Hur frigör man utrymme på Mac?

mac extern hårddiskutrymme

När Mac-datorer kom med hårddiskar hade vi alla gott om utrymme på våra Mac-datorer, men de solid-state-enheter som driver våra Mac-datorer idag har mer begränsad kapacitet, och högupplösta videor, foton, musik och andra viktiga filer tar upp mer utrymme än någonsin.

Brist på utrymme kan verkligen hindra din Mac: om du vill att din Mac ska köra snabbt måste du se till att 10 % av ditt lagringsutrymme är ledigt hela tiden, annars kan din Mac verkligen sakta ner (läs: Hur man snabbar upp en Mac). I värsta fall, om du inte tar bort några av de saker som tar upp lagringsutrymme på din Mac, kanske du inte ens kan starta den en dag eftersom startskivan är full! Du kan se varningar om att din startskiva är nästan full. Du bör inte ignorera dem.

CleanMyMac X

Se erbjudandet

Läs meddelandet


8

CleanMyMac X

  • Prisvärt för nybörjare
  • Konsekvent, oförstörande rengöring
  • Centraliserar vissa macOS-funktioner

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

Ta bort dubbletter med Smart Folder

Onödiga filer par excellence, dubbletter är de första du bör försöka bli av med. Anledningen är enkel: de ber inte om något skiljedomsförfarande och kommer inte att lämna något samvete i händelse av permanent radering. Även om lagringshanteraren, som vi kommer att se direkt efter, är mycket användbar när det gäller att identifiera och förstöra stora filer, är den mindre effektiv för att effektivt identifiera dubbletter. Lyckligtvis finns det en annan metod som är inbyggd i macOS för att identifiera dem: smarta mappar. Så här skapar du en.

1. Börja med att öppna Upphittare.

2. Du måste sedan gå och hitta fliken ” Fil » i den översta raden klicka sedan på « Ny smart mapp “.

3. När du har skapat klickar du på ” + » finns i det övre högra hörnet av fönstret.

4. Slutligen, utan att röra Snäll », välj vilken typ av fil du vill visa istället för « Några “.

smart mapp mac

5. Alla filer som motsvarar dina parametrar kommer att visas i alfabetisk ordning, allt som återstår är att manuellt radera dubbletterna.

Ta bort appar du inte använder

De program du har installerat på din Mac tar uppenbarligen plats. Du bör avinstallera dem om du inte behöver dem: öppna ett Finder-fönster, välj Program i sidofältet och dra sedan appikonen till din docknings papperskorgen. Vissa av dessa appar kan ta mycket utrymme.

För att ta reda på vilka appar som tar upp mest utrymme, öppna en Windows Upphittare och välj Appar. Klicka sedan på fliken “Storlek” för att sortera de installerade apparna efter storlek.

lagring mac-appar

Frigör utrymme utan att radera filer med komprimering

För stora filer eller mappar som du inte vill radera kan du komprimera dem för att spara utrymme utan att behöva ta bort dem. Komprimering minskar utrymmet som upptas av filer.

lagring mac-appar

macOS har erbjudit en inbyggd lösning under några år för att komprimera sina filer. För att göra detta, välj helt enkelt de filer och mappar som ska komprimeras i Upphittare och välj Komprimera i snabbmenyn som öppnas genom att högerklicka. Arkivet som skapas kommer att vara i ZIP-format och kan dekomprimeras när som helst med ett enkelt dubbelklick.

Ta bort temporära filer

Din Macs hårddisk innehåller förmodligen temporära filer som du inte behöver. Dessa filer tar ofta upp diskutrymme utan goda skäl. macOS försöker ta bort temporära filer automatiskt, men en manuell körning kommer sannolikt att hitta fler filer att rensa upp. Att rensa upp temporära filer kommer inte nödvändigtvis att påskynda din Mac, men det kommer att frigöra en del av det dyrbara diskutrymmet.

Läs också:
Hur rensar man cacheminnet på Safari?

Din webbläsare har ett inbyggt alternativ för att rensa webbinformation som du kan använda för att snabbt frigöra lite utrymme, men det är inte nödvändigtvis en bra idé. Dessa cachar innehåller webbsidesfiler så att din webbläsare kan ladda webbsidor snabbare i framtiden. Din webbläsare kommer automatiskt att börja bygga om cachen när du surfar, och detta kommer bara att sakta ner webbsidans laddningstid när din webbläsares cache växer. Hur som helst, varje webbläsare begränsar sin cache till en maximal mängd diskutrymme.

Det finns många andra temporära filer på ditt system, som du kan se genom att öppna Finder och gå till motsvarande mapp.

1. Öppna Upphittare.

2. Använd kommandot Flytta + Kommando + G. Ett fönster med en sökväg att gå in bör öppnas.

3. Ange sökvägen ~/Bibliotek/Cache och tryck Hall.

Detta tar dig till mappen som innehåller temporära filer och systemcache. Du är fri att ta bort det du behöver för att återställa det nödvändiga diskutrymmet.

lagring av macos cache

Ta bort programspråkfiler

Om du inte är en polyglot behöver du inte alla språkfiler som alla appar som är installerade på din Mac innehåller. Det är säkert möjligt att ta bort dem för hand, men denna procedur förblir tråkig och farlig. Lyckligtvis hade en utvecklare den goda idén att utveckla ett litet verktyg som heter Monolingual. Denna programvara låter dig ta bort oanvända språk och arkitekturer från var och en av dina applikationer för att frigöra flera hundra megabyte utrymme.

Enspråkig

Lagra filer i iCloud

icloud mac-lagring

Genom att lagra ditt innehåll på iCloud, Apples molnlagringstjänst, kan du spara utrymme på din dator samtidigt som du har enkel åtkomst till dina filer. När du lagrar filer i iCloud kan du välja ett av tre alternativ:

Kontor och dokument

iCloud lagrar alla filer som finns i dessa två mappar. När din Mac håller på att ta slut, lagras bara nyligen öppnade filer på din Mac. Filer som lagras i iCloud har en nedladdningsikon (ett moln med en pil som pekar nedåt). För att komma åt filer lagrade i iCloud, dubbelklicka helt enkelt på ikonen för att ladda ner filen.

Bilder

iCloud lagrar alla dina foton och videor i originalformat, i full upplösning. När din Mac har lite lagringsutrymme lagras endast utrymmesbesparande versioner av dina foton på din Mac. För att ladda ner originalversionen av fotot eller videon, klicka bara på den för att öppna filen.

Inlägg

iCloud lagrar alla dina meddelanden och bilagor. När din Mac har ont om lagringsutrymme lagras bara nyligen öppnade meddelanden och bilagor på din Mac.

Observera att Apple-användare automatiskt får 5 GB lagringsutrymme gratis, men om du behöver mer kan du köpa mer iCloud-utrymme för en månadsavgift från 50 GB för $0,99 per månad.

Ta bort iPhone- och iPad-säkerhetskopior du inte längre behöver

Om du säkerhetskopierade din iPhone eller iPad till din Mac med iTunes eller Finder, har du förmodligen ett gäng massiva säkerhetskopieringsfiler som tar upp en betydande mängd utrymme. Det är ganska lätt att komma åt det med den inbyggda macOS-lagringshanteraren.

1. Välj från Apple -menyn i det vänstra hörnet av skärmen Om denna Mac.

2. Klicka på knappen Hantera för att öppna Storage Manager:

3. Välj iOS-filer i sidomenyn och radera de säkerhetskopior du inte längre behöver.

backup Macos-lagring

Om du inte vill skiljas från dessa säkerhetskopior går det även att flytta dem till en extern hårddisk. De finns i en mapp som är tillgänglig på detta sätt:

1. Öppna Upphittare.

2. Använd kommandot Flytta + Kommando + G. Ett fönster med en sökväg att gå in bör öppnas.

3. Ange sökvägen ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup och tryck Hall.

För ytterligare :

  • Är din Mac långsam? Här är 13 punkter att kontrollera
  • De bästa antivirus för Mac
  • Den bästa rengöringsprogramvaran på Mac

Relaterade Artiklar

Back to top button