Hur Facebook ändrar sin algoritm för att återta övertaget på TikTok?

Facebook © Shuterstock

Det sociala nätverket, allvarligt utmanat av den kinesiska applikationen, har en stridsplan för att återlansera och vinna tillbaka sina användare.

Meta har haft TikTok i sikte ett tag nu, och Mark Zuckerberg har gjort det till en högsta prioritet för företaget att ta itu med ungdomsfavoritens sociala nätverk.

Facebook lider lite mer varje dag av konkurrens från TikTok

Om det inte är någon fara än så lider Metas produkter av konkurrens med sin kinesiska rival. Befolkningen på Facebook åldras och det sociala nätverket har till och med just registrerat en betydande förlust av prenumeranter, vilket aldrig hade hänt sedan plattformen skapades. Facebook lider också av en skadad image, försvagad av många skandaler som Cambridge Analytica eller den massiva spridningen av falska nyheter som knappt modereras av företagets team.

Instagram är i direkt konkurrens med TikTok och har varit tvungen att komma ikapp genom att kopiera sin rival med Reels-formatet, som nu är helt integrerat i det sociala nätverket och skjuts in i användarnas nyhetsflöden, oavsett om de följer de föreslagna skaparna eller inte. .

Den stora styrkan med TikTok förblir dock dess rekommendationsalgoritm, som analyserar sina användares smaker på ett mycket relevant sätt och som gör det möjligt att fånga mer och mer av deras skärmtid genom att erbjuda en oavbruten ström av videor. Facebook har tydligt identifierat problemet och planerar seriösa tekniska uppdateringar på sin plattform.

Nyhetsflödet kommer att bli en “upptäckarmotor”, som drivs av Reels

Det är i ett memo som Tom Alison, chef för Facebook-applikationen, berättar för sina team att nyhetsflödet kommer att ses över på allvar under de kommande månaderna för att integrera fler innehållsrekommendationer. inte ansluten till dina olika följt konton eller till dina nära och kära. Facebook vill presentera sig mer som en ” upptäcktsmotor och kommer för detta att ytterligare integrera rullarna i varje nyhetsflöde.

Omvänt kan Facebook-medlemmar se mindre innehåll som lagts upp av sina vänner, vilket kan orsaka viss frustration bland stamgästerna.

Det sociala nätverket med blå tumme vill också föra Messenger tillbaka till applikationen, för att tillåta användare att dela innehåll som upptäckts på Facebook snabbare utan att behöva gå igenom en annan applikation.

Denna strategiska förändring är inte utan risk. Facebooks rekommendationsalgoritmer har länge anklagats för att främja spridningen av falska nyheter och hatiskt innehåll och förvandla nyhetsflödet till ” upptäcktsmotor skulle kunna accentuera detta fenomen. Tom Alison är medveten om detta och lovar nya, mer restriktiva regler för att undvika detta problem, men Facebook har gång på gång bevisat att man har stora svårigheter att genomdriva sin egen användningspolicy.

Om samma ämne:
Meta (Facebook) registrerar kolossala förluster, men för Mark Zuckerberg är det normalt

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button