Hur avinstallerar man ett program på Mac?

logotyp avinstallera app mac © Clubic.com/Stephane Ruscher

Att avinstallera ett program på Mac kan vara irriterande för en nybörjare, eftersom olika installationsmetoder existerar samtidigt på plattformen. CleanMyMac X låter dig avinstallera alla dess applikationer, oavsett källa. Förklaringar.

För att avinstallera ett program, på Windows, vet vi vägen: kontrollpanelen. På macOS är det både enklare och mer komplext. Det kan vara så enkelt som att klicka på ett kors eller kasta en ikon. Men beroende på fallet och källan till applikationen kan metoderna skilja sig åt. En app från Mac App Store tar inte bort sig själv på samma sätt som en app som använder ett installationspaket eller programvara som distribueras som en .DMG-bild. För att komplicera uppgiften kan vi tänka oss att ha avinstallerat en applikation, medan rester finns kvar i systemet. Låt oss ta en närmare titt.

macOS: ett system, många sätt att installera appar

Sedan den första versionen av Mac OS X 2001 har macOS utvecklats mycket, och med det sättet att hantera applikationer. Du kanske redan har hört följande fras: “för att installera en app på Mac är det enkelt, ladda ner den och flytta den till mappen Applications”. Och det är sant, för vissa av dem, men det kan vara mer komplicerat, särskilt i motsatt riktning.

“Bundet”: anatomin hos en macOS-app

På Mac kommer ett program i form av ett “paket”. Och det händer fortfarande ofta att det här är allt du får i din nedladdningsmapp: den här körbara filen, som du kan köra direkt från vilken plats som helst, även om vi rekommenderar att du flyttar den till mappen Applications. Ett annat vanligt scenario är förresten att ladda ner en diskavbildning i .DMG-format som innehåller paketet. Om du klickar på den öppnas i allmänhet ett fönster som innehåller programikonen och en genväg för att dra och släppa den till den berömda mappen markerad med “A”.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

I verkligheten är den här körbara filen inte en enkel fil. Gå till din programmapp, högerklicka och klicka på “Visa paketinnehåll”. Och vad ser du? Undermappar som du snabbt kan utforska för att verkligen veta vad en macOS-applikation är gjord av:

  • Mac OS: innehåller den faktiska körbara filen
  • Resurser : de resurser som behövs för applikationen såsom bilder, ljud, lokaliseringsfiler etc.
  • Ramar: biblioteken som är nödvändiga för driften av appen
  • Plugins: tillägg som används av applikationen

Vi kan äntligen hitta specifika mappar för signerade applikationer eller de från MacApp Store.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

I bästa fall är allt du behöver göra att ta bort det här paketet för att avinstallera din applikation. I praktiken kan programmet ha lagt till data till andra mappar på din Mac, inklusive mappen Bibliotek > Programsupport. Låt oss ta exemplet med en musikapp som Reason eller Logic: det är här applikationen installerar sina ljudbanker, som ofta är den största delen av appen. Om du bara tar bort paketet kommer det faktiskt nästan alltid att ta så mycket utrymme på din disk.

Appar från Mac App Store

Mac App Store introducerades 2011 och gör det lika enkelt att installera appar som på en iPhone eller iPad: genom att gå till Store och ladda ner dem. I slutändan är den erhållna strukturen densamma som den som beskrivs ovan, men systemet stödjer dem på ett annat sätt för att även underlätta deras borttagning.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

Mac App Store kom samtidigt som en serie funktioner som ärvts från iOS, inklusive Launchpad, gränssnittet som visar alla dina appar i ett rutnät som på en iPad. Och det är från detta gränssnitt som du kan ta bort en app, precis på samma sätt. Tryck länge tills alla applikationer “jigglar”. De från Mac App Store är prydda med ett litet kryss, och du behöver bara klicka på det för att appen ska försvinna. Det är inte nödvändigt att städa upp bakom i förväg.

Applikationer distribuerade som ett installationspaket

Mycket vanligt på Windows, installationsprogram finns också på Mac. De kommer i form av en .PKG-fil, som i allmänhet ser ut som en öppen kartong, antingen med en generisk ikon eller med programikonen. När du öppnar den står du inför ett välkänt gränssnitt, med val av plats, Nästa knapp, etc. En applikation som installeras på detta sätt kräver inte nödvändigtvis ett “avinstallationsprogram”. Å andra sidan är det mer än troligt i det här fallet att hon har lagt till mycket data i mappar som nämnts ovan. Ibland händer det att programvara tillhandahåller ett eget avinstallationsprogram: detta är fallet med Adobe Creative Cloud-appar. Om du använder Photoshop CC på en Mac, i mappen Applications, kommer du inte att ha paketet direkt utan en Photoshop-mapp som innehåller det, samt en körbar “Avinstallera Photoshop”.

Preferenspanelerna

Det sista fallet är applikationer som i själva verket är preferenspaneler som läggs till i Systeminställningarna. Det är enkelt: i det senare högerklickar du för att ta bort modulen.

Avinstallera appar med CleanMyMac X

Alla dessa metoder är effektiva, men det finns tillräckligt för att förvirra en användare som är ny på Mac. CleanMyMac X erbjuder en specifik modul avsedd att underlätta uppgiften och centralisera avinstallationen av applikationer med några få klick, oavsett källa.

Upptäck CleanMyMac X-erbjudandet

Steg 1: visa alla dina appar

På sidopanelen på CleanMyMac X letar du upp avsnittet Applications and Uninstaller. Verktyget visar två kolumner. Den första låter dig komma åt filtreringskategorier och den andra visar detaljerna för var och en av dem.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

Som standard är vyn inställd på “Alla appar”. Men du kan också välja att endast se applikationer som inte har använts på 6 månader eller applikationsrester. Det är möjligt att filtrera applikationer efter deras källa: Mac App Store, Setapp (för användare av prenumerationstjänsten) och Övriga, som inkluderar alla appar som laddas ner från Internet. Slutligen, om den är ifylld, kan ansökningarna klassificeras efter förlag.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

Steg 2: Utforska innehåll att ta bort eller behålla

Listan över applikationer kan sorteras efter namn eller storlek. Detta sista kriterium kan vara användbart om du vill bli av med stora applikationer. För varje app kommer en liten Visa-pil att öppna detaljerna om vad som avinstalleras. Du kan alltså inse att det är mycket sällsynt att bara innehållet i paketet som finns i mappen Applications raderas. Detaljen klassificeras också efter kategorier som binärer (“paketet” som nämns ovan), inställningar eller ytterligare filer.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

Om du kontrollerar en app raderas allt dess innehåll. Det är ändå möjligt att bara markera vissa avsnitt, till exempel om du bara vill ta bort ett stort bibliotek, en historik, inställningar…

Om du kör CleanMyMac X för första gången på en Mac kan det finnas några felaktigt avinstallerade appar kvar på din hårddisk. Avsnittet Rester låter dig lokalisera dessa lämningar, som du igen kan konsultera i detalj om du inte är säker på vad som finns där.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

Steg 3: kedjeavinstallation

Med CleanMyMac X kan du markera flera appar, så många du vill. Om möjligt kan du också återställa en app till dess ursprungliga tillstånd. När du har gjort ditt val klickar du på knappen Avinstallera för att ta bort setet, utan ytterligare åtgärder från din sida. En förloppsindikator informerar dig om framstegen och en skärm sammanfattar de uppgifter som utförs i slutet av processen.

Hur man avinstallerar en app på Mac © Clubic.com/Stéphane Ruscher

CleanMyMac X

Se erbjudandet

Läs meddelandet


8

CleanMyMac X

  • Prisvärt för nybörjare
  • Konsekvent, oförstörande rengöring
  • Centraliserar vissa macOS-funktioner

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

Relaterade Artiklar

Back to top button