätt att städa upp och se tydligare i elementen som skapats. Lär dig hur du tar bort lager i GIMP nu.

Organisera dina lager i GIMP

När du väl har tyckt om lager kan du inte leva utan dem! Lagerträdet kan snabbt bli stort och det är viktigt att organisera det väl om du vill hitta runt. Inga problem: det är möjligt att avsevärt minska antalet närvarande element genom att slå samman dem, när du är säker på att ha slutfört dem. Läs handledningen “Hur man slår ihop lager i GIMP” för att lära dig hur.

Det är också möjligt att gruppera eller länka lagren. Den första funktionen låter dig lagra objekt i en undermapp. Det är då möjligt att flytta dem i ett block och utföra gruppåtgärder. Det andra låter dig associera två lager för att flytta dem senare. Lär dig hur du länkar eller grupperar lager i GIMP.

Andra möjliga lagermanipulationer i GIMP

När du har bemästrat att skapa, ta bort och ordna lager är det dags att manipulera dem. GIMP erbjuder flera intressanta möjligheter. Justering är en av dem: du kan flytta ett lager och justera det med avseende på ett referenselement. Handledningen “Hur du använder Alignment Tool” visar dig hur.

Du kan också ändra storleken på lagren. Om dessa som standard vid skapandet tar storleken på bildduken är det fullt möjligt att jonglera med flera storlekar av element. Lär dig nu hur du ändrar storleken på dina lager på GIMP.

Slutligen låter programvaran dig kombinera två lager för att skapa grafiska effekter. Verktyget som används kallas “Blending Modes” och ger ett trettiotal effekter (mörkare, ljusare, ljusspel, olika opaciteter, etc.). För att veta hur man använder dem, läs våra förklaringar i handledningen “Hur man använder blandningslägen i GIMP”.

Hitta alla tutorials för att bemästra alla funktioner i GIMP:

  • Hur kommer man igång med GIMP-programvaran?
  • Hur agerar jag på ett element i GIMP?
  • Hur använder man GIMP-filter på rätt sätt?
  • Några tips och tricks att veta om GIMP

Relaterade Artiklar

Back to top button