Hur fungerar YouTube-algoritmen?

Utvald YouTube-sektion(YouTube) är den plats som folk oftast går till och letar efter nya videor att titta på. Video(Videor) här är skräddarsydda för användare att klicka på videor de tror Youtube de är mer benägna att titta. Men exakt hur väljs dessa videor ut?

De flesta människor kallar denna process en algoritm. Youtube. Så här beräknar sajten vilka videor som ska läggas till i avsnittet som rekommenderas av användare. Det påverkar också användarens sökresultat. Så att veta hur den här algoritmen fungerar är mycket värdefullt om du är en kreatör som försöker nå en stor publik.

YouTube har inte uttryckligen angett hur denna algoritm fungerar. Men de har diskuterat detta då och då tidigare, och efter att ha gjort lite forskning på sajten har folk utvecklat en allmän uppfattning om vad som händer inom denna algoritm.

Hur YouTube-algoritmen påverkar användarupplevelsen(Hur YouTubes algoritm påverkar användarupplevelsen)

Som nämnts tidigare påverkar algoritmen avsevärt flera delar av YouTube. Detta är det rekommenderade avsnittet och sökresultaten.

Med sökresultat på YouTube-algoritmen tar hänsyn till flera olika uppsättningar videodata. (YouTube) Det finns bokstavligen miljontals videor på webbplatsen, så de måste se till att de som är mest relevanta för användaren visas först.

YouTube analyserar videoklippets metadata, såsom titeln eller beskrivningen, och letar efter de nyckelord som är mest relaterade till användarens sökning. Så om du vet vad folk söker mest efter kan du integrera det i din titel och beskrivning. Den tittar också på graden av videoengagemang. Dessa är videovisningar, gilla-markeringar och kommentarer.

Youtube placerar videon högst upp i sökresultaten som är närmast vad användaren vanligtvis skulle klicka och titta på.

I det rekommenderade avsnittet är processen lite mer komplicerad. Det första YouTube gör är att tilldela ett betyg till alla videor, som bestäms utifrån den videons prestanda. Detta inkluderar saker som engagemang, visningsfrekvens, kanalaktivitet eller videovisningstid.

Efter att algoritmen har bestämt videons betyg, försöker den bestämma vilken användaren personligen skulle vilja titta på. Det här är saker som de ämnen och kanaler de vanligtvis tittar på, vilka rekommenderade videor de har sett tidigare eller hur länge de har tittat på vissa videor.

Vilken data används i algoritmen?(Vilka data används i algoritmen?)

Om du undrar exakt vad du kan göra för att öka sannolikheten för att din video rekommenderas till fler tittare, kan du veta exakt vilken data som används i algoritmen.

Här är uppgifterna du tittar på Youtube när du bestämmer dig för att rekommendera en video:

 • Intryck(Intryck) . Hur ofta klickar en användare på din video efter att ha sett den?
 • Titta tid(Visningstid) : Hur länge tittar användarna på din video?
 • Aktivitet(Aktivitet) . Hur många videor har användaren redan sett på din kanal?
 • senaste aktivitet(Senaste aktivitet) . Vilka ämnen har användaren nyligen tittat på?
 • Användar information(Användarinformation) : Finns de i den vanliga videodemografin?
 • Sessionstid(Sessionstid): hur länge folk stannar kvar Youtube efter att ha sett videon?
 • Visa hastighet(Visningshastighet): Hur snabbt får videon visningar?
 • Kanalaktivitet(Kanalaktivitet) . Hur aktiv är videokanalen?
 • Medverkan(Engagemang) : Hur många gilla-markeringar, visningar och kommentarer på den här videon?

Nu, många av dessa saker har du liten eller ingen kontroll över. Du har dock möjligheten att påverka vissa av dessa datauppsättningar och förbättra din YouTube-videos rankning. Detta hjälper dig att visas oftare på sidor som rekommenderas av användare eller i sökresultat.

Hur man får fler tittare med YouTube-algoritmen(Hur man får fler tittare med YouTubes algoritm)

Så vad kan du göra för att göra algoritmen Youtube föredrog dina videor (videor)? Det finns många enkla ändringar du kan göra som ger dig mer engagemang och bättre videostatistik på lång sikt.

Använd nyckelord i titlar och beskrivningar(Använd nyckelord i dina titlar och beskrivningar)

När folk letar efter Youtube , kommer de att använda specifika ord relaterade till videorna de vill titta på. Om du använder ord som är relaterade till ämnet för din video som folk söker efter, är det mycket mer sannolikt att få folk att titta på din video.

Överanvänd dock inte sökord, eftersom det kan verka konstigt för tittarna. 1-2 sökord per rad är en bra tumregel.

Fortsätt vara aktiv(Fortsätt vara aktiv)

YouTube belönar aktiva innehållsskapare. Se till att du har ett konsekvent videouppladdningsschema och håll dig till det. Du kan också prova att göra några videor i förväg så att du har en lista med videor redo att läggas upp.

Detta kommer inte bara att hjälpa dig att behålla de följare du redan har, utan det kommer också att uppmuntra algoritmen att inkludera dig mer i folks rekommenderade sidor eller sökresultat.

Håll din tittares uppmärksamhet(Behåll tittarens uppmärksamhet)

Ju längre tittare stannar kvar och tittar på din video, desto större räckvidd får dina videor. Detta kan innebära att du skär ner på alltför långa intros eller irrelevant information i dina videor. När folk klickar på en video vill de se vad titeln säger.

Det betyder att du inte kan lita för mycket på clickbait-titlar eftersom din video faktiskt måste levereras för att tittaren ska kunna fortsätta titta. Och nu när YouTube-algoritmen inte bara fokuserar på antalet visningar, utan också på visningstiden (visningstid), är det lika viktigt att hålla dina tittare intresserade.

Skapa engagemang(Odla engagemang)

Youtube mäter videoengagemang genom antalet visningar, gilla-markeringar och kommentarer. Ett enkelt sätt att öka detta antal är att uppmuntra folk att kommentera din video. Du kan ställa frågor till dem i din video och få dem att svara genom att lämna en kommentar.

Det är också viktigt att svara dina tittare. Genom att gilla och svara på deras kommentarer är det mer sannolikt att tittarna tittar på fler av dina videor och till och med följer dig om de inte redan har gjort det.

YouTubes rekommenderade avsnitt är dit folk oftast går för att hitta nya videor att titta på. Videor här är skräddarsydda för användaren för att få dem att klicka på videor YouTube tror att de kommer att se mest troligt. Men exakt hur väljs dessa νideos?

De flesta hänvisar till denna process som YouTube-algoritmen. Det är hur webbplatsen beräknar vilka videor som ska placeras i en användares rekommenderade avsnitt. Det påverkar också en användares sökresultat. Så att veta hur den här algoritmen fungerar är ganska värdefullt om du är en kreatör som försöker nå en större publik.

YouTube har inte uttryckligen angett hur denna algoritm fungerar. Men de har diskuterat det ibland tidigare och genom att göra en del undersökningar på sajten har folk utarbetat en allmän uppfattning om vad som händer inom denna algoritm.

Hur YouTubes algoritm påverkar användarupplevelsen

Som nämnts tidigare finns det ett par områden på YouTube som algoritmen påverkar i hög grad. Det här är det rekommenderade avsnittet och sökresultaten.

Med sökresultat på YouTube tittar algoritmen på några olika uppsättningar data på videor. Det finns bokstavligen miljontals videor där ute på sajten, så de måste se till att de mest relevanta för användaren visas först.

YouTube analyserar en videos metadata såsom titeln eller beskrivningen och letar efter nyckelord som mest relaterar till användarens sökning. Så om du vet vad folk söker mest kan du integrera det i din titel och beskrivning. Den tittar också på hur mycket engagemang en video har. Det här är videons visningar, gilla-markeringar och kommentarer.

YouTube sätter videor först i sökresultaten som stämmer överens med det som användaren vanligtvis klickar på och tittar på.

Med det rekommenderade avsnittet finns det lite mer i processen. Det första YouTube gör är att placera en rankning på alla videor som bestäms utifrån den videons prestanda. Detta inkluderar saker som engagemang, hur snabbt visningar ackumuleras, hur aktiv kanalen är eller hur länge folk tittar på videon.

Efter att algoritmen har bestämt en videos rankning, försöker den bestämma vilken av dessa användaren personligen skulle vilja titta på. Det här är saker som vilka ämnen och kanaler de brukar titta på, vilka rekommenderade videor de har sett tidigare eller hur länge de tittar på vissa videor.

Vilken data används i algoritmen?

Om du undrar exakt vad du kan göra för att förbättra chanserna att din video rekommenderas till fler tittare, kanske du vill veta exakt vilken data som används i algoritmen.

Här är uppgifterna som YouTube tittar på när de bestämmer sig för att rekommendera en video:

 • Intryck: Hur ofta klickar en användare på din video efter att ha sett den?
 • tittatid: Hur länge tittar användarna på din video?
 • Aktivitet: Hur många videor har en användare redan sett från din kanal?
 • senaste aktivitet: Vilken typ av ämnen har användaren nyligen tittat på?
 • användarinformation: Är de en del av videons vanliga demografiska?
 • sessionstid: Hur länge stannar folk på YouTube efter att ha sett videon?
 • Visa hastighet: Hur snabbt får en video visningar?
 • kanalaktivitet: Hur aktiv är videons kanal?
 • Engagemang: Finns det många gilla-markeringar, visningar och kommentarer på den här videon?

Nu är många av dessa saker som du kanske har liten eller ingen kontroll över. Du har dock möjlighet att påverka vissa av dessa datamängder och förbättra hur YouTube rankar din video. Detta hjälper dig att synas mer på folks rekommenderade sida eller sökresultat.

Hur man får fler tittare med YouTubes algoritm

Så vad kan du börja göra för att få YouTube-algoritmen att gynna dina videor? Det finns många enkla ändringar du kan göra som ger dig mer engagemang och bättre videostatistik på lång sikt.

Använd nyckelord i dina titlar och beskrivningar

När människor söker på YouTube kommer de att använda vissa ord som är relevanta för de videor de vill titta på. Om du använder ord relaterade till ditt videoämne som folk söker efter är det mycket mer sannolikt att få folk att se din video.

Överanvänd dock inte sökord, eftersom det kan uppstå konstigt för tittarna. 1-2 sökord per rad är en bra tumregel.

Fortsätt vara aktiv

YouTube belönar aktiva innehållsskapare. Se till att du har ett konsekvent schema för när du laddar upp videor och håll dig till det. Du kan också prova att skapa flera videor i förväg så att du har en eftersläpning av videor redo att läggas upp.

Detta kommer inte bara att hjälpa dig att behålla de prenumeranter du redan har, utan det kommer också att uppmuntra algoritmen att inkludera dig mer i folks rekommenderade sidor eller sökresultat.

Håll din tittares uppmärksamhet

Ju längre tittare stannar på din video och tittar på den, desto bättre räckvidd får dina videor. Detta kan innebära att du klipper för långa introduktioner eller irrelevant information i dina videor. När folk klickar på en video vill de se vad titeln säger att de kommer att se.

Det betyder att du inte kan lita för mycket på clickbait-titlar, eftersom din video faktiskt måste leverera för att en tittare ska kunna titta. Och nu när YouTubes algoritm fokuserar på visningstid lika mycket som antalet visningar, är det lika viktigt att hålla dina tittare intresserade.

Odla engagemang

YouTube mäter en videos engagemang utifrån antalet visningar, gilla-markeringar och kommentarer. Ett enkelt sätt att få upp siffran är genom att uppmuntra människor att kommentera din video. Du kan ställa frågor till dem i din video och få dem att svara genom att lämna en kommentar.

Det är också viktigt att svara dina tittare. Att gilla och svara på deras kommentarer kommer att göra en tittare mycket mer sannolikt att titta på fler av dina videor och till och med prenumerera på dig om de inte redan har gjort det.