Hur du ändrar din NAT-typ på PS5

PlayStation 5 ger en verkligt nästa generations konsolupplevelse, komplett med otrolig grafik, en snygg design och DualSense-kontrollern, men precis som alla andra anslutna tekniker kan den stöta på anslutningsproblem då och då.

Det största problemet för de flesta konsolspelare är Network Address Translation, mer känd som NAT. Nätverkstekniken kan begränsa vem du kan spela med online, vilket leder till längre matchningssessioner och gör det svårare att chatta med vänner i en gruppchatt. Om dessa problem låter bekanta, beror det troligen på en måttlig eller strikt NAT-typ.

Det är de dåliga nyheterna, men de goda nyheterna är att du kan ändra din NAT-typ till Open på PS5 – du behöver bara ägna dig åt Port Forwarding-världen för att göra det. Det är lite komplicerat, men vi pratar dig genom hela processen här.

Hur man ändrar NAT-typ på PS5

För att ändra din NAT-typ på PS5 måste du först verifiera vilken NAT-typ du har för närvarande. När du är beväpnad med den informationen kan du sedan bestämma om du behöver öppna portar på din router för att förbättra din onlinespelupplevelse.

Så här kontrollerar du din nuvarande NAT-typ på PS5

Det första steget är att kontrollera den aktuella NAT-typen på din PS5 och förstå vad det betyder för din onlinespelupplevelse. För att se NAT-typ på PS5:

 1. På din PS5, gå till menyn Inställningar (kugghjulet uppe till höger på hemmenyn).
 2. Välj nätverk.

 3. I menyn Anslutningsstatus väljer du antingen Visa anslutningsstatus eller Testa internetanslutning – båda visar din nuvarande NAT-typ tillsammans med annan nyckelinformation som uppladdnings- och nedladdningshastigheter, åtkomst till PSN och mer.

Du kommer att se antingen NAT Type 1, 2 eller 3 listade på PS5, mer känd som Open, Moderate respektive Strict. I sin enklaste form dikterar NAT-typen de anslutningar du kan göra från din konsol: Open (1) kan ansluta till allt, Moderate (2) kan ansluta till både Open och Moderate, och Strict (3) kan bara ansluta till Open.

Detta kommer att diktera inte bara de vänner som du kan spela med i online multiplayer-titlar utan också enkla funktioner som röstchatt. Om du använder en strikt NAT-typ kommer du inte att kunna höra vänner på andra strikta eller moderata NAT-typer i gruppchattar, vilket gör det till en ganska besvärlig upplevelse.

Om du däremot använder en Open NAT och fortfarande har problem, är det troligen relaterat till något annat – möjligen att din Wi-Fi-anslutning eller PlayStation Network (eller den specifika spelservern du försöker komma åt) är nere.

För de som kör en måttlig eller strikt NAT måste du använda en process som heter Port Forwarding för att lösa problemet.

Hur man använder Port Forwarding på PS5

För dig som är ny i nätverksvärlden, låter Port Forwarding dig öppna de olika digitala portarna på din router som ansvarar för inkommande och utgående dataflöden. Problemet som många spelare har är att konsoler inklusive PS5 och Xbox Series X vill använda portar som traditionellt är stängda på routrar, vilket orsakar de NAT-problem som du troligen står inför.

För att få en Open NAT på din PS5 måste du öppna rätt portar på din router. Problemet är att åtkomst till administratörsområdet för din router, och i synnerhet Port Forwarding-menyn, varierar från tillverkare till tillverkare så vi kan bara ge en bred översikt över processen.

 1. Gå till din routers adminsida och logga in med dina uppgifter.
 2. Öppna menyn Port Forwarding.
 3. Lägg till en ny port med hjälp av följande detaljer:
  TCP: 1935, 3478-3480
  UDP: 3074, 3478-3479
  Du kan också behöva din konsols IP-adress och MAC-adress vid det här laget – båda finns på samma meny som din NAT Type på PS5.
 4. Spara inställningarna och starta om din router.
 5. Starta om din PS5.
 6. Testa din PS5-internetanslutning genom att följa samma steg i avsnittet ovan.

Din NAT-typ ska nu vara öppen, redo att spela flerspelarspel online utan anslutningsproblem. Om den förblir oförändrad, verifiera att du har angett korrekt information i Port Forwarding-menyn – även en felaktig siffra kommer att stoppa den från att fungera som avsett.

Relaterat innehåll

Relaterade Artiklar

Back to top button