Hur delar man upp en inspelning i separata spår på Audacity?

audacity handledning

Vill du spela in ljudet från samma spår separat? För att lära sig hur man gör detta är det här det händer.

Det kan vara användbart att kunna dela upp en lång inspelning på ett Audacity-spår i olika ljudfiler. Detta gör det till exempel möjligt att exportera olika filer från en lång inspelning. Och varför inte skapa en ljud-CD.

Dela upp spåret i ljud

Gå till början av den del du vill behålla. Klicka sedan på “Redigera”, “Markörer”, “Placera en markör vid markeringen”. Du kan också gå igenom en genväg genom att skriva CTRL och “b”-tangenten. Ett nytt spår visas under din inspelning med ditt val.

Audacity Nytt spår hur man delar © Audacity

De två cirklarna som finns längst ut på markeringen låter dig ändra storleken på markeringen genom att klicka på dem och dra.

Audacity Hur man delar © Audacity

Märk de olika ljuden

Du kan spara lite tid för att skapa ett nytt urval genom att klicka i början av den plats du vill välja. Gå till “Redigera”, “Markörer” och sedan “Placera en markör vid läspositionen”. I den översta etiketten kan du skriva titeln på det första ljudet eller den första låten.

Audacity Song 1 kommentar © Audacity

Nu när du har märkt ditt första ljud, gör samma sak med de andra ljuden, gå så nära som möjligt till början av ljudet du vill märka, gå sedan till “Redigera”, “Markörer”, “Placera en markör vid urval “.

Observera att Audacity också låter dig klippa din bana automatiskt. För att göra detta, gå till “Analys” och “Markera ljud”. Med det här verktyget kan du till exempel välja ljud enligt den minimala varaktigheten av tystnad. Problem (särskilt), vissa ljud som innehåller tystnader kan “klippas” på konstgjord väg.

Optimera inspelningsvolymen

För att dina ljud ska spelas in med högsta möjliga volym, samtidigt som du undviker klippning, kan det vara bra att gå igenom några små justeringar. Detta gör att du kan harmonisera ljudstyrkan på dina ljud med varandra.

Gå till “Välj” och sedan “Alla”, eller tryck på Ctrl och A. I “Effekter”, klicka sedan på “Normalisera”. Lämna standardvalet i fönstret som visas för att förstärka upp till maximalt -1,0 dB. Du kan också spela in stereokanaler med en starkare signal i en av de två kanalerna. För att aktivera detta, markera rutan “Normalisera stereokanaler oberoende”. »

Audacity hur man delar upp en inspelning © Audacity

Exportera olika ljud

Du kan nu exportera dina olika ljud. För att göra detta, gå till “Arkiv”, “Exportera” och “Flera export”. Här kan du välja ditt exportformat. För Windows- eller Linux-användare är CD-bränning, om du vill göra en, i WAV-format och AIFF-format för Mac-användare.

För att spela upp ljudet i en MP3-spelare, välj “MP3-filer”. För att spela upp ljud i Apple Music, iTunes eller iPod kan du exportera i WAV-format och använda Apple Music/iTunes för att konvertera WAV till AAC, en ljudcodec baserad på Mpeg4-standarden.

När du har valt var du vill exportera ditt ljud, välj din ljudkvalitet eller kanalläge. I avsnittet “Separat till fil enligt” klickar du på “Markörer”. Du måste avmarkera, om du inte redan har gjort det, kryssrutan “Inkludera ljud före första markör”. Detta används endast om det finns ett ljud före den första etiketten. I avsnittet “Byt namn på fil”, klicka på “Enligt markör eller spårnamn”. Klicka sedan på “Exportera”.

Audacity Exportera hur man delar upp en inspelning i spår © Audacity

Ett metadatafönster öppnas. Du kan markera namnet på artisten, titeln på spåret eller titeln på albumet. Klicka på “Validera” för att gå till nästa ljud.

Audacity Metadata-taggar Hur man delar upp en inspelning i spår © Audacity

När alla ljud har validerats, talar ett nytt fönster om att de har exporterats framgångsrikt. Efter att ha klickat på “Validera” igen, är du där. Dina ljud exporteras till önskad plats.

Behåll önskat ljud

Som en påminnelse, för att bara behålla en del av den globala inspelningen, gå till verktygsfältet “Val” och sedan till avsnittet “Snap to (magnetisk)”. Välj “Av” i rullgardinsmenyn. Välj sedan den del från början av ditt band till början av spåret som du vill spela in genom att klicka på “Hoppa till start”-pilen, som finns i “Transport”-verktygsfältet. Välj den del du vill ta bort och klicka på “Redigera” och “Radera” längst upp. Gör samma sak för att ta bort den del av det oönskade ljudet i slutet av din inspelning.

Hitta alla våra serier av tutorials på Audacity

Relaterade Artiklar

Back to top button